Kamuoyuna Duyuru

Sevgili Zeytin Dostları

Zeytindostu Derneğinin temel prensibi sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirmek ve makro menfaatlere yönelik faaliyetler gerçekleştirerek, sektör sorunlarına çözümler aramaktır.
2006 yılında kurulan Zeytindostu Derneği, sektördeki önemli sorunlardan biri olan kalite konusunda çalışmalara başlamış ve bu bağlamda 2007 yılında Aydın Ticaret Borsası’nda ONAOO İtalyan Zeytinyağı Tadımcıları Derneğinden iki İtalyan eğitmen getirterek sektörden 60 kişinin tadım eğitimi almasını sağlamıştır. Bu eğitim esnasında yapılan seçmelerden geçer not alanlara ONAOO tarafından tadım eğitimi aldıklarına dair sertifika verilmiştir.  Alınan sertifikalar uluslararası geçerliliği olan belgelerdir.
Bu noktadan hareketle Zeytindostu Derneği tadım paneli kurulması amacıyla 2009 yılında Aydın Ticaret Borsası’nda çalışmalara başlamıştır. Aydın Ticaret Borsası’nda yapılan düzenli çalışmalar sonucunda 2011-2012 sezonunda Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı tadım paneli olarak, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından tanınmıştır. Bu panelde yer alan Ahmet Cağlıbulanık, Gıda Yük Müh. Birsen Pehlivan, Dr. Dilşen Oktay ve Serdar Öçten Ünsal daha sonra İzmir’de 2012 yılında çalışmalara başlayan Zeytindostu tadım panelini kurmak üzere göreve başlamışlardır.
Zeytindostu Derneği tadım panelinde bir Doçent Doktor, bir Doktoralı, üç Gıda Yüksek Mühendisi, Türkiye’de tek ONAOO profesyonel zeytinyağı tadımcısı ve eğitmeni, bir öğretim görevlisi, iki eczacı ve aynı zamanda 2 örnek zeytinyağı üreticisi, Olive Japan adlı Uluslararası yarışmada 2 yıl üst üste jüri üyeliği yapmış bir tadımcı ile 3 zeytin üreticisi yer almaktadır. Bu ekip hem akademik olarak çalışmalarını desteklemekte, hem de alanda birebir olarak üreticilerle ve tüketicilerle iletişim halindedir.
Zeytindostu Derneği kendi bünyesinde oluşturduğu bu tadım grubu ile yaptığı yeni oluşum ve çalışmaları ile paneli akademik boyutlara taşımış ve eğitimlerini de yetkilendirilmiş olarak görevlerine devam etmektedir.
Zeytindostu Derneği düzenlenen eğitim faaliyetlerinde hep katılım belgesi vermiş ve her eğitimde de tadımcılığın uzun bir yolculuk olduğunun altını çizmiştir. Hiçbir zaman katılımcılara meslek edindirme iddiasında olmamış, aksine tek amacının bilinçlendirme ve farkındalık yaratma olduğunu belirtmiştir.
Yapılan eğitim çalışmaları genel olarak önbilgi verme niteliğinde olmuştur.
Zeytindostu Derneği tadım paneli ile alakalı olarak sosyal medyada çıkan haberlerden üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz.
Zeytindostu Derneğinin kuruluş amacı olan “sektörü ulusal ve uluslararası boyutta hak ettiği seviyeye çıkarmaktır” hedefinden hiç ayrılmadık. Bütün gücümüzle bu hedef ekseninde çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Zeytindostu Derneği bu açıklamadan sonra vizyon ve misyonu doğrultusunda sektörel sorumluluk bilinciyle çalışmalarına devam edecektir.
Derneğimiz tarafından, derneğimiz logosu ile bugüne kadar düzenlenmiş tadım, üretici, operatörlük v.b. eğitimleri yönetim kurulu kararı ile tamamen dernek menfaatine odaklı düzenlenmiştir. Kişilere odaklı faaliyetimiz bulunmamaktadır. Düzenlemiş olduğumuz tüm etkinlikler derneğimizin resmi web sayfasından ve derneğe ait sosyal medya hesaplarından komu oyuna duyurulmaktadır.
Sosyal medya resmi dernek hesabımız halen aktif olup, derneğimizin yönetim kurulu üyeleri o sayfanın modaratörü olarak sayfayı kontrol etmektedirler. Zeytindostu olarak arama yaptığınızda sosyal medyada birçok hesap görülmektedir. Dernek bu tip hesaplara müdahale etmemiştir. Ancak bundan sonra ki süreçte dernek adını kullanarak kendi kişisel reklamını yapanların olduğu fark edilmiştir. İsim hakkımızı bundan sonra hiç kimseye kullandırılmayacak ve gerekli hukuki işlem tarafımızca başlatılacaktır.

Derneğimiz resmi  yayın linkleri ektedir.

https://www.facebook.com/groups/zeytindostu/?fref=ts
https://twitter.com/Zeytin_Dostu
http://zeytindostu.org.tr/
http://zzdergisi.org/

Mevcut linklerde yayın akışı devam etmektedir.
Derneğimiz etkinliklerinin tamamı YK ortak kararı ile çalışmalarını yapmıştır.
YK Eski Üyemiz Serdar Öçten Ünsal bütün bu süreçte Tadım Eğitimi ve Tadım Panel oluşumu içerisinde görev almıştır.
01.12.2014 tarihinden itibaren Zeytindostu Derneği Tadım Paneli Liderliği, Zeytindostu Derneği Zeytinyağı Kalite Yarışması Koordinatörlüğü, Zeytindostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörlüğü, Zeytindostu Derneği Tadım Paneli Üyeliği, görevlerinden ayrılmıştır.  Öçten’in Başkanlığında yapılan son yarışmada oluşturulan dostluk ve kardeşlik vurgulu panel oldukça dikkat çekici sonuçlara imza atmış, bu yarışmada ödül alan tüm zeytinyağları uluslararası yarışmalardan da ödülle dönmüştür.
Serdar Öçten Ünsal’ın 06.03.2015 tarihinde Yönetim Kurulu Üyeliğinden ayrılma talebi Yönetim Kurulumuzca kabul edilmiştir. Bu süreçten sonraki çalışmaları her Zeytin Dostu gibi kendi çalışmalarıdır.
Önceki Dönem Yönetim Kurulu Başkanları Metin Ölken ve Mustafa Alhat’da bu uzun süreçte başarılı bir şekilde sürdürülen bu farkındalık eğitimini Yönetim Kurulu kararıyla desteklemişlerdir. Bu nedenlerle verdikleri desteklerle, çalışmalarımızı bu güne taşıdıkları içinde ayrı ayrı teşekkür ederiz.
Zeytin Dostu Derneği hiç bir surette içine çekilmek istenilen tartışmaların tarafı olmayacaktır. Derneğimiz bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonrada hiçbir tartışmanın ve ayrımcılığın tarafı olmayacaktır.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile arz ederiz.

Zeytindostu Derneği
Yönetim Kurulu