Burhaniye’de Kurum Müdürlerine Yönelik Olarak Zeytinyağı Tadım Eğitimi Düzenlendi

Zeytindostu Derneği, Burhaniye Kaymakamlığı, Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Burhaniye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ayvalık Kaymakamlığı ve Burhaniye Belediyesi iş birliği ile 16.12.2015 günü Burhaniye’de görev yapan kurum ve kuruluş müdürlerine yönelik olarak Zeytinyağı Tadım Eğitimi düzenlenmiştir.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriyya ERDURMUŞ ve İl Müdür Yardımcısı Nihat AĞAN’ın katılımı ile gerçekleşen eğitim toplantısına, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin ÖNER, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal NAZLI,  Burhaniye Belediye Başkanı Necdet UYSAL ve İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdal ALDAĞ katıldılar.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri; Tadım Uzmanı Hüseyin BOZKURT, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mücahit KIVRAK ve Zeytindostu Derneği’nde tadım panel başkanı ve tadım eğitmeni İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Dilşen OKTAY tarafından tadım eğitimi verilmiştir.
Burhaniye için oldukça büyük bir öneme sahip, zeytinin ana vatanı olan Burhaniye’de tarımsal üretimin en önemli kısmını oluşturan zeytin ve zeytinyağı üretimi, bölge ekonomisinin can damarıdır. Burhaniye’de 2014 yılı itibariyle Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 2231 adet çiftçi bulunmaktadır. Bölgenin gerek iklim koşulları gerekse, özel arazi koşulları doğası, havası nedeniyle Burhaniye zeytininin ve zeytinyağının kendine has doğal tadını oluşturmaktadır.
2015 yılında Burhaniye Kaymakamlığı öncülüğünde hayata geçen zeytinyağını kaliteli üretme ve bu kapsamda kaliteyi önemseyen, bu uğurda taviz vermeyen üreticilerin ürünleri pazara arz etmesi ile birlikte Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı ulusal ve uluslararası pazarda kendine daha iyi bir yer bulmakla beraber, tüketicileri sağlıklı kaliteli bir ürünlerle daha etkin bir şekilde buluşmuş olacaklardır.
Zeytinyağının piyasadaki konumunun sağlamlaştırılmasında “kalite” ve  “sağlıklı ürün” argümanlarının yanında özellikle “lezzet ve nefaset” faktörünün öne çıkarılması gerekmektedir.
Doğada naturel olarak tüketilen tek bitkisel yağ olan zeytinyağını bir meyve suyu olarak tanımlamalı ve daha önemlisi, zeytinyağı bir ilaç  görünümünden çıkarılıp bir lezzet unsuru olarak tanıtılmalıdır. Hedefimiz çok daha kaliteli ve duyusal özellikleri en üst seviyede olan  zeytinyağı elde etmek olmalıdır. Bunun başarılmasındaki en etkin yol ise; tarladan sofraya kaliteli zeytinyağı üretmenin yöntemlerini öğretmek  ve  bu özellikleri tadım ile saptayabilecek uluslararası standartlarda uzman tadımcı eğitim çalışmalarıdır.
Zeytinyağının organoleptik özelliklerinin tespitinde uygulanan koklama ve tadım işlemi önemli bir olgudur. Doğuştan yetenek olması kadar sonradan eğitim alarak bu duygu geliştirilebilmektedir. Tadımcı olmanın hiçbir ön koşulu yoktur. Kadın, erkek, eğitimli, eğitimsiz, genç yaşlı herkes tadımcı olabilir. Ancak kişinin hem yeteneği olmalı ve hem de zeytinyağı tadımından keyif alması ve zaman ayırabilmesi gerekir. Böyle kişilerin oluşturduğu 8-12 kişilik eğitimli tadımcılardan ve bir Panel liderinden oluşan panel ile  piyasaya arz edilecek zeytinyağlarının duyusal özellikleri belirlenerek ürünün hak ettiği ekonomik değeri alması sağlanmış olur. Kimyasal özelliklerinin ulusal ve uluslararası kriterlere uygun olmasının yanı sıra meyvemsi özellikleri daha fazla olan, kusur içermeyen zeytinyağı daha sağlıklı olup, tüketimi teşvik edici yönü ile pazarlamada mutlaka kullanılmalıdır.
Bu nedenlerle Burhaniye’de Zeytinyağının kalitesinin yükseltilmesi, tüketilen zeytinyağını alırken nelere dikkat edileceği tanıtım kapsamında tüm Kamu ve Kuruluş idarecilerine yönelik tanıtım ve tadım toplantısı organize edilmiştir.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin TATLI, Zeytindostu Derneği olarak Türkiye’nin dört bir yanında Zeytin ve Zeytinyağı tanıtım ve tadım toplantısı ile ilgilenen herkese her zaman destek olacaklarını belirtti.

DSCF1986 DSCF1987 DSCF1988 DSCF1989 DSCF1990 DSCF1991 DSCF1992


DSCF1993

DSCF1997
DSCF2002 DSCF2005
DSCF2008
DSCF2010 DSCF2015 DSCF2016 DSCF2020 DSCF2027 DSCF2029 DSCF2031 DSCF2032 DSCF2035 DSCF2036 DSCF2041 DSCF2043 DSCF2044(1)
DSCF2046
DSCF2047 DSCF2048 DSCF2065 DSCF2068 DSCF2076 DSCF2085