Zeytindostu Derneği seçimli Olağan Genel Kurulu’na tek aday olarak giren Abidin Tatlı oybirliğiyle derneğin 5. Dönem başkanı seçildi

Zeytindostu Derneği seçimli Olağan Genel Kurulu’na tek aday olarak giren Abidin Tatlı oybirliğiyle derneğin 5. Dönem başkanı oldu. 56 oyun kullanıldığı, bir oyun geçersiz sayıldığı oylamada Tatlı 55 oy ile adeta güvenoyu aldı.

gk 2

Ekim 2013’den bu yana Zeytindostu Derneği başkanlığını vekaleten yürüten Abidin Tatlı, Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirilen seçimli 5. Olağan Genel Kurul’da dernek üyelerinin büyük desteğini aldı. Divan Başkanlığına oy birliğiyle Hasan Köşklü’nün getirildiği Genel Kurul’da tek liste vardı. Katılan üyelerin tamamının oyunu alan Abidin Tatlı; Zafer Özer, Metin Ölken, Mustafa Alhat’tan sonra derneğin 5. Dönem başkanlığına seçilmiş oldu. Tatlı, kullanılan 56 oyun 55’ini aldı, bir oy ise geçersiz sayıldı. 

TAĞŞİŞİN KÖKÜ KAZINACAK
Derneğin önceki dönem başkanlarına teşekkür eden Abidin Tatlı, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada zeytin ve zeytinyağı sektörünü ulusal ve uluslararası düzeyde hak ettiği yere getirmek için çalışacaklarını söyledi. Tağşiş, haksız rekabet gibi sıkıntıların çözüm beklediğini kaydeden Tatlı, “İhraç pazarlarında daha güçlü yer almak için, iç piyasadaki tağşiş sorununun kökünü kazımak için, haksız rekabeti önlemek için, üreticiden ucuz satın alınan zeytinyağının raflarda 2-3 katı fiyata satılması ile üreticinin sömürülmesini engellemek için, zeytinin ve zeytinyağına pirim almak için, iç tüketimi arttırmak için, zeytin sıkım tesislerinin doğru uygulamalar yapıp uygun şartlarda depolama yapması için gerekli çalışmaları yapmayı görev edinmiş durumdayız” diye konuştu.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, ayrıca Zeytindostu Derneği olarak, tadım ve tanıtım etkinlikleri, kalite yarışmaları, hasat etkinlikleri, söyleşiler, ortak akıl toplantıları gibi etkinliklerle sektördeki etkinliklerini artıracaklarını vurguladı.

RENKLİDAĞ: ZEYTİNDOSTU’NA DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

gk4

Geçtiğimiz hafta Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanlığına seçilen Gürkan Renklidağ’da  Zeytindostu Derneği’ne ihracatçılar birliği olarak açık desteklerini sürdüreceklerini söyledi. Sektörün tüm paydaşlarını kucaklayacak çalışmalar yürüteceklerini söyleyen Renklidağ, Zeytindostu Derneği’nin sektör için öneminin farkında olduklarını dile getirdi.

BOSNALI: BİRLEŞME ZAMANI GELDİ
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı ise sektörde birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğuna işaret ederek, “Artık sektör olarak bir olup, bir masanın etrafında oturmayı öğrenmenin zamanı geldi” şeklinde konuştu.
Zeytindostu Derneği’nin yeni dönem yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

 gk 3Yönetim Kurulu: Abidin Tatlı (Başkan), Murat Çetin (Başkan Vekili),Atilla Totoş(Genel Sekreter), Serdar Öçten Ünsal, Mücahit Kıvrak, İbrahim Tuna, Hüseyin Bozkurt, Yahya Nalçabasmaz, İsmail Kantarcıoğlu (Sayman)
Denetleme Kurulu: Osman Yenidoğan, Ünal Kaya, Müge Nebioğlu,
Disiplin Kurulu: Funda Karaltı, Zeynep Aktürk, Hüseyin Erol

ABİDİN TATLI KİMDİR?
Akademisyen tandanslı olan Abidin Tatlı 1966 yılında Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde doğdu. Tatlı, 2002 yılına kadar Bağ ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde kurucu müdür yardımcılığı ve enstitü müdürü olarak görev yaptı. 2004 yılına kadar Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yine zeytin konusundaki çalışmalarına devam eden Abidin Tatlı, 2010 yılına kadar Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünde Fitopatoloji Şubesinde çalıştı. Tatlı, kamu görevinden istifa ederek katıldığı Zer Group’ta yönetici olarak zeytin ve zeytinyağı sektörüne yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
1 dönem Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Tatlı, ayrıca Türkiye Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği (YABİTED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreterlik görevlerini de yürütüyor. Tatlı’nın, basımı yapılmış 20 adet broşürü, alanıyla ilgili 26 kitap, 103 ulusal ve uluslararası dergilerde makale ve 70 ulusal ve uluslararası sempozyum ile kongrelerde özet olarak basılan bildiri olmak üzere yaklaşık iki yüz civarında yayını bulunuyor.

İŞTE FOTOĞRAFLARLA DETAYLARLA GENEL KURUL

gk 5 gk 7 gk 8 gk 9 gk 10 gk 11

Başkandan

Sevgili Zeytin Dostları
Ben ve yönetim kurulu arkadaşlarım talip olduğumuz göreve bir ekip işi, bir bayrak yarışı gözüyle bakmaktayız. Zamanı geldiğinde yeni bir ekibe devretmek üzere görevi almaya talibiz. Bu görev devri derneğimizde bu güne kadarda böyle olmuştur Sayın Zafer Özer, Sayın Metin Ölken ve tabi ki Sayın Mustafa Ahlat’a bu anlamda teşekkür ediyoruz.
Derneğimizin kuruluşundan bu güne kadar desteğini esirgemeyen Ege İhracatçılar birliğinin değerli eski yönetim kurulu üyeleri ve başkanı Sayın Ali Nedim GÜRELİ ‘ye de konuşmamın başında teşekkür etmek istiyorum.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin yeni seçilen yönetim kuruluna başarılar diliyorum.
Ege ihracatçılar birliğinin değerli yeni yönetim kurulu üyeleri ve yeni başkanı Sayın Gürkan RENKLİDAĞ’a, yönetim kurulu arkadaşlarım ve kendi adıma yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Değerli yönetim kurulu ve Sayın Gürkan RENKLİDAĞ’dan derneğimize desteklerini bekliyoruz.
Bizler talip olduğumuz  görevin doğasında var olan barışçıl ve tüm farklılıkları kucaklayıcı   vizyonuyla yola çıkarak; sektördeki tüm aktörlerle eşit mesafede  ortak hedefe odaklanmayı zorunluluk olarak görüyoruz. Güçlü  olmayı, birlikte bir duruş sergilemeyi hedef edinmeliyiz. Ben ve yönetim kurulu arkadaşlarımın ortak tavrı daima çözüme dönük, dinamik ve tabi ki barışçıl bir tablonun parametrelerini oluşturmaktır. .
Bu kıymetli ürünü tüm yan ürünleri ile birlikte hak ettiği değere kavuşturmak elbette sektörün ana aktörleriyle birlikte bizim görevimizdir. Bu görev için gereken çabanın planlanması ve hayata geçirilmesi için bizler programlarımızı hazırlamış durumdayız. Bu programa sektörün her kesimden destek alıp birlikte hareket etmeyi hedeflemekteyiz. Bu hedefin gerekliliği olarak da çiftçi, butik üretici, fabrika sahipleri ihracat aktörleri, zeytin-zeytinyağına gönül vermiş akademisyenler, öğrencilerimiz tek bir çatı altında, tek yürek, tek ses  vermeyi başarabilirsek, bu kutsal meyveye karşı bir nebze de olsa görevimizi yapmış olacağımızı düşünüyoruz.  Umuyorum ki bu  ortak hedefimize hep birlikte en kısa sürede ulaşacağız.
Zeytindostu Derneği olarak bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada elimizden geldiği kadar, gücümüzün yettiğince ülkemizin zeytin tanesi düşen her toprağına ulaşmaya, sektörde yaşanan problemleri tespit etmeye, dilimiz döndüğünce gerekli noktalara ulaştırmaya çalışacağız.
Hepimizin bildiği gibi sektörümüzün belli başlı sorunları var. Bizler belirli  periyotlarla  düzenlediğimiz ortak akıl ve güç birliği toplantıları ile bu tür sorunlarımızı doğru adlandırıp, çözüm yolları üzerinde tartışıp, doğru çözümü bulmaya çalışmaktayız.  Bu toplantılarımız aynı özenle düzenlenmeye devam edecektir. Yine bu tür toplantılarımız ve çeşitli bölgelere yaptığımız seyahatlerimizdeki gözlemlerimize dayanarak,  sorunlarımızdan birinin de ürün kalitesi olduğunu biliyoruz. Bu alanda faydalı olacağını düşündüğümüz operatör ve üretici eğitimleri düzenlemeyi planlıyoruz.
Yönetim kurulu arkadaşlarımla birlikte her zaman sektörümüzü Ulusal ve Uluslararası boyutta hak ettiği seviyeye çıkarmak için,  ihraç pazarlarında daha güçlü yer almak için, iç piyasadaki tağşiş sorununun kökünü kazımak için, haksız rekabeti önlemek için, üreticiden ucuz satın alınan zeytinyağının raflarda 2-3 katı fiyata satılması ile üreticinin sömürülmesini engellemek için, zeytinin ve zeytinyağına pirim almak için, iç tüketimi arttırmak için, zeytin sıkım tesislerinin doğru uygulamalar yapıp uygun şartlarda depolama yapması için gerekli çalışmaları yapmayı görev edinmiş durumdayız. Çünkü sivil inisiyatifin gücünü ve etkisini biliyoruz. Üretici için ürün kalitesini ve tabi ürün miktarını arttırmayı başlıca görevlerimizden saymaktayız.
Zeytindostu Derneğimizin    misyon edindiği    hasat şenliklerinde  aktif görev alarak  bu tür etkinlikleri daha çok katılımcıyla ulaştırarak, gerçek bir  şenlik havasına dönüştürme duruşunu aynen devam ettirmeyi hedeflemekteyiz.
Zeytin ve zeytinyağı için farkındalığı arttırmak amacıyla ilköğretim okullarından başlamak üzere tadım aktiviteleri, resim ve fotoğraf yarışmaları, zeytinlik ziyaretleri ve hasat etkinlikleri planlamaktayız.
Zeytindostu derneğinde yönetime talip olduğumuz yeni dönemde  Zeytinyağı tadım ve tanıtım günleri planlayarak sektör temsilcilerimizin daha çok tüketici ile kucaklaşmasını sağlayıp, bilinçli tadım ve tanıtım etkinlikleri ile Türkiye’mizin her yerinde etkinlik yapmayı planlıyoruz.
Zeytindostu Derneğimizin resmi yayın organı olan Zeytin ve Zeytinyağı Akdeniz Kültürü Dergimiz bilimsel editörlü yayın olarak kamu ve üniversiteleri sektörle ortak paydada birleştiren bir yaklaşımla yayına devam edecektir. Dergimizin daha düzenli bilgilendirme ve çözüm odaklı yayımının hemen akabinde çok hızlı bir şekilde okuyucusu ile buluşmasını hedefliyoruz. Yine dergimiz web sitesi olan www.zzdergisi.org hızla güncellenip e-dergi olarak okuyucuları ile hızlı ve sürekli olarak buluşmaya devam edecektir. Güncel  haber paylaşımı, faaliyet ve etkinliklerimizin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak ve  Ulusal basına bu tür bilgileri servis etmek amacıyla  daha profesyonel çalışmayı hedeflemekteyiz.
Bütün bu zeytin ve zeytin yağında kalite hedefi ve kalitenin beraberinde gelecek başarıya ulaşabilmek için derneğimizi bir akademiye dönüştürmeyi hedeflemekteyiz.
Umuyoruz ki kalite, bereket ve zeytin dalına yakışır bir barış ortamı hakim olur.
Sektör için hayırlı olması dileği ile…

Abidin Tatlı
Zeytin Dostu Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

Zeytindostu Derneğinden Otokontrol

Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı son birkaç gündür derneğin düzenlediği sızma zeytinyağı kalite yarışmasına ilişkin tartışmaları öngörmüşçesine geçtiğimiz cuma günü düzenlenen Geleneksel Zeytindostu Yemeği’nde, yeni dönemde bu konuda derneğin otokontrol mekanizmalarını harekete geçireceğini açıkladı. Tatlı bir anlamda eleştiriler gelmeden, talepleri dikkate aldı.

Bilindiği gibi 7. Zeytindostu Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda dereceye giren firmalara ödülleri İzmir Kaya Thermal Otel’de düzenlenen törenle verilmişti. Bu yıl hem katılımcı hem de kalitesi tescil edilen firma sayısında artış yaşanan yarışmanın ardından Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı’dan özeleştiri niteliğinde sözler geldi. Hemen her bölgeden zeytinyağının altın firmanlarının ödüllerini aldığı gecede konuşan Abidin Tatlı, Dernek Yönetim Kurulu üyelerinin derneğin düzenlediği yarışmaya katılmalarını etik bulmadığını söyledi.

ETİK KURUL TAVSİYE KARARI ALACAK
Kendi markasıyla da yarışmada kalite ödülü alan Tatlı, derneğin yarın (16 Nisan Çarşamba saat 14:00) günü düzenlenecek seçimli Olağan Genel Kurulu’nda bir dönem daha başkan seçilmesi durumunda dernek bünyesinde bir etik kurul oluşturacağını söyledi. Tatlı, “Yarışmaya bizim de katılmamız çok etik olmayabilir. Seçilirsem Zeytindostu Derneği bünyesinde bir etik kurul oluşturacağım ve yönetim kurulu üyelerimizin dernek yarışmalarına katılmaması için tavsiye kararı aldıracağım” diye konuştu.
Bilindiği gibi son günlerde yarışma sonuçlarına dernek yönetiminden katılım olması etrafında tartışmalar yaşanmıştı. Bununla birlikte yarışmada derece alan firmaların ülkenin hemen her zeytinci bölgesinden firmalar olması da sevindirici olarak değerlendirilmişti.

Kaliteli Zeytin Yağlarının Ödül gecesi

ZEYTINDOSTUBASKANIABIDINTATLI

KALİTELİ ZEYTİNYAĞLARININ ÖDÜL GECESİ
ZEYTİNYAĞININ ALTIN MARKALARINA ÖDÜLLERİ VERİLDİ
KALİTELİ ZEYTİNYAĞLARINA GÖRKEMLİ ÖDÜL GECESİ
ZEYTİNDOSTLARI ÖDÜL GECESİNDE BULUŞTU 

Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği 7. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda dereceye giren firmalara ödülleri İzmir Kaya Thermal Otel’de düzenlenen gecede verildi.
Zeytindostu Derneği üyelerinin geniş katılımının olduğu geceye Burhaniye Kaymakamı Osman Yenidoğan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Ünal Kaya, Zeytindostu Tadım Paneli Lideri Serdar Öçten Ünsal, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda zeytindostu katıldı.
Bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen Geleneksel Zeytindostu Yemeğinin ardından gerçekleşen törende konuşan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, dernek olarak ülkemizde üretilen zeytinyağlarının kalitesinin artırılmasına katkıda bulunmak gibi bir misyon üstlendiklerini söyledi. Yarışmaya katılan zeytinyağlarının kalite anlamında ilk yıllara oranla büyük bir mesafe kat ettiğini söyleyen Tatlı, “Zeytincilik ülkemizde pek çok bölgede yapılıyor. Belirli bir bölgeden ziyade tüm bölgelerimizin üretimi olan zeytinyağlarının belirli bir kaliteyi yakaladığını söylemek mümkün… Zeytindostu Derneği olarak düzenlediğimiz bu yarışmalarla, tadım etkinlikleriyle kaliteli zeytinyağı üretimine katkı koymayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

AYAĞININ TOZUYLA ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Gürkan Renklidağ seçimin ardından katıldığı ilk etkinliğin Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği Ödül Töreni olduğunu belirterek sektörel uzlaşı mesajları verdi. Renklidağ, “EZZİB olarak sektörde birlik ve beraberlik ruhunu oluşturmaya çalışacağız. Herkesle bir masanın etrafında oturmaya gayret etmeye çalışacağız” dedi.
Gecede ayrıca Zeytindostu Derneği’nin bu yıl ilkini düzenlediği Slogan Yarışması’nda da dereceye girenlere ödülleri verildi.

İŞTE ÖDÜL ALAN FİRMALAR:
Yoğun meyvemsi: Zetay (Altın)
Orta Meyvemsi: Avundukzade, Mustafa Büyükakça, Zetay, Savrandere, Seroliva, Delce, Fromida, Olivo, Tuna Zeytinyağı, Murat Zeytinyağı, Nar, OVILO Zeytinyağı, Abidin Tatlı, Egea, Tuay (Altın)
Hafif Meyvemsi: İzorya, Öz-Em (Altın), Güven Asa

ODULALANMARKALARTOPLUFOTO

Zeytindostu 1. Slogan yarışması Sonuçlandı

Slogan 2

Sevgili Zeytin Dostları,
Zeytindostu Derneği olarak sektöre hizmet etmek adına Kalite Yarışması, Tadım Eğitimleri, ZZ Dergisi vb. birçok aktivite yaptık. Fakat son günlerde kaliteli üretim için bu kadar çalışmamızın yanı sıra bu üretimlerin bilinçli bir şekilde tüketilmesi konusunda da çalışmalar yapmamız gerektiğini fark ettik. Gördüğümüz bu gereklilik sonucunda, Zeytinyağının ülkemiz genelinde daha çok ve de daha kolay tanıtılabilmesi amacıyla “slogan yarışması” düzenlemeye karar verdik. Zeytinyağının en büyük talihsizliği tanıtım ve de kullanım eksikliğidir. Bu yarışma ile nihai tüketiciye çabuk ve etkili ulaşacağımız inancındayız. Sloganların kısa ama kesin etkisinden faydalanarak tüketicide daha kalıcı farkındalık oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Tüketiciyi bilinçlendirmek, zeytinyağını ve faydalarını gündemde tutmak için düzenlenen ‘’Slogan Yarışmasının’’ sonrasında dereceye giren eserler, tüm ulusal medyaya dağıtılacak, odalar, kooperatifler ve de sektörlerle paylaşılacaktır. Bu sloganların kullanılmalarını sağlayarak, Türk kamuoyuna zeytinyağı tanıtımı için akılda kalıcı mesajlar iletmiş olacağız.
Sloganların 4 Mart 2014 son teslim tarihi olarak belirlenmişti. Seçici kurul 4 Nisan 2014 tarihinde sonuçları belirleyerek ödül töreni 11 Nisan 2014’ de 3. Geleneksel Zeytindostu Yemeğinde yapıldı.
Yarışmanın amacına ulaşması için katkı sağlayan katılımcılara, sponsorlara, seçici kurula ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederim.

Seçici Kurul
– Ayla SARI Çine Meslek Yüksek Okulu
– Yrd. Doç. Dr. Dilşat Başkonuş Konuşkan Mustafa Kemal Üniversitesi
– Devrim BİLTAN Yapımcı
– Hasan ACANAL Yemek Kültürü İletişimcisi
– Doç. Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
– Murat KÜÇÜKÇAKIR Ziraat Mühendisi
– Murat ÇETİN – Zeytindostu Derneği Başkan Yardımcısı
– Prof. Dr. Suat CAĞLAYAN Eski Kültür Bakanı

Slogan Yarışması Sonuçları

Yemek Kültürü
Adı-Soyadı Slogan Derecesi
Cansu Duyar Yaşamayı seviyorum, zeytinyağı yiyorum 1.
Cem Aras Geleneksel lezzet vazgeçilmez tat 2.
Cansu Duyar Asırlardır süren aşk; zeytinyağı 3.
Cem Yıldırım Sıvı altın demek, her damlasıyla yaşam demek 1.Mansiyon
Derya Biriken Yarın değil Gelecek ay değil, Hemen şimdi katmalısın Yaşamına Zeytinyağını 2.Mansiyon
Mine Ramazan Ömürlük tat zeytinyağı 3.Mansiyon
Sağlık
Fatih Yalçın Yemeğine sağlık kat! 1.
Fırat Arslan Sağlığın doğal yanı 2.
Murat Kuralı Sağlık Demek, Zeytinyağı Yemek 3.
Miraç Babacan Sevdiklerinle yaşam zeytinyağlı yaşam 1.Mansiyon
Can Olcay Ölümsüz ağaçtan gelen sağlık iksiri 2. Mansiyon
Özge Kaya Sağlığınızın Pasaportu Zeytinyağı 3. Mansiyon

Saygılarımızla,
Abidin Tatlı
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Slogan 3