Zeytindostu’ndan UZZK’ya ziyaret

Zeytincilik sektöründe bir zamanların iki zıt kutbu Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ile Zeytindostu Derneği bir araya geldi. Ziyarete damga vuran fotoğraf ise her iki kurumun başkanlarının verdiği selfie (özçekim) pozu oldu.  

Zeytindostu Derneği ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin yeni göreve gelen başkanları Konsey’in İzmir Tepekule’deki merkezinde bir araya geldiler. İki kurumun temsilcileri arasında dostane mesajlar dikkat çekti.

Büyük buluşmada, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, Dernek Yönetim Kurulu üyeleri Hüseyin Bozkurt, Serdar Öçten Ünsal ve Ege Orman Vakfı Zeytin ve Zeytinyağı Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Dudu Gönül Tolun hazır bulundu.

Zeytincilik sektöründeki derin görüş ve politika ayrılıklarını bilenler için tarihi sayılabilecek görüşmeye damga vuran ve kutuplaşmanın geride kaldığını anlatan kare her iki başkanı modaya uyarak verdiği “Selfie” (Özçekim) pozuydu. Bir zamanlar selfie bir yana aynı etkinlikte bile bulunmamaya özen gösteren iki kurum başkanları ayrıca ortak projelerde yer almaya prensipte “Evet” dediler.

KARŞILIKLI DESTEK MESAJLARI

Zeytindostu Dernek Başkanı, Ümmühan Tibet’i başkanlık görevinden ötürü tevrik ederken, UZZK Başkanı Tibet de, Tatlı’ya başarı diledi.

Sektörün artık birlikte hareket etme zamanının geldiğine işaret eden Tibet, Zeytindostu Derneği’nin halihazırda konseyin üyesi olduğuna atıfta bulunarak birlikte proje yürütme konusunda istekli olduklarını vurguladı. Sektörün bölünmüşlükten zarar gördüğünü dile getiren Tibet, “Savaştan çıkmış gibiyim” diyerek gelinen noktanın önemine işaret etti.

O TASARI KONUŞULDU

Her iki kurumun üst düzeyde gerçekleşen buluşmasında sektör gündemini meşgul eden, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” da gündeme geldi. UZZK Başkanı Tibet bu konuda tüm sektörün ortak tepki verdiğini ve oldu-bittiye getirilmek istenen tasarının birkaç gün içinde yapılan görüşmelerden sonra alt komisyona devrinin sağlandığını hatırlattı. Konsey Başkanı bu mücadelede emeği geçen ilgili milletvekillerine teşekkür etti. Tibet ayrıca konuyla ilgili olarak, “Henüz tehlike geçmedi” dedi.

KONU PARTİLER ÜSTÜ

Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı ise konuya en başından beri partiler üstü bir mesele olarak baktıklarını vurgulayarak o çizgide haklı tepkilerini dile getirdiklerini vurguladı.

UZZK’DA YENİ DÖNEM

Konseyde yeni oluşturulan icra direktörlüğü masası ile ilgili de açıklamada bulunan Konsey Başkanı, “İcra direktörlüğü Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nin yapısında olan bir işleyiş… Biz oradaki modeli ülkemize uyarlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda görev süresi dolan kurucu başkanımız Mustafa Tan’ı bu göreve getirdik. Bu modeli öneren benim. Yönetim Kurulu’nda kabul gördü. Konseyimiz etkinliğini artırmayı hedefliyor. Bizdekine benzer bir modeli Ürdün de hayata geçirdi” diye konuştu.

TARIM BAKANI İLE GÖRÜŞTÜK

UZZK Yönetimi olarak yeni dönemde Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından kabul edildiklerini de aktaran Tibet, Tarım Bakanına sektörün sorunlarını aktardıklarını ve destek sözü aldıklarını söyledi.

SONRAKİ BULUŞMA DERNEK’TE

Görüşmenin ardından Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı ise UZZK Başkanı ve yönetim kurulunu dernek merkezine davet etti.

Zeytindostu’nun çağrısı yankı buldu

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı’nın geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamayla kamuoyunu Enerji Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişiklikle zeytinlikleri sanayi yatırımlarına açık hale getirecek yasa tasarısına tepki vermeye çağırmıştı.Basın kuruluşlarının “seferberlik çağrısı” olarak gördüğü açıklama adeta sektöre öncülük etti. Ulusal Basında geniş yer bulan çağrıya sosyal medyadan da olumlu tepkiler geldi.

Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, bugün öğlene sonra Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen tasarıyla zeytinliklerin büyük kayba uğrayacağını dile getirmiş, bu gelişmeyi sonun başlangısı olarak görmüştü…

Tatlı’nın çağrısı ulusal basında büyük görülürken gazeteler gelişmeyi “Zeytindostu’nda kamuoyuna ve Başbakan’a büyük çağrı olarak gördü.

 

Zeytindostu’ndan kamuoyuna çağrı

Enerji Bakanlığı’nın hazırladığı, zeytinlik alanlara enerji yatırımı yapılmasının önünü açan kanun tasarısı TBMM’ye gönderildi. Tasarının zeytinliklerde kayba sebep olacağını dile getiren Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, “Tasarı Meclis’te onaylanırsa sektör için sonun başlangıcı olur, ilgili bakanlıkları sağduyuya davet ediyoruz” dedi.

Bakanlar Kurulu tarafından imzalanan ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ Başbakanlık tarafından TBMM’ye gönderildi. Tasarı ile zeytin bahçeleri enerji yatırımlarına açılırken, tasarının kısa sürede görüşülmesi bekleniyor.

ÇEVRESEL ETKİLERİ DE VAR

Yasa tasarısının zeytincilik faaliyetleri açısından zeytinlik alanların kaybı anlamına geldiğini vurgulayan Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, yasa teklifinin sektörün enerjisini azaltacağını söyledi. Tasarının yasalaşması durumunda çevresel bir takım olumsuzlukların da yaşanacağını dile getiren Tatlı, “Karşı karşıya olduğumuz risk; 30-35 yıllık verime kalkmış zeytinliklerin kaybolması ve yakınlarındaki diğer zeytinliklerin de, çevresel faktörlerin değişmesi nedeniyle verim kayıplarına uğraması anlamına gelmektedir. Ayrıca ardından çıkabilecek benzer kanunlara da emsal oluşturacaktır. Zeytinliğimize göz dikecek, tüm beklentiler hızla kanunlaşabilecek ortam oluşacaktır. Tabi ki biz dernek olarak bu tasarının karşısındayız” diye konuştu.

DÜNYA LİDERLİĞİNE OYNARKEN, SONUN BAŞLANGICI OLUR

Tasarının bir şekilde yasalaşması halinde, zeytinlik alanların hızla sanayileşme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını vurgulayan Tatlı, bu durumun zeytincilik sektörümüz için sonun başlangıcı olacağını söyledi. Tatlı önceki yıllarda da zeytinlik sahaları tehdit eden girişimlerin olduğuna ancak yanlıştan bir şekilde dönüldüğünü de hatırlattı. Zeytindostu Derneği Başkanı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Sektörün tüm bileşenlerinin bu tasarının karşısında olduğu kanaatindeyiz. Sektör olarak dünya liderliğine oynamayı hedeflerken bu tür alan kayıpları ciddi pazar kayıplarını da beraberinde getirecektir. Sayın Başbakan’ın, Sayın Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın, Sayın Enerji Bakanı’nın bu yasayı kabul edilmemesi konusunda sağduyuya davet ediyorum. Bakanlık nezdinde bir girişimimiz olacak. Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımızla bu konuyu görüşüyoruz. Tasarının yasalaşmasını engellemek için gerek bakanlıklar nezdinde gerekse sektörün diğer aktörleri ile gerekli görüşmeleri yapmayı başladık ve devam edeceğiz. Bizler sektörün en güçlü STK’sının üyeleri olarak bu gelişmeyi tabi ki endişeyle karşılamaktayız. Yüzlerce yıllık zeytinliklerin vatanı olan ülkemizin bu değerini koruma noktasında sektörde hepimize sorumluluk düştüğü kanaatindeyiz. Umuyoruz ki bu tasarı meclisten geçmeyecektir.

KORUYUCU MADDE ORTADAN KALKIYOR

Mevcut yasada ilgili madde; “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iznine bağlıdır” şeklindeyken, Meclis’e gönderilen tasarıda ise enerji ve maden işletmeleri, doğal gaz, petrol işletmeleri gibi kimyevi madde salınımı yapan tesislerin kurulmasına şekilde izin verilebilecek.

Tatlı zeytinyağı piyasasını değerlendirdi

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, yok yılının yaşandığı sezonda zeytinyağı piyasasına ve fiyatlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Piyasada naturel sızma zeytinyağının yok denecek kadar az olduğunu belirten Tatlı, üreticilerin elinde kaliteli yağ bulunsa da, bu yağın fiyat beklentisi nedeniyle uygunsuz şartlarda stoklandığına işaret etti. Tatlı’ya göre bu durum yağ kalitesini tehdit ediyor. Bu yağlar serbest yağ asitliği bakımından sızma zeytinyağı grubunda görünse dahi peroksit değeri (Yağın oksidasyonunu belirleyen değer) bakımından sızma kriterleri dışına çıkma riskini taşıyor.Tatlı, öte yandan ülkemize Suriye’den kaçak yağ girişinin ise durduğunu söyledi.

 Zeytinyağında bu yıl yok yılı olması sebebiyle yaşanan rekolte kaybı fiyatlara beklenenden daha fazla yansıdı. Geçen sezon rekor kıran  zeytinyağı üretimi; tüketici açısından fiyatları makul düzeyde tutmuştu. Geçtiğimiz yılki bol üretimde, üretici açısından sıkıntılı bir dönem yaşandığını söyleyen Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, bu yıl 205 binlerden 130 binlere düşeceğin öngörülen zeytinyağı rekoltesinin güncel fiyatlarla birebir ilişkili olduğunu dile getirdi.  

Ancak oluşan durumun öngörüleri aştığını ifade eden Tatlı, piyasada kusursuz naturel sızma zeytinyağı bulmakta zorlandıklarını öne sürdü. Stoklarda tutulan sızma zeytinyağlarının kalitesinin bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Tatlı açıklamasında şunları söyledi;

 ARTAN PEROKSİT KALİTEYİ TEHDİT EDİYOR!

  “Bu yıl özellikle sızma zeytinyağı fiyatlarındaki artış ikiye katlandığına dair açıklamalar yapıldı.  Aslına baktığınızda piyasada kusursuz naturel sızma yağ yok denecek kadar az. Üreticinin elinde yağ mevcut. Büyük partiler olmasa da küçük miktarlarda var. Fiyatın yükseleceği beklentisi ile üreticiler olumsuz depolama şartlarında hala ellerinde tutmakta. Bu fiyatın artacağı beklentisini tetiklemektedir. Diğer yandan da Peroksit değerleri üst limite doğru yükselerek kaliteyi tehdit etmektedir. Fiyatların bana göre zirve noktasında olduğunu düşünüyorum. Üreticinin elinden dökme naturel sızma zeytinyağı 6.60-8.50 aralığında işlem görüyor. Şayet üretici elinde tutmaya ısrar ederse ve sektör ihtiyaçları karşılamak üzere bir miktar daha yükseltebilir. Ancak bu mecburi bir yükseklik olur,  gerçek bir yükseliş olduğunu düşünmüyorum.

 SURİYE YAĞI KESİLDİ

Geçtiğimiz yıl Suriye’den gelen kaçak zeytinyağının iç piyasada kullanıldığı yönündeki açıklamalara da değinen Tatlı bu yıl böyle bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi. Tatlı, Suriye’den piyasayı etkiyecek düzeyde kaçağın bulunmadığını aynı zamanda bölgede zeytincilik faaliyetlerinin de iç savaştan dolayı sekteye uğradığını gözlemlediklerini kaydetti.

 REKOLTE DAHA DÜŞÜK!

Geçtiğimiz Eylül ayında ilgili kurumların 130 bin ton civarında öngördüğü zeytinyağı rekoltesinin tahmin edilenden daha düşük gerçekleştiği yönündeki iddiaları, Zeytindostu Derneği olarak doğruladıklarını da sözlerine ekleyen Tatlı, gerçek rakamın birkaç ay sonra ortaya çıkacağını vurguladı.

Tatlı ayrıca, ihracattaki yaşanan düşüşün ihracatçı açısından yurtdışında raf ve piyasa kaybıyla sonuçlanmaması temenni etti.

Zeytindostu Derneği tadım eğitimlerini sürdürüyor

Zeytindostu Derneği ülke genelinde zeytinyağı bilincinin artırılmasına yönelik eğitim faaliyetlerini yaygınlaştırıyor. Dernek bu kapsamda özel bir firma çalışanlarına Alaçatı’da bir zeytinyağı tadım eğitimi verdi. Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Öçten Ünsal’ın verdiği eğitimde zeytinyağının duyusal özellikleri firma çalışanlarına uygulamalı olarak anlatılırken, zeytinyağı üzerine söyleşilerde gerçekleştirildi.

Zeytindostu Derneği’nin verdiği eğitimlerin koordinasyonlarından sorumlu olan Ünsal, dernek olarka bu eğitimleri belli bir plan ve takvim dahilinde verdiklerini, ancak ilgi üzerine firmaların ve çeşitli grupların kendilerine ulaşarak eğitim alma talebinde bulunduklarını belirtti. Ünsal eğitimlerin ülkemizde zeytinyağının tüketiciler tarafından benimsenmesinin, bu konudaki bilincin artmasından geçtiğini de sözlerine ekledi.