Zeytincilik istasyonu hazırlıkları tam gaz

Altınözü sınırlarında kurulan “Zeytincilik Araştırma İstasyonu”nun tüm birimleriyle birlikte faaliyete geçmesi için yürütülen çalışmalar, Hatay Valisi  M. Celalettin Lekesiz’in başkanlığında Valilik Makamında gerçekleşen toplantıda ayrıntılı olarak masaya yatırıldı.
Gerçekleşen toplantıya, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Necdet Kaplan, Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü, Altınözü Kaymakamı Ali Arslantaş, Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Hatay Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürü Haydar Bükel, İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürü Ünal Kara ve Hatay Defterdarı Mustafa Akdoğan katıldı.
Hatay Valisi  M. Celalettin Lekesiz, ilimizde önemli sektörlerin başında gelen zeytincilik sektöründen ortalama 10 bin ailenin geçimini sağladığını, bu anlamda ilimizde faaliyete geçecek olan “Zeytincilik Araştırma İstasyonu”nun önemli olduğunu, tesisten sadece ilimizin değil Mersin, Adana, Antalya, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak gibi 15’e yakın ilin yararlanacağını söyledi.

-Zeytinyağı Üretiminde Türkiye Üçüncüsüyüz-
Zeytin ve zeytinyağı üretimine ilişkin hedeflerin, 972 veri incelenerek yaklaşık 15 aylık süreçte hazırlanan Kırsal Kalkınma ve Tarım Stratejik Planı’nda da yer aldığını hatırlatan Vali Lekesiz, “İlimiz, zeytin üretim miktarı açısından Türkiye 4.sü, zeytinyağı üretimi açısından ise Türkiye 3.sü. İlimizi Ortadoğu’nun tarım ve ticaret merkezi yapma vizyonunu ortaya koyan plan dahilinde, zeytincilikle ilgili farkındalık oluşturmak için sempozyumlar ve çalıştaylar düzenlendi, festivaller yapıldı. Sadece Türkiye’den değil dünya genelinden de konunun uzmanları geldi ve Hatay yağ sektöründe mi, sofralık zeytinde mi ağırlıklı olmalı gibi konular paylaşıldı. Sizler de dahil konunun uzmanlarının yer aldığı heyet ile birlikte yürütülen çalışmalar kapsamında, ilimizde Zeytincilik Araştırma İstasyonu kurulması için en uygun alanın ise Altınözü bölgesi olduğuna karar verilmişti.” diye konuştu.
Böylece Türkiye’de İzmir Bornova’dan sonra ikinci büyük Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün Altınözü bölgesinde kurulmuş olacağına işaret eden Vali Lekesiz, bu konuda, Mersin, Adana, Antalya, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak gibi illerin de zeytincilik konusunda buradan hizmet alacağını söyledi. Lekesiz, hedeflerinin; söz konusu bölgeye sıradan bir enstitü değil, ilimizin yanı sıra tüm Ortadoğu’ya hizmet verebilecek, uluslararası çapta bir merkez kampüs kurulması olduğunu da sözlerine ekledi.
Genetiksel Çalışmalar Bölümü, Gıda Bölümü, Bitki Koruma Bölümü, Ekonomi Bölümü, Sera Alanları Bölümü olmak üzere 5 bölümden oluşan ve enstitü binaları, deneme bahçeleri, uygulama alanları, idari binalar, laboratuarlar, konferans salonları, sosyal donatı alanlarının yer alacağı tesiste; gen kaynaklarının araştırılması, zeytinde öncelikli çeşitlerin ve yağın kalitesinin tespiti, özellikle sofralık zeytin tesisleri kurulması, zeytin hastalıklarının tespiti ve tedavisi, sektörde dünya standartlarında üretim yapılması, sertifikalı fidan dağıtımı, sektörde faaliyet gösterenlerin dünyadaki benzeri sektör temsilcileriyle bağlantılar kurmaları gibi çalışmalar yürütülecek.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.