Ana Sayfa Hakkımızda Hakkımızda

Hakkımızda

3

Zeytindostu Derneği internet ortamında oluşan bir paylaşım grubunun 2006 yılında Dernekleşmesi ile kurulmuştur.
Derneğimizde temel prensibimiz sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirmek ve makro menfaatlere yönelik faaliyetler gerçekleştirerek, sektör sorunlarına çözümler aramaktır.
Ayrıca derneğimiz kuruluş amacı olan ‘’ sektörü ulusal ve uluslararası boyutta hak ettiği seviyeye çıkarmaktır’’ hedefinden hiç ayrılmadık. Bütün gücümüzle bu hedef ekseninde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

ZEYTİNDOSTU DERNEĞİ ETKİNLİKLERİ
1- Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantıları
Dernek olarak sektörümüzü Ulusal ve Uluslararası boyutta hak ettiği seviyeye çıkarmak amacıyla yılmadan ‘’ortak akıl ve güç birliği’’ aramaya devam ediyoruz.  Birlik ve beraberlik içerisinde sektörümüzün sorunlarını çözmek için farklı illerde ”Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantıları” düzenledik. Bu toplantılar sırasıyla aşağıdaki ilerde gerçekleştirildi.
İZMİR – 26 Şubat 2009
GEMLİK – 9 Nisan 2009
EDREMİT – 14 Mayıs 2009
ADANA – 26 Haziran 2009
NİZİP – 9 Ekim 2009
MUT – 15 Ocak 2010
MARDİN – 9 Nisan 2010
ÇANAKKALE – 19 Temmuz 2010
YATAĞAN – 6 Mayıs 2011
ANTALYA – 25 Ekim 2011
GAZİANTEP – 9 Mart 2012
AYDIN – 4 Haziran 2012
AKHİSAR – 8 Temmuz 2013
ALTINÖZÜ 18 Kasım 2013

2- Zeytindostu Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Ödülleri
Sektörün bir sorunu olan ‘‘Kalite’’      sorununun, nasıl çözüleceği konusunda firmalara yol göstermesi için Ulusal boyutta zeytinyağı kalite yarışmaları düzenledik. Her yıl düzenlemeye devam ediyoruz.

3- Üretici Eğitimleri
Dernek olarak sektördeki kalite sorununun eğitim ve teknolojiyle çözüleceği bilinciyle kaliteli zeytin ve zeytinyağına ulaşmak için öncelikli olarak üretici eğitilmeli diye düşünüldü ve bir dizi üretici eğitimleri düzenlendi.

4- Zeytinyağı Tadım Eğitimleri
Zeytinyağının duyusal kriterleri konusunda hem üreticide, hem tüketicide ciddi bir bilgi eksiği olduğunu tespit edince eğitimlerimizin bir bölümünü zeytinyağı tadım eğitimleri oluşturdu. Bu eğitimlerde duyusal kriterler ve üretim aşamasında uyulması gereken doğru uygulamalar anlatıldı. Eğitimlere üretici tüketici ayrımı gözetmeden herkesi aldık. Bu eğitimlerin sonunda üreticiler uygun koşullarda zeytinyağı üretmeyi öğrenirken, tüketicilerde hangi yağı nasıl tüketeceğini öğrendi.

5- Zeytindostu Derneği Tadım Paneli
Kurulma aşamasındadır. Panelistlerin dernek merkezinde çalışmaları devam etmektedir.

6- Zeytindostu Butik Üreticiler Birliği
Bu birliğin kuruluş amacı butik üreticilerin kümelenme modeliyle birlikte hareket etmesi ve birlikte hareket etmenin verdiği güçle sektörde daha aktif rol almasıdır.
Tüm bu etkinliklerin yanı sıra her birinin sektöre önemli katkı sağladığı ‘‘Anatolive Fuarı’’, ‘‘1. Uluslararası Fotoğraf Yarışması’’, ‘’El, ele zeytinyağında %100 güvence projesi’’  ve sektörde bir prestij çalışması haline gelen ‘‘Geleneksel Zeytindostu Takvimleri’’ gibi bir çok aktivitemiz oldu.

Z&Z AKDENİZ KÜLTÜRÜ DERGİSİ
Zeytindostu Derneğinin Yayın Organı
Kurulduğu günden bu yana zeytin ve zeytinyağının tanıtımı ve kullanımını artırmak, sektördeki sorunlara dikkat çekmek için kitle iletişim araçlarını etkin bir şekilde kullanan Zeytindostu Derneği, ilk sayısı 2006 yılının Eylül ayında yayımlanan Z&Z (Zeytin ve Zeytinyağı Akdeniz Kültürü) Dergisi ile sektör ilgililerine ve kamuoyuna ulaşmaktadır. 2009 yılının Mart ayına kadar farklı yayıncılık şirketleri aracılığı ile hazırlanan Dergimiz, bu tarihten itibaren tamamen Dernek bünyesinde hazırlanmakta, basımı ve dağıtımı yine Derneğimiz koordinasyonunda gerçekleşmektedir. Üç aylık periyotlarla zeytin ve zeytinyağı sektörü ile ilgili tüm kurum, kuruluşlara, Türkiye genelindeki tüm Dernek üyelerimize ve kamuoyuna ulaşan Dergimizin Ekim 2014 itibariyle 30. sayısı yayımlanmıştır.
ZZ Dergisi 27. Sayıdan itibaren hakemli bilimsel dergi olarak yayınlanmaya başlamıştır. Konusunda uzman bilim insanları ve akademisyenlerin hazırladığı bilimsel makaleler, bilim kurulunun inceleme ve onayından geçtikten sonra ZZ dergisinde yayınlanmaktadır. Bu makalelerde zeytin yetiştiriciliğinden, zeytin ve zeytinyağı kimyasına, sektörümüzle ilgili her türlü iktisadi gelişmeden, ihracata ve Uluslararası ilişkilere kadar birçok konuya yer vermektedir. Ayrıca online olarak www.zzdergisi.org adresinden yayınlanmaktır.
Zengin içeriğini, profesyonel ekip tarafında hazırlanan görsel materyallerle tamamlayarak 84 sayfa ve kapak olarak hazırlanan Dergimiz, Türkiye’de konusu zeytin ve zeytinyağı olan tek yayın olma özelliğini de korumaktadır.
Maliyetleri reklam gelirleri ile karşılanan Z&Z Dergisi, derneğimiz için en önemli ve etkin iletişim kanallarından biri olarak yayın hayatına devam etmektedir.

3