Ana Sayfa Zeytinyağı Zeytinyağlı Yemekler

Zeytinyağlı Yemekler

10

KAHVALTI TABAĞI
Malzemeler
2 dilim kepek ekmeği
2 dilim tuzsuz beyaz peynir domates-salatalık (istediğiniz kadar)
2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
5 tuzsuz zeytin
4 fındık
4 ceviz
4 badem
4 kivi
İçecekler
Ihlamur, adaçayı, papatya çayı, yeşil çay. (Siyahçay ve kahve tavsiye edilmez.)
Eğer çok tiryakiyseniz sabahları bir fincan kahveye i çorba kaşığı normal süt ilave ederek içebilirsiniz. Şeker asla kullanılmamalı, yapay tatlandırıcı kullanabilirsiniz ama az miktarda.

SARDALYE SALATASI
Malzemeler
1 5O gr. konserve sardalye
1 göbek salata
1 adet orta boy domates
1 tutam maydanoz
Yarım limon
Siyah ve yeşil zeytin
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine dilimlenmiş domates, maydanoz, zeytin ve sardalye konur. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

YENGEÇ SALATASI
Malzemeler
200 gr. konserve yengeç (tuzunun alınması için bir müddet sıcak suda bekletin)
1 göbek salata
1 adet orta boy domates
1 tutam maydanoz
Yarım limon
Siyah ve yeşil zeytin
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine dilimlenmiş domates, maydanoz, zeytin ve yengeç konur. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

 AHTAPOT SALATASI

ahtapot salata
Malzemeler
200 gr. konserve ahtapot (taze h<l§lanmış daha iyidir)
1 göbek salata
1 adet ortaboy domates
1 tutam maydanoz
Yarım limon
Siyah ve yeşil zeytin
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine dilimlenmiş domates, maydanoz, zeytin ve ahtapot konur. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

MİDYE SALATA

midye salata
Malzemeler
200 gr. konserve midye (taze haşlanmış midye daha iyidir)
1 göbek salata
1 adet ortaboy domates
1 tutam maydanoz
Yarım  limon
Siyah ve yeşil zeytin.
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine dilimlenmiş domates, maydanoz, zeytin ve midye konur. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

TON BALIĞI SALATA
Malzemeler
160 gr. konserve ton balığı (yağı iyice süzülecek)
1 göbek salata
1 adet orta boy domates
1 tutam maydanoz
Yarım limon
Siyah zeytin ve yeşil zeytin
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine dilimlenmiş domates, maydanoz, zeytin ve ton balığı konur.
Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

KALAMAR SOTE kalamar soteMalzemeler
200 gr. kalamar
100 gr. mantar
1 orta boy soğan
1 orta boy domates
1 adet sivri biber
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Soğan, kalamar ve ikiye kesilmiş mantar bir tavada i O dakika zeytin yağında kavrulur. Küçük kareler şeklinde doğranmış domates, sivri biber ve az tuz eklenip i O dakika daha pişirilir.

BALIK BUĞLAMA
Malzemeler
Yarım kilo balık (istavrit, mezgit, hamsi. .. )
1 orta boy soğan
2 orta boy domates
Limon
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Maydanoz
Yapılışı
İnce doğranmış soğan, domates, maydanoz, limon, balıklarla birlikte bir tepsiye dizilir. Tuz ve zeytinyağı eklenip 160 derecede 30-45 dakika pişirilmek üzere fırına verilir.

KARİDES SALATASI

karides salataMalzemeler
100 gr. karides
Yarım göbek salata
1 adet orta boy domates
1 adet salatalık
1 tutam maydanoz
1/2 limon
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine daha önceden sıcak haşlanmış karides konulur. istenilen şekilde dilimlenmiş domates, salatalık ve maydanozla süslenir. Salatanın üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMA

biber dolmaMalzemeler
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet yeşil dolmalık biber
60 gr. kabuklu pirinç (1 çay bardağı)
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 tutam maydanoz
2 tatlı kaşığı zeytinyağ
2 dilim limon
Tuz, karabiber, nane, tarçın
Yapılışı
Pirinci gece az tuzlu ve ılık suda bekletilir. Suyu süzüldükten sonra i saat dinlendirilir. Soğan rendelenip dolmalık fıstıkla beraber zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur. Pirinç eklendikten sonra 15 dakika kavrulur. Üzüm ve baharatlar ilave edilip birkaç kez karıştllıp ocaktan alınır. Maydanoz ince ince kıyılıp karışıma eklenerek karıştırılır. Hazırlanan harç ile dolmalar doldurulup fırın tepsisine alınır. Dolmaların yarısına gelecek kadar su, zeytinyağ, ve limon dilimi eklenip daha önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir.

 YAPRAK DOLMA 

yaprak sarmaMalzemeler
12 adet taze yaprak
60 gr. kabuklu pirinç (1 çay bardağı)
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
2 dilim limon
1 tutam maydanoz
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, nane, tarçın
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
Yapılışı
Pirinci gece ılık ve az tuzlu suda bekletilir. Suyu süzüldükten sonra bir saat dinlendirilir. Soğan rendelenip dolmalık fıstıkla birlikte pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulur. Pirinç eklendikten sonra 15 dakika daha kavrulur. Üzüm ve baharatlar ilave edilip birkaç kez karıştırılır. Karışım ocaktan alınıp, ince ince kıyılmış maydanoz eklenir. Yaprak i O dakika sıcak suda haşlanır. Hazırlanan harç ile yapraklar sarılır. Üzerini örtecek kadar su, limon dilimi ve i tatlı kaşığı zeytinyağı eklenip yaklaşık 15 dakika pişirilir.

TAVUKLU SALATA tavuklu saltaMalzemeler
150 gr. göbek salata
100 gr. pişmiş tavukgöğsü
1 adet orta boy domates
1 adet salatalık
1 tutam maydanoz
1 limon
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Göbek salata kalın dilimler halinde kesilip tabağa alınır. Üzerine küçük parçalara ayrılmış tavuk eti konulur.
Dilimlenmiş domates ve salatalık tabağın kenarlarına istenilen şekilde dizilip, salatanın üzeri maydanozla süslendikten sonra zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

AKDENİZ SALATA
Malzemeler
5-6 yaprak kıvırcık
Tuzsuz beyaz peynir (2 dilim)
1 adet portakal
1 adet elma
6 adet zeytin
1 tutam dereotu
1/4 limon
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Kıvırcık yaprakları tabağa dizilir. Portakal, elma, peynir küçük kareler şeklinde kesilip tabağa istenildiği şekilde dizilir. Zeytin ile ince kıyılan dereotu salataya eklenir. Üzerine limon suyu ve zeytinyağı gezdirilip servis edilir.

KALAMAR YAHNİ
Malzemeler
750 gr. kalamar
3-4 adet orta boy kabuklar soyulmuş domates
3 adet büyük boy kırmızı soğan
4 diş sarmısak
1 yemek kaşığı tepeleme dolu salça
1 yemek kaşığı taze kekik
1 yemek kaşığı taze mercan köşk
1 adet defne yaprağı
1 çay bardağı zeytinyağı
150 ml. şarap , tuz
Hazırlanışı
Balıkçıda kalamarların içlerini temizletin. Gövdesini halka halka, kollarını küçük küçük doğratın.
Genişçe bir tavaya zeytin yağını koyun ve halka halka doğradığınız soğanlarla, yıkadığınız kalamarları kavurun.
Soğanların rengi dönünce, soyulup doğranmış 3-4 domates, doğranmış 4 diş sarımsak, mercanköşk, kekik ve defneyi ekleyin.
Üzerine 150 ml. kırmızı şarap ekleyip bir kısmı buharlaşınca biraz salça ile kalamarların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.
Kısık ateşte ağzı kapalı olarak 1 saat pişirin.
Pilavla servis yapabilirsiniz.
Bu tarifi ilk defa denediğim için verilen ölçüleri oranlı olarak azaltarak az miktarda yaptım. Sonuca bakınca bu bizi doyurmaz dedim ve spagettiyle karıştırdım. Ortaya çok lezzetli bir kalamarlı spagetti çıktı.

FAVA
Malzemeler
1 su bardağı + 1 su bardağından iki parmak eksik kuru bakla içi
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 diş sarımsak
Bir avuç dereotu
1 orta boy havuç
1 orta boy kırmızı soğan yada normal kuru soğan
1 adet büyükçe limon
Tuz
Hazırlanışı:
Kuru baklaları iyice yıkayın ve bir tencereye, fazla iri olmayacak şekilde doğranmış soğan ve havuçla beraber koyun.
Hepsini 4 su bardağı su ile 45 dakika haşlayın.
Ocaktan indirin. İçine 1 yemek kaşığı sızma yağ, tuz ve sarmısak ekleyin.
Bütün malzemeler püre olacak şekilde el blendırından ya da tel süzgeçten geçirin.
24 x 24 kare bir borcamın ya da herhangi bir kalıbın içini suyla yıkayın ve malzemeyi bunun içine dökün.
Soğuyup katılaşana kadar 2-3 saat bekletin.
Servis yapacağınız zaman düz bir tabağa ters çevirin ve üzerine sızma zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin. Dilim dilim kesin.
Dereotunu isterseniz küçük küçük doğrayıp favanın üzerine yayın, isterseniz her dilimin yanına birer sap ekleyin.

İMAM BAYILDI
Malzemeler
8 adet patlıcan (küçük ve çekirdeksiz olanlarından)
1 adet en büyük boy kuru soğan
2 adet taze sivri biber
4 adet orta boy, olgun ve kıpkırmızı domates
3 adet sarımsak
1 avuç taze nane
1 avuç maydanoz
Sıvı yağ
Zeytinyağı
Tuz
3 adet kesme şeker
Hazırlanışı:
Fırını 200 derecede ısıtın.
Patlıcanların kabuklarını sebze soyacağı ile tamamen soyun. Sap bölümündeki yeşil kısımları kesin ama sapını bırakın.
Patlıcanların acısının gitmesi için onları tuzlu su dolu bir kabın içinde 15 dakika bekletin. Bu süre sonunda yıkayın, hafifçe sıkıp suyunu süzdürün ve kağıt havluyla kurulayın. Bıçakla birkaç kere delin.
Patlıcanları bir fırın kabına tek sıra halinde dizin. Üzerine bolca sıvı yağ dökün. Fırına yerleştirin ve yumuşayana kadar fırında kızartın. Bıçak saplayarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer bıçak kolayca giriyorsa yumuşamış demektir.
Bu arada soğanları piyazlık doğrayın ve 3 yemek kaşığı zeytinyağıyla beraber şeffaflaşana kadar pişirin. Çekirdekleri çıkarılmış ve ince halkalar halinde doğranmış biberleri ekleyin. Biraz kavurun.
Domatesin kabuklarını soyun ve küçük küpler şeklinde doğrayın. Sarmısakları ve domatesleri; soğanlı, biberli karışıma ekleyin. Hepsini 5 dakika kadar orta ateşte pişirin. Tuzu ve şekeri serpiştirin.
Ardından doğranmış nane ve maydanozu ekleyin. Biraz alt üst yapın ve ocağın altını kapatın.
Patlıcanları ortalarından, çok derin olmayacak şekilde, bir bıçak yardımıyla kesin. Tatlı kaşığıyla hafifçe bastırarak ve iteleyerek bir yuva yapın.
İçine domatesli iç malzemelerini koyun. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve 1 kahve fincanı kadar sıcak su ekleyin.
Tekrar fırına koyun ve 45 dakika kadar pişirin.
Ilıyınca, güzel bir servis tabağına dizin ve servis yapın.

BARBUNYA PİLAKİ
Malzemeler
500 gr. kabukları ayıklanmış taze barbunya
1 adet havuç
1 adet orta boy patates
1 büyük kuru soğan
1 tatlı kaşığı tepeleme dolu , salça
3 diş sarmısak
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet limon
1 tatlı kaşığı silme , tozşeker
Tuz
Süslemek için dereotu yada maydanoz
Hazırlanışı:
Taze barbunyaları tuzlu kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın.(yada 250 gr. kuru barbunyayı bir gece suda bekletin ve aynı işlemi yapın.) süzdürün ve bekletin.
Tencereye zeytinyağını, ince ince doğradığınız soğanları ve küp küp doğradığınız havuçları ekleyip pembeleştirin.
Doğradığınız sarmısağı ve salçayı ekleyin, biraz kavurun ve 1 su bardağı kaynar su döküp karıştırın.
Küp küp doğradığınız patatesi ekleyin ve bir miktar yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Barbunyaları, limon suyunu ve toz şekeri ekleyin.
Barbunyaların üstünü iki parmak geçecek kadar kaynar su ekleyip, suyunu çekip, yağına kalana kadar pişirin. Yemeği dinlendirip servis tabağına aktarın ve doğranmış dereotu ya da maydanozla süsleyin, yanında limonla servis yapın. Kitapta salça yerine domates de kullanılabileceği yazıyor ama ben domatesi yakıştıramadım. Sizce ?
Ayrıca kereviz de ekliyor.
Barbunyalar önce tuzlu suda kaynadığı için tuzu içine çekiyor.Yemeğe tuz eklerken abartmayın.

ENGİNAR
Malzemeler
12 küçük ya da 6 büyük boyda enginar
Limon suyu – (büyükçe bir limonun yarısının suyu yada daha fazlası)
1 (cup) su bardağı zeytinyağı
iç malzemeleri:
3 tepeleme yemek kaşığı, ince doğranmış maydanoz yaprağı
3 tepeleme yemek kaşığı ince doğranmış taze nane
3 diş sarımsak, deniz tuzuyla ezilmiş (ben sarımsak yerine 4 adet taze soğan kullandım.)
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Taze öğütülmüş karabiber
1.5 limon, dilimlenmiş
Hazırlanışı
Enginarların bütün yapraklarını tek tek koparın. Eğer sap kısmı narinse sert dış kabuklarını soyun ve 3 cm. yüksekliğinde bırakın. Eğer sertse sapını kesin. Ortada kalan tüylü bölgeyi çay kaşığıyla kazıyarak iyice temizleyin. Kararmaması için limonla ovalayın. Keskin bir bıçakla enginarın kenarlarını düzgünce kesin ve limonlu su dolu kabın içine atın.
İç malzemesi için; limon haricindeki bütün malzemeyi karıştırın ve temizlenmiş enginarların içine sıkıştırarak koyun.
Bütün enginarların yan yana sığacağı genişçe bir tencereye, doldurulmuş enginarları oyuk kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde içlerindeki malzeme, pişerken dağılmaz.
Tenceredeki malzemenin üzerine zeytinyağını, limon suyunu ve bir miktar tuzu gezdirin. Enginarların üçte birine gelecek kadar sıcak su ekleyin ve tencerenin ağzını kapatarak 30 dakika civarında kısık ateşte pişirin. Bu süre enginarların ebadına ve tazeliğine göre değişebilir. ( ben 40 dakika pişirdim)
Bıçağı enginara sapladığınızda kolayca kesiliyorsa pişmiş demektir. İdeali tenceredeki yağın karemalize olduğu halidir.
Soğuduktan sonra enginarlar ters çevirip içindeki malzemeyi göstererek, dilimlenmiş limonla servis yapın. Sapları duruyorsa piştiği şekilde de servis yapabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA
Malzemeler
600 gr. taze bakla
Yarım demet dereotu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 silme tatlı kaşığı un
1 su bardağı oda sıcaklığında su
Tuz
1 adet büyük boy kuru soğan
2 adet kesme şeker
Hazırlanışı:
Baklaları öncelikle temizce yıkayın. Uçlarını kesin ve boylarına göre 2-3 parçaya bölün.
Bir tencerede yağı kızdırın ve küçük küçük doğranmış soğanları rengi sararana kadar bir miktar tuzla ve şekerle kavurun. Tuz ve şeker soğanın çabuk sararmasını sağlar.
Baklaları ekleyin. Tahta kaşıkla hepsini karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika kadar baklaları sarartın.
Sürenin sonunda oda sıcaklığındaki suya 1 tatlı kaşığı unu ekleyin. Topak kalmaması için iyice karıştırın. Suyu, tencereye ekleyip, hafifçe tencereyi sallayın. Tencerenin kapağını kapatın.
Baklaların boyutuna göre 50 -60 dakika kadar, tencerenin kapağını hiç açmadan orta ateşte pişirin. Bu sürenin sonunda suyunu çekecek ve yağına kalacaktır.
Ocağın altını kapattıktan sonra baklalar soğuyana kadar bekleyin. Servis tabağına alın. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirin ve ince doğranmış dereotu serpiştirerek servis yapın

HİNDİBA – RADİKA SALATASI
Malzemeler:
Yarım kilo hindiba
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
1 adet limon
1 diş sarımsak
Tuz
Hazırlanışı:
Hindibaların kötü yapraklarını ayıklayın ve kalın saplarını kesin.
Hindibaları tuzlu kaynar suyun içinde 4-5 dakika haşlayın.
Süzdürüp, buz gibi soğuk suyun altından geçirin ve suyunu sıkın.
Bir servis tabağına koyup, limon suyunu, zeytinyağını, ezilmiş sarmısağı ve tuzunu ekleyin.
Tarator sosla servis yapın.
Eğer hindiba kartlaşmış ise pişirme süresi daha uzun sürebilir. Pişirme esnasında kontrol etmekte fayda var.
TARATOR SOS
Malzemeler
1 kahve fincanı çam fıstığı
1 çay fincanı sızma zeytinyağı
Yarım çay bardağı su
İki avuç ıslatılmış ekmek içi
1 diş sarmısak
1 adet limon
Tuz
Hazırlanışı:
Öncelikle çam fıstığını öğütücüden geçirin ya da bir havanda dövün. Sarmısağı, zeytinyağını ve ekmek içini ekleyin. Tekrar öğütün.

10