Zeytinyağı Tadım Eğitimi

Bu yıl 84. sü düzenlenen İzmir Enternasyonel Fuarı’nın ana teması “Eğitim”. Bu fuarla birlikte biz de her ay düzenlenecek Zeytinyağı Tadımı eğitimlerinin ilkine İzmir ile başlıyoruz.  Zeytindostu Derneği olarak sektörün yaşadığı kalite sorununu çözebilmek, iç tüketimi arttırabilmek ve tüketicilerin aldatılmasını önlemek için duyusal kriterler konusunda bilinçlenmenin hayati önem taşıdığını düşünüyoruz. Ayrıca eğitimlerimiz tüketicinin doğru zeytinyağını tanımasını ve tüketmesini sağlayacaktır.  Dernek olarak ayda bir kez düzenleyecek olduğumuz bu eğitimlerin koordinatörlüğü Dernek Yönetim Kurulu Üyesi ve Tadım Uzmanı, Gıda Mühendisi Birsen Pehlivan  tarafından yapılacak ve eğitim sonunda katılım sertifikası verilecektir.

Eğitim Tarihi : 05.09.2015 Cumartesi
Eğitim Yeri ve Saati : Zeytindostu Derneği 1375 Sk. No:25 Cumhuriyet İş Merkezi Kat 3 D. 304 Alsancak Konak/İZMİR  –  9.30 – 17:30
Eğitim Programı:
9.00 – 9.30      Kayıt
9.30 – 10.45    Zeytinyağının Üretim Aşamaları
10.45 – 11.00  Ara
11.00 – 12.15  Zeytinyağının Stoklanması ve Ambalajlanması
12.15 – 13.30  Öğle Arası
13.30 – 14.30  Zeytinyağında duyusal kriterler
14.30 – 14.45  Ara
14.45 – 15.45  Zeytinyağı tadımı
15.45 – 16.00  Ara
16.00 – 17.30  Zeytinyağı tadımı

Ön kayıt yaptırmak zorunludur.
İletişim: 0232 422 01 02 / 0532 540 05 86
Eğitim ücreti: bir kişi 120 TL
IBAN NO: TR 25 0004 6001 0288 8000 0169 00

Edremit Çiziğine Coğrafi İşaret

 “Edremit Körfezi Çizik Yeşil Zeytini” Türk Patent Enstitüsü tarafından 189 tescil numarası ile coğrafi işaret olarak tescil edildi.
Edremit Ticaret Odasından yapılan açıklamada “Edremit Körfezinde bölgeye adapte olarak yetiştirilmiş olan zeytin fidanlarını Edremit Körfezi coğrafi işaret sınırları dışında kullanmak suretiyle ürettikleri zeytinleri de “Edremit Körfezi Çizik Yeşil Zeytini” adı altında satabileceğini düşünen pek çok işletme ve tüccar bulunmaktadır. Ancak, tescilli ismin kullanımı 1995 tarih ve 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile sınırlandırılmıştır. Edremit Körfezi Çizik Yeşil Zeytini “menşei adı” ile koruma altında olduğu için üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin hepsinin tescilde belirtilen coğrafi sınırlar içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu nedenle Akhisar ilçesinde ya da Adana ilinde yetiştirilen bir Edremit(Ayvalık) zeytin fidanından elde edilen zeytinlere işlendikten sonra Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini adını vermek kanunen suç teşkil etmektedir. Tüketicilerin tanınan süre sonunda satın almış oldukları ‘’Edremit Körfez Yeşil Çizik’’  Zeytininin orijinal ürün olup olmadığını anlamak için ambalajındaki hologramlı ve logolu etikete bakmaları yeterli olacaktır” denildi.
Açıklamada ayrıca “Edremit Körfezi Çizik Yeşil  Zeytininin coğrafi işaretinin kullanılabilir bir duruma getirilebilmesi için tescil kapsamındaki coğrafi sınırlar içerisinde yetiştirilen ürün miktarının ve üreticilerin kayıt altına alındığı ve satılan her ambalajlı ürünün izlenebilirliğinin sağlandığı bir kontrol sistemi oluşturulacaktır. Logolu marka tescil işlemlerimizde başlamış olup devam etmektedir. Bu sistem aynı zamanda tüketicilerin tescilli ürünü ayırt etmelerini sağlayacak logolu bir kontrol etiketini de kapsamaktadır. İzlenebilirlik kare kod sistemi ile sağlanacak olup, kare kodun herhangi bir kişi tarafından kopyalanmasının önlenmesi için hologramlı etiket ile garanti altına alınmıştır” denildi.

Zeytinyağı Alırken Rengine Aldanmayın!

Zeytindostu Derneği Tadım Panel Başkanı ve Tadım Uzm. Dr. Dilşen Oktay’ın düzenlediği gelenekselleşen zeytinyağı tadım etkinliklerinin 3. sü gözde tatil beldesi Çeşme’nin Dalyan mevkiinde Küçük Ev Butik Otel de gerçekleştirildi.
İzmir ve çevre illerden katılan zeytinyağı meraklıları eşsiz Dalyan manzarası ile birlikte bu yıl düzenlenen kalite yarışmasından ödül alan yağların tadımını yaparak kusurlu ve kusursuz yağ arasında ki farkın ayrımına varmaya çalıştılar. 4 katılımcının hamile olması ile bir kez daha zeytinyağının faydaları ve besin değeri olarak anne sütüne en yakın gıdalardan biri olması gündeme geldi..
Oktay, zeytinyağı satın alırken yağın kalitesinden emin olmak için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı, zeytinyağının renginin bir kalite kriteri olmadığını belirtti.
Son dönemde zeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artışa geçen sahtecilik olaylarının tüketicilerin tereddüde düşürdüğünü kaydeden Oktay’a göre, zeytinyağında en yaygın olan yanlış inanış “Zeytinyağının rengi yeşilse kalitelidir” kanısı…

HER YEŞİL ZEYTİNYAĞI ERKEN HASAT DEĞİLDİR
Katılımcıların yağların rengine göre yorum yapması üzerine Oktay şu uyarılarda bulundu:
Zeytinyağının rengi duyusal analizde kalite kriteri değildir. Zeytinyağının rengine bakarak kalitesi hakkında karar vermeniz sağlıklı olmaz. Gelişmiş teknoloji sayesinde zeytinyağının rengi değiştirilebilir bir özelliktir. Çoğu tüketici zeytinyağının renginin yeşil olduğunu görünce doğrudan “erken hasat” zeytinyağı alıyorum hissine kapılır. Ancak size kötü bir haberim var. Her yeşil zeytinyağı “erken hasat” olmayabilir.

AMBALAJI OKUYUN!
Üretici ile iletişim kurmaktan çekinilmemesi gerektiğini de kaydeden Oktay, çok kaliteli üretim yapan butik üreticiler olduğuna da değinerek, “Bu üreticiler tasarımlarına, etiketlerine, web sitelerine çok özeniyorlar. Etiketini iyice okuyun. Eğer böyle bir ürün alıyorsanız üretici ile doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Emin olun onlar da sizinle görüşmekten büyük mutluluk duyacaklar” diye konuştu.

MEYVEMSİLİK’ ÖNEMLİ BİR KRİTER
Dilşen Oktay ayrıca duyusal olarak zeytinyağının kalitesiyle ilgili en önemli kriterin yağın meyvemsiliği olduğunu kaydetti. Hemen her tüketicinin bu küçük testi uygulayabileceğini kaydeden Oktay, yapılması gereken yöntemi ise şöyle tarif etti;
Natürel sızma zeytinyağı satın almadan önce tatma şansınız varsa tadına mutlaka bakın. Eğer kokusunda “meyvemsilik” olarak adlandırdığımız zeytin meyvesi kokusu var ise doğru yoldasınız demektir. Zeytin meyvesinin kokusunu bilmeyenlere önerim; bir zeytin ağacının yakınına gidip daldaki zeytini koklamanızdır. Gerçekten burcu burcu kokan bir meyvedir zeytin. Bu kokunun dışında sizi rahatsız eden herhangi bir koku almıyorsanız zeytinyağının kusursuz olması ihtimali vardır. Ayrıca yağı ağzınıza bir miktar alıp dilinizin üzerinde gezdirip ardından yuttuğunuzda dilin üzerinde acı badem, kahve veya kakao çekirdeği acısı varsa ve buna eşlik edecek şekilde bademciklerin üzerinde veya gırtlağınızda biber gibi yakıcılık hissi uyandırıyorsa antioksidan varlığı olan bir zeytinyağı ile karşı karşıya olabilirsiniz.”

Ev sahibi İrem Parlak, zeytinyağı hakkında ki bilgilerin tazelenmesi ve yenilerinin öğrenilmesine vesile olmaktan dolayı memnuniyetini dile getirerek kapılarının böyle yararlı etkinliklere her zaman açık olduğunu belirtti.
Zeytindostu Derneği Tadım Koordinatörü Birsen Pehlivan: “Etkinliklerimize katılım gösterip bize destek verenlere teşekkür ederek öğrenmeye açık olan herkes ile doğru bilgileri her zaman paylaşmaya hazırız.” dedi.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Abidin TATLI ise; Ev sahibi İrem Parlak’a, Dilşen Oktay’a ve tüm katılımcılara teşekkürlerini ileterek etkinliklerin devam edeceğini ve her zaman daha fazla kişiye ulaşma çabasının süreceğini kaydetti.

İŞTE O GÜNDEN KARELER

11800338_10154127589479676_5590460576119629776_n

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

http://www.dha.com.tr/zeytinyagini-tadarak-alin_1000656.html
http://www.hurriyet.com.tr/ege/29792851.asp
http://zeytinagacidergisi.com/mansetler/zeytinyagi-alirken-nelere-dikkat-edelim-2615
http://www.tarimgozlem.com/index.php/zeytinyaginin-rengine-bakip-aldanmayin/
http://www.gozlemgazetesi.com/HaberDetay/256/147615/zeytinyaginin-rengine-bakip-aldanmayin.html#.VcxYtibtmko
http://www.meydangazetesi.com.tr/saglik/zeytinyagini-tadarak-alin-h21550.html
http://www.parahaberi.com/tr-tr/haberler/337202/basin-bulteni-oktay-zeytinyaginin-rengi-bir-kalite-kriteri-degil
http://www.globalekonomi.com.tr/haberler/haber/3464/zeytinyaginin_rengine_bakip_aldanmayin_zeytinyagi_alirken_nelere_dikkat_edelim.html
http://www.kimseduymasin.com/haber-3772-yagin-rengine-bakip-aldanmayin.html
http://www.egehaber.com/saglik/zeytinyagini-tadarak-alin-h53206.html
http://www.haberegeli.com/zeytinyagi-alirken-bunlara-dikkat-haberi-17903.html
http://www.e4haber.com/zeytinyaginin-rengine-bakip-aldanmayin/1329/
http://www.haberinioku.com/zeytinyaginin-rengine-bakip-aldanmayin/27933/
http://oncusehir.com/ekonomi-haberleri/zeytinyaginin-rengine-bakip-aldanmayin-26627
http://www.ekonomistturk.com/haber/tarim/zeytinyagi’na-dikkat/62035.html
http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13015690
http://www.palo.com.tr/a/zeytinya%C4%9F%C4%B1n%C4%B1-tadarak-al%C4%B1n-448221
http://ekonomikdurum.com/haber/zeytinyaginin-rengine-bakip-aldanmayin/7219/
http://ekonomi.bugunizmir.com.tr/rengi-sizi-aldatmasin-haberi/1267276
http://www.egeninhabercisi.com/zeytinyagini-tadarak-alin/37943/
http://m.milligazete.com.tr/haber_detay.php?id=374262
http://www.6n1k.com.tr/haber/41109/zeytinyaginin-rengine-bakip-aldanmayin/
http://www.hurriyet.com.tr/ege/29792851.asp
http://www.engelsiztv.net/haber/6531/zeytinyaginin-rengine-bakip-aldanmayin/
http://www.egehaber.com/saglik/zeytinyaginin-rengine-bakip-aldanmayin-h57054.html