Tadım Konusunda Desteğe Hazırız

Zeytindostu Derneği, son günlerde kamuoyunda zeytinyağı tadımı konusunda oluşan bilgi kirliliğini önlemek adına bir açıklama yayınladı. Zeytinyağı tadım uzmanı olarak değerlendirilebilmek ciddi bir eğitim gerektiğinin vurgulandığı açıklamada Zeytindostu Derneği Tadım Paneli’nin bu alanda ilgili tüm kurumlara destek vermeye hazır olduğu ifade edildi.
Son dönemde trend haline gelen zeytinyağı tadımı konusunu bir çeşit zeytinyağı gurmeliği gibi anlamlandırılırken, zeytinyağı tadımcılığı da uzun soluklu bir süreç olarak değerlendiriliyor. Eğer birey tadım konusunda ilerlemek ve panelist olarak görev almak isterse, bir panelde düzenli olarak tadımlara katılmak durumunda…
Zeytindostu Derneği de yaptığı yazılı açıklamada bu sürece işaret ederek, sanıldığının aksine bir günde tadımcı olunamayacağını vurgulayarak, “Tadımcı doğulmaz veya her eğitim alan tadımcı olarak kendini tanıtamaz. Bu uzun soluklu bir çalışmadır” mesajını verdi. Açıklamada, dünyanın her yerinde zeytinyağı tadımcısı olmak için temel bir eğitim alınması gerektiğinin altı çizilirken, katılımcıların seçmelerden geçer not alması durumunda tadımcı olma hakkı kazandığı belirtildi. Düzenlenen eğitimlerde verilen sertifikaların uluslararası geçerliliği bulunmasının önemine dikkat çekildi.

Zeytindostu Derneği’nden yapılan açıklama şu şekilde;
“Zeytindostu Derneği’nin temel prensibi sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirmek ve makro menfaatlere yönelik faaliyetler gerçekleştirerek, sektör sorunlarına çözümler aramaktır.

2006 yılında kurulan Zeytindostu Derneği, sektördeki önemli sorunlardan biri olan kalite konusunda çalışmalara başlamış ve bu bağlamda 2007 yılında Aydın Ticaret Borsası’nda ONAOO İtalyan Zeytinyağı Tadımcıları Derneği’nden iki İtalyan eğitmen getirterek sektörden 60 kişinin tadım eğitimi almasını sağlamıştır. Bu eğitim esnasında yapılan seçmelerden geçer not alanlara ONAOO tarafından tadım eğitimi aldıklarına dair sertifika verilmiştir.  Alınan sertifikalar uluslararası geçerliliği olan belgelerdir.
Sonraki yıllarda eğitimlere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ONAOO ve Zeytindostu Derneği tarafından tekrarlanmış ve seçmeleri başarıyla tamamlayanlara sertifika verilmiştir. Hatta tadımcı olma konusunda istekli olan kişilere 2. seviye eğitimler de yine ONAOO ve Zeytindostu Derneği tarafından verilmiştir.

BİR GÜNDE TADIMCI OLUNMAZ
Dünyanın her yerinde olduğu gibi, zeytinyağı tadımcısı olmak için önce temel eğitim alınır, seçmelerden geçer not alınırsa tadımcı olma hakkı kazanılır. Eğer birey tadım konusunda ilerlemek ve panelist olarak görev almak isterse, bir panelde düzenli olarak tadımlara katılmak durumundadır. Bunu da gönüllülük esasına göre yapar. Sanıldığı gibi bir günde tadımcı olunmaz,  tadımcı doğulmaz veya her eğitim alan tadımcı olarak kendini tanıtamaz. Bu uzun soluklu bir çalışmadır.
Bu noktadan hareketle Zeytindostu Derneği tadım paneli kurulması amacıyla 2009 yılında Aydın Ticaret Borsası’nda çalışmalara başlamıştır. Aydın Ticaret Borsası’nda yapılan düzenli çalışmalar sonucunda 2011-2012 sezonunda Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı tadım paneli olarak, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından tanınmıştır. Bu panelde yer alan Ahmet Cağlıbulanık, Gıda Yük Müh. Birsen Pehlivan, Dr. Dilşen Oktay ve Serdar Öçten Ünsal daha sonra İzmir’de 2012 yılında çalışmalara başlayan Zeytindostu tadım panelini kurmak üzere göreve başlamışlardır.

YETKİN PANELLERİN KATILIMIYLA KALİTE ÖDÜLERİ VERİLECEK
Zeytindostu Derneği’nin 5. Ulusal Kalite Ödülleri’nin duyusal analizlerinin Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Laboratuvarında yapılması ile yarışma ulusal olma özelliği kazanmıştır. 6. ve 7. Ulusal Kalite Ödülleri Zeytincilik Araştırma İstasyonu’nun ev sahipliğinde Zeytindostu Derneği, AYTB Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı ve Zeytincilik Araştırma İstasyonu tadım panelleri ile birlikte yapılmıştır. Bu yıl 8. düzenlenen Ulusal Natürel Sızma Zeytinağı Kalite Ödülleri’ne, Türkiye’deki ilk kamu akredite duyusal analiz laboratuvarı olan Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ev sahipliği yapacaktır. Zeytindostu Derneği, AYTB Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı, Zeytincilik Araştırma İstasyonu, Ayvalık Ticaret Odası, UZZK tadım panelleri de yarışmaya panel olarak katılacaklardır.
Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan Zeytindostu Ulusal Kalite Ödülleri’nin sonucunda görülmüştür. Her yıl katılımcı sayısı artmaktadır. Bu da derneğin doğru yolda ilerlediğinin bir göstergesidir.
Zeytindostu Derneği tadım panelinde bir Doçent Doktor, bir Doktoralı, üç Gıda Yüksek Mühendisi, Türkiye’de tek ONAOO profesyonel zeytinyağı tadımcısı ve eğitmeni, bir öğretim görevlisi, iki eczacı ve aynı zamanda 2 örnek zeytinyağı üreticisi, Olive Japan adlı Uluslararası yarışmada 2 yıl üst üste jüri üyeliği yapmış bir tadımcı ile 3 zeytin üreticisi yer almaktadır. Bu ekip hem akademik olarak çalışmalarını desteklemekte, hem de alanda birebir olarak üreticilerle ve tüketicilerle iletişim halindedir. Zeytindostu Derneği kendi bünyesinde oluşturduğu bu tadım grubu ile yaptığı yeni oluşum ve çalışmaları ile paneli akademik boyutlara taşımış ve eğitimlerini de yetkilendirilmiş olarak görevlerine devam etmektedir.
2014 yılı Aralık ayı itibariyle Zeytindostu Tadım Panel Başkanlığı’na 2007’de yapılan eğitimler ile eğitimlerine başlayan çalışmalarına Bologna üniversitesi ve 2012 yılında da UMAO (Akdeniz Zeytinyağı Tadımcılar Birliği)’da katıldığı çeşitli çalışmalarla devam eden Dr. Dilşen Oktay seçilmiştir. Panel Başkan Yardımcılarından Gıda Yük. Müh. Birsen Pehlivan tadım eğitimlerine 2007 Aydın Ticaret Borsası Laboratuvarında başlayarak bu akımın öncülüğünü üstlenmiş ve bugüne kadar geçen zaman zarfında Zeytindostu Derneği adına tüm Türkiye’de eğitimler vererek bilinçlendirme çalışmalarına destek vermiştir. Bir diğer panel başkan yardımcısı Gıda Yük. Müh. Müge Nebioğlu, eğitimlerini ONAOO da alıp, Türkiye’deki ilk, Asya’da ikinci kişi, ONAOO Profesyonel Tadım Uzmanı, ONAOO tadımcısı ve eğitmeni ünvanını da almıştır. Aynı zamanda Bursa Gıda Yem ve Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü panel lideri olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Zeytindostu Derneği düzenlenen eğitim faaliyetlerinde hep katılım belgesi vermiş ve her eğitimde de tadımcılığın uzun bir yolculuk olduğunun altını çizmiştir. Hiçbir zaman katılımcılara meslek edindirme iddiasında olmamış, aksine tek amacının bilinçlendirme ve farkındalık yaratma olduğunu belirtmiştir. Yapılan eğitim çalışmaları genel olarak önbilgi verme niteliğinde olmuştur.

“DESTEĞE HAZIRIZ”
Zeytindostu Derneği olarak zeytinyağı tadımı konusunda ilgili kurumlara her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bildirmek isteriz.
Zeytindostu Derneği’nin kuruluş amacı olan “Sektörü ulusal ve uluslararası boyutta hak ettiği seviyeye çıkarmaktır” hedefinden hiç ayrılmadık. Bütün gücümüzle bu hedef ekseninde çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Zeytindostu Derneği bu açıklamadan sonra vizyon ve misyonu doğrultusunda sektörel sorumluluk bilinciyle çalışmalarına devam edecektir.
Kamuoyunun bilgisine saygı ile arz ederiz.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu