Evde Sofralik Zeytin Yapım Eğitimi Yapıldı

28 Mart 2015 Cumartesi günü Zeytindostu Dernek Merkezinde Zeytincilik Araştırma İstasyonu Mühendisi Şahnur IRMAK’ın anlatımıyla Evde Sofralık Zeytin Yapım Eğitimi yapıldı.
Katılımcıların yoğun ilgisiyle teorik bilginin yanında pratik tecrübeler de paylaşılarak sohbet havasında bir eğitim oldu.
Zeytincilik sektörünün gelişimi için işin her alanında eğitimin gerekliliği bir kez daha göze çarparken Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, Zeytindostu olarak sektöre en büyük katkımızın sektörün en büyük ihtiyacı olan  eğitim çalışmaları olacağını ve eğitimlerin devam edeceğini belirtti.

Eğitimle ilgili sunuma aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
ZD NATUREL 2015
ZD Çizme kırma zeytin işleme -2015

Kalite, Slogan ve Fotoğraf İçin Son Gün!

Zeytindostu Derneği’nin yıldan yıla büyüterek geleneksel hale getirdiği ve “Zeytinyağının oskarları” diye anılmaya başlayan dev organizasyonunda bu yılın finali geldi çattı. Bu yıl kalitesini tescil etmek isteyen isteyen firmaların ilgisinin arttığı yarışmaya katılmak için yarın (30 Mart) son gün… Çarpraz ve titiz bir değerlendirmenin ardından 22 Nisan’da düzenlenecek ödül töreni içinse oldukça anlamlı bir yer seçilmiş… “Zeytinyağının Oskarları” zeytin diyarı Akhisar’da zeytinyağı müzesi ve tarihi restoranda sahiplerini bulacak…

Zeytin Ağacı’na konuşan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, “Zeytinyağının Oskarları” olarak nitelenen Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın, kusursuz ve kaliteli zeytinyağı üreten firmaları desteklemeyi amaçladığını dile getirdi.

Yarışmaya son başvuru tarihi olan 30 Mart Pazartesi günü mesai bitimine kadar katılım sağlanabileceğini kaydeden Tatlı, yarışma sonunda şartname uyarınca yöre ve zeytin çeşidi dikkate alınarak duyusal ve kimyasal analiz sonuçlarına göre kusursuz numunelerin altın, gümüş, bronz şeklinde ödüllendirileceğini söyledi.

TANITIMDA SIÇRAMA YAPTILAR

Bu yıl 8.’si gerçekleştirilecek yarışmanın ilk 7 organizasyonunda dereceye giren pek çok zeytinyağı firmasının kendi markasıyla tanındığı görülüyor.  Yarışma ile her yıl kaliteli üretim yapan ancak vitrine çıkmakta güçlük yaşayan pek çok yeni firma tanıtım anlamında ivme yakalıyor.

EŞ ZAMANLI 2 YARIŞMA DAHA VAR

Öte yandan Zeytindostu Derneği; Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın yanı sıra eş zamanlı olarak 2. Slogan Yarışması ve 2. Fotoğraf yarışmalarının kazananlarının da 30 Mart son başvuru tarihi olmak üzere, 22 Nisan’da Akhisar’da Egea Restoran’da kalite yarışmasıyla aynı gecede açıklanacağını duyurdu.

BAŞVURU İÇİN 

Yarışmaya katılım için broşür, şartname ve katılım formuna www.zeytindostu.org.tr adresinden ulaşabiliniyor. Yarışmaya son katılım tarihi 30 Mart 2015 tarihi olup sonuçlar 22 Nisan 2015 tarihinde www.zeytindostu.org.tradresinden ve medyadan açıklanacak. Düzenlenen yarışmalara ve ödül törenine katılmak isteyen katılımcı kişi ve firmaların 30.03.2015’e kadar başvuru yapmaları isteniyor.

İletişim:

Zeytindostu Derneği
Tel: 0232 422 01 02
Fax: 02324650774
Mail: zeytindostudernek@gmail.com
Adres: Kültür Mah. 1375 Sk No:25
Cumhuriyet İş Merkezi Kat:3 D.304
Alsancak     Konak/İZMİR

Z&Z Akdeniz Kültürü Dergisi 32. Sayısı ile Yayında!

Zeytindostu Derneği’nin yayın organı olan ZZ Dergisi 32. Sayısını yayınladı. Aynı zamanda hakem onaylı bilimsel yayın olma özelliğinde olan dergi, yeni sayısında zeytinyağında fiyat artışını kapak konusu yaptı.

Dernek Başkanı Abidin Tatlı bu yıl sektörde yaşanan piyasa koşullarını derginin başyazısının içeriğine taşıyarak, zeytindostlarına birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

  1. Sayıda ayrıca derneğin yurtiçi ve yurtdışı temsilcileri de dünya genelinde zeytinci bölgelerden sezon değerlendirmelerini aktardılar. 32. sayıda bunun yanısıra Dernek Temsilcisi Semra Kara, Yönetim Kurulu Üyesi Mücahit Kıvrak’ın da röportajları yer aldı.

Dergide Nil Ünsal’ın tiyatrocu Nedim Saban ile gerçekleştirdiği bir de söyleşiye yer verildi.

Editörlüğünü Protokol İletişim Danışmanlığı’nın yaptığı derginin Halkla İlişkiler ve Reklam iletişimini ise Dernek YetkilisiBerrin Türkyılmaz yaptı.

Dergi zzdergisi.org sitesinden de özet olarak yayınlanıyor.

Z&Z Akdeniz Kültürü  Dergisi 32. sayısı Çıktı! http://zzdergisi.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Kamuoyuna Duyuru

Sevgili Zeytin Dostları

Zeytindostu Derneğinin temel prensibi sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirmek ve makro menfaatlere yönelik faaliyetler gerçekleştirerek, sektör sorunlarına çözümler aramaktır.
2006 yılında kurulan Zeytindostu Derneği, sektördeki önemli sorunlardan biri olan kalite konusunda çalışmalara başlamış ve bu bağlamda 2007 yılında Aydın Ticaret Borsası’nda ONAOO İtalyan Zeytinyağı Tadımcıları Derneğinden iki İtalyan eğitmen getirterek sektörden 60 kişinin tadım eğitimi almasını sağlamıştır. Bu eğitim esnasında yapılan seçmelerden geçer not alanlara ONAOO tarafından tadım eğitimi aldıklarına dair sertifika verilmiştir.  Alınan sertifikalar uluslararası geçerliliği olan belgelerdir.
Bu noktadan hareketle Zeytindostu Derneği tadım paneli kurulması amacıyla 2009 yılında Aydın Ticaret Borsası’nda çalışmalara başlamıştır. Aydın Ticaret Borsası’nda yapılan düzenli çalışmalar sonucunda 2011-2012 sezonunda Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı tadım paneli olarak, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından tanınmıştır. Bu panelde yer alan Ahmet Cağlıbulanık, Gıda Yük Müh. Birsen Pehlivan, Dr. Dilşen Oktay ve Serdar Öçten Ünsal daha sonra İzmir’de 2012 yılında çalışmalara başlayan Zeytindostu tadım panelini kurmak üzere göreve başlamışlardır.
Zeytindostu Derneği tadım panelinde bir Doçent Doktor, bir Doktoralı, üç Gıda Yüksek Mühendisi, Türkiye’de tek ONAOO profesyonel zeytinyağı tadımcısı ve eğitmeni, bir öğretim görevlisi, iki eczacı ve aynı zamanda 2 örnek zeytinyağı üreticisi, Olive Japan adlı Uluslararası yarışmada 2 yıl üst üste jüri üyeliği yapmış bir tadımcı ile 3 zeytin üreticisi yer almaktadır. Bu ekip hem akademik olarak çalışmalarını desteklemekte, hem de alanda birebir olarak üreticilerle ve tüketicilerle iletişim halindedir.
Zeytindostu Derneği kendi bünyesinde oluşturduğu bu tadım grubu ile yaptığı yeni oluşum ve çalışmaları ile paneli akademik boyutlara taşımış ve eğitimlerini de yetkilendirilmiş olarak görevlerine devam etmektedir.
Zeytindostu Derneği düzenlenen eğitim faaliyetlerinde hep katılım belgesi vermiş ve her eğitimde de tadımcılığın uzun bir yolculuk olduğunun altını çizmiştir. Hiçbir zaman katılımcılara meslek edindirme iddiasında olmamış, aksine tek amacının bilinçlendirme ve farkındalık yaratma olduğunu belirtmiştir.
Yapılan eğitim çalışmaları genel olarak önbilgi verme niteliğinde olmuştur.
Zeytindostu Derneği tadım paneli ile alakalı olarak sosyal medyada çıkan haberlerden üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz.
Zeytindostu Derneğinin kuruluş amacı olan “sektörü ulusal ve uluslararası boyutta hak ettiği seviyeye çıkarmaktır” hedefinden hiç ayrılmadık. Bütün gücümüzle bu hedef ekseninde çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Zeytindostu Derneği bu açıklamadan sonra vizyon ve misyonu doğrultusunda sektörel sorumluluk bilinciyle çalışmalarına devam edecektir.
Derneğimiz tarafından, derneğimiz logosu ile bugüne kadar düzenlenmiş tadım, üretici, operatörlük v.b. eğitimleri yönetim kurulu kararı ile tamamen dernek menfaatine odaklı düzenlenmiştir. Kişilere odaklı faaliyetimiz bulunmamaktadır. Düzenlemiş olduğumuz tüm etkinlikler derneğimizin resmi web sayfasından ve derneğe ait sosyal medya hesaplarından komu oyuna duyurulmaktadır.
Sosyal medya resmi dernek hesabımız halen aktif olup, derneğimizin yönetim kurulu üyeleri o sayfanın modaratörü olarak sayfayı kontrol etmektedirler. Zeytindostu olarak arama yaptığınızda sosyal medyada birçok hesap görülmektedir. Dernek bu tip hesaplara müdahale etmemiştir. Ancak bundan sonra ki süreçte dernek adını kullanarak kendi kişisel reklamını yapanların olduğu fark edilmiştir. İsim hakkımızı bundan sonra hiç kimseye kullandırılmayacak ve gerekli hukuki işlem tarafımızca başlatılacaktır.

Derneğimiz resmi  yayın linkleri ektedir.

https://www.facebook.com/groups/zeytindostu/?fref=ts
https://twitter.com/Zeytin_Dostu
http://zeytindostu.org.tr/
http://zzdergisi.org/

Mevcut linklerde yayın akışı devam etmektedir.
Derneğimiz etkinliklerinin tamamı YK ortak kararı ile çalışmalarını yapmıştır.
YK Eski Üyemiz Serdar Öçten Ünsal bütün bu süreçte Tadım Eğitimi ve Tadım Panel oluşumu içerisinde görev almıştır.
01.12.2014 tarihinden itibaren Zeytindostu Derneği Tadım Paneli Liderliği, Zeytindostu Derneği Zeytinyağı Kalite Yarışması Koordinatörlüğü, Zeytindostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörlüğü, Zeytindostu Derneği Tadım Paneli Üyeliği, görevlerinden ayrılmıştır.  Öçten’in Başkanlığında yapılan son yarışmada oluşturulan dostluk ve kardeşlik vurgulu panel oldukça dikkat çekici sonuçlara imza atmış, bu yarışmada ödül alan tüm zeytinyağları uluslararası yarışmalardan da ödülle dönmüştür.
Serdar Öçten Ünsal’ın 06.03.2015 tarihinde Yönetim Kurulu Üyeliğinden ayrılma talebi Yönetim Kurulumuzca kabul edilmiştir. Bu süreçten sonraki çalışmaları her Zeytin Dostu gibi kendi çalışmalarıdır.
Önceki Dönem Yönetim Kurulu Başkanları Metin Ölken ve Mustafa Alhat’da bu uzun süreçte başarılı bir şekilde sürdürülen bu farkındalık eğitimini Yönetim Kurulu kararıyla desteklemişlerdir. Bu nedenlerle verdikleri desteklerle, çalışmalarımızı bu güne taşıdıkları içinde ayrı ayrı teşekkür ederiz.
Zeytin Dostu Derneği hiç bir surette içine çekilmek istenilen tartışmaların tarafı olmayacaktır. Derneğimiz bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonrada hiçbir tartışmanın ve ayrımcılığın tarafı olmayacaktır.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile arz ederiz.

Zeytindostu Derneği
Yönetim Kurulu

4. Geleneksel Zeytindostu Yemeği ve Ödül Töreni

 

10430430_685180101590987_9183097462355474997_n
Değerli Zeytin Dostları
Günümüzde sağlıklı beslenmenin en önemli simgesi “Zeytin ve Zeytinyağı”nın antik çağlardan beri içinde ölümsüzlük, asalet, adalet, bilgelik, bereket, güç, zafer, mistisizm, dinsellik, kutsallık, arınma, yeniden doğuş, temizlik, saflık, doğallık, güzellik, sağlıklı yaşam biçimi gibi insanlığın en değerli özelliklerini barındırdığı ve eski çağlardan günümüze aktarılmış çok değerli bir kültür hazinesi olduğu bilinmektedir.
Zeytin Dostu Derneği 2. Fotoğraf Yarışması
Böyle bir hazineyi sosyal etkinliklerle yeniden gündeme getiren Zeytindostu Derneği bu yıl “zeytin, zeytinyağı ve zeytin ürünleri” konulu 2. fotoğraf yarışmasını düzenliyor. Yarışma zeytin, zeytinyağı ve zeytin ürünlerini ayrıca antik çağlardan günümüze gelen bu köklü kültürü objektifinden bakarak yorumlamayı arzulayan her fotoğraf sanatçısının katılımına açıktır. Derneğin amacı zeytin, zeytinyağı ve zeytin ürünleri konusunun fotoğraf sanatı ile ele alınarak zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir yere sahip olan ülkemizin bu anlamda ulusal ve uluslararası tanıtımına katkıda bulunmaktır.
Zeytindostu Derneği 8. Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması
Sektörümüzde zeytinyağı kalitesinde bilincin arttırılması ve Natürel Sızma olarak kusursuz üretim yapan firmaların isimlerinin duyurulması adına düzenlediğimiz Zeytindostu Kalite Ödüllerinin (Yarışmasının) bu yıl 8. si düzenlenmektedir. Şartnameye göre yöre ve zeytin çeşidi dikkate alınarak duyusal ve kimyasal analiz sonuçlarına göre kusursuz numuneler altın, gümüş, bronz şeklinde ödüllendirilecektir.
Zeytindostu Derneği 2. Slogan Yarışması
Zeytindostu Derneği olarak sektöre hizmet etmek adına Kalite Yarışması, Tadım Eğitimleri, ZZ Dergisi vb. birçok aktivite yaptık. Fakat son günlerde kaliteli üretim için bu kadar çalışmamızın yanı sıra bu üretimlerin bilinçli bir şekilde tüketilmesi konusunda da çalışmalar yapmamız gerektiğini fark ettik. Gördüğümüz bu gereklilik sonucunda, Zeytinyağının ülkemiz genelinde daha çok ve de daha kolay tanıtılabilmesi amacıyla “Slogan Yarışması” düzenlemeye karar verdik. Zeytinyağının en büyük talihsizliği tanıtım ve de kullanım eksikliğidir. Bu yarışma ile nihai tüketiciye çabuk ve etkili ulaşacağımız inancındayız. Sloganların kısa ama kesin etkisinden faydalanarak tüketicide daha kalıcı farkındalık oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Tüketiciyi bilinçlendirmek, zeytinyağını ve faydalarını gündemde tutmak için düzenlenen ‘’Slogan Yarışması’’ sonrasında dereceye girecek eserler, tüm ulusal medyaya dağıtılacak, odalar, kooperatifler ve de sektörlerle paylaşılacaktır. Bu sloganların kullanılmalarını sağlayarak, Türk kamuoyuna zeytinyağı tanıtımı için akılda kalıcı mesajlar iletmiş olacağız.
Yarışmaya katılım için broşür, şartname ve katılım formuna www.zeytindostu.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Yarışmaya son katılım tarihi 30 Mart 2015 tarihi olup sonuçlar 22 Nisan 2015 tarihinde www.zeytindostu.org.tr adresinden ve medyadan açıklanacaktır.
Zeytindostu Ödüllerinin (Yarışmasının) katılmak isteyen firmaların 30.03.2015’e kadar başvuru yapmalarını bekleriz.
4. Geleneksel Zeytindostu Yemeği 22 Nisan 2015 EGEA Restourant& Cafe’de Ödül törenimizde siz Zeytin Dostlarını aramızda görmekten gurur duyacağız.

Saygılarımla
Abidin TATLI
Zeytindostu Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

Zeytindostu Derneği
1375 Sokak Cumhuriyet İş Merkezi Kat: 3 No: 25
35220 Alsancak İzmir -TURKİYE
Berrin Türkyılmaz Tel : +90 232 422 01 02 GSM : +90 532 540 05 86

11067866_685180128257651_5016754002816097183_n