Datça’da Zeytinyağı Tadım Eğitimi

Sevgili Zeytin Dostları

Datça’da Zeytindostu Derneği öncülüğünde Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla Zeytinyağı Tadım Eğitimi yapıldı.
Etkinliğin ardından bir zeytin dostunun yorumları:
“Memlekette her şey para değilmiş. Bazı şeyler öğrenirsiniz de şaşırırsınız ya, ben bunu daha önce neden öğrenmedim diye ”Cık-cık” edersiniz ya… İste öyle bir gün yaşadım dün.
Siz siz olun, bilenlerden eğitimini almadan ben ”Zeytin” den anlarım demeyin, Büyük ihtimalle siz de benim gibi yanılıyorsunuz.
Efendim, dedim ya memlekette her şey para değilmiş. Sen gel Datça’da, bu kadar işsiz güçsüz mutlu emeklinin yaşadığı bir yerde, bu da yetmezmiş gibi, Zeytin Ticaretiyle meşgul bir ordunun yaşadığı burada tüm gün süren, hem de ücretsiz ”Zeytin ve Zeytin Tadım Eğitimi” düzenle.
Kim mi bunlar; Kim mi bu piyasayı alt üst edenler, hemen ele vereyim onları. Deniz Dakikoğlu ve Selma Ünal. Görünenin arkasında mutlaka başka isimler de vardır, o görünmeyen yardımcıları da var bu işin altında. Ha bir de Muğla Ticaret ve Sanayi Odasını ve Datça şubesini de unutmamak gerek.
Öğrendiklerimden bir iki sır vereyim mi:

Asitli zeytin yoktur. Ağacında doğru dürüst yetiştirildiyse, uygun şekilde toparlanıldıysa, zamanında sıkıma yollanıldıysa ve doğru makine ve ısıda sıkıldıysa o yağda asit oranı ”0”, yazı ile de yazayım, sıfır’dır.
Zeytinyağı kusursuz bir üründür. Kötü zeytinyağı yoktur. İnsandan kaynaklanan hatalarla kusurlu ve kötü olur.
Zeytin yağ bir ilaçtır. Her sabah kusuru olmayan yağdan bir çorba kaşığı içmek çok sağlıklıdır.
Kusursuz yağ alın, kullanma oranınıza göre fazla büyük olmayan koyu renkli şişelerde saklayın. Ya da Karanlık, ışıksız ortamlarda saklayın. En ideal saklama ısısı 18 ile 22 derece arasıdır.
Kusursuz yağı anlamada bazı kriterler vardır, ama kriterlerin arasında yağın rengi, akıcılığı o kadar da önemli değildir.
Kusursuz yağı anlamanın en doğru yolu, bilerek tadımdır. Yağı nasıl tatmanız gerektiğini öğrenip, geliştirdiğiniz hata yapma ihtimaliniz çok düşer.
İnanın bana bunlar anlatmakla olmaz, ben yazsam bile okuyarak da olmaz. Bize bütün bu bilgileri fazlasıyla veren Birsen Pehlivan’a ve Atilla Totoş’a da candan teşekkürler.”
Biz de size çok teşekkür ederiz Gökhan Özen Bey.
Zeytindostu Derneği olarak eğitime verdiğimiz önemi bir kez daha göstermiş ve bilgiyi paylaşmanın önemini vurgulamış olduk.
Eğitimin ardından Zeytin Dostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, ”Eğitimlerimizden aldığımız yorumlar yaptığımız işin doğruluğunu ortaya koyuyor. Eğitimlere devam edeceğiz.” dedi

  Mugla Tadım etkinliği  13 Nisan (2) Mugla Tadım etkinliği  13 Nisan (1) Mugla Tadım etkinliği  13 Nisan (7) Mugla Tadım etkinliği  13 Nisan (3) Mugla Tadım etkinliği  13 Nisan (4) Mugla Tadım etkinliği  13 Nisan (5)