ESKİ ANADOLUDA TARIM FAALİYETLERİ

Pınar BÜLBÜL

Öz

MÖ. 2. ve 1. Binyılda Eski Anadolu’nun önemli kültürlerinden olan Hitit, Frig, Urartu ve Lidyaʹnın ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Hititler’in tarım ürünlerinin başlıcaları buğday ve arpa olup, bunun yanısıra bezelye, fasulye, soğan,
keten, incir, zeytin, üzüm, elma ve nar da yetiştiriliyordu. Frigler ise, bağcılıkta oldukça önemli bir yere sahiptirler. Apameiaʹda yetiştirilen üzümden yapılan şarap oldukça ünlüdür.
Urartuların yetiştirdiği tarım ürünleri ise, buğday, arpa, mısır, bezelye, fasulye, üzüm, armut ve kızılcık ağacıdır. Lidyalılar da şarap üretiminde oldukça iyi bir düzeyde idi. Bunun yanısıra Tmolos dağlarında, kestane, ceviz elma gibi meyve ağaçları ile parfüm ve krem yapımında kullanılan safran da yetişmekteydi.

Anahtar Kelimeler
Tarım, Anadolu, Hitit, Frig, Urartu, Lidya

AGRICULTURAL ACTIVITIES IN ANCIENT ANATOLIA

Abstract

The important cultures of ancient Anatolia on B.C. 2nd and 1st Millennium such as Hittites, Phrygians, Urartians and Lydians depend mainly on livestock and agriculture. Hittites’ main goods of farming were wheat and barley, while also growing peas, beans, onions, linens, figs, olives, grapes, apples, and pomegranates. On the other hand, Phrygians were an important figure in viticulture. The wines made of grapes growed in Apameia are quite famous. The main agricultural goods for Urartians were wheat, barley, corn, pea, bean, grape, pear, and cornel tree. Lydians were also successful in wine production. Moreover, fruit trees such as chestnut, walnut, and apple were growing on Tmolos Mountains, as well as the saffron which was used in parfume and creme production.

Keywords
Agriculture, Anatolia, Hittite, Phrygian, Urartian, Lydia

 

Makalenin tamamını okumak için lütfen TIKLAYINIZ