MİLAS’ TA ŞENLİK HAVASI

 

 

milasss

Ege’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezi olan Milas’ta ilk hasat şenliği başlıyor.

Bu yıl ilk kez düzenlenmesi beklenen 1. Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin tarihi belli oldu. Geçtiğimiz günlerde şenlik için kurulan komisyon tarafından Milas Kaymakamlığında yapılan toplantıda 1. Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin tarihi 29-30 Kasım 2014 olarak belirlendi.
Milas ekonomisi için oldukça önemli ve değerli rolü olan, sofralarımızın vazgeçilmez tadı, zeytini ve Milas’ın ‘Sıvı Altın’ı olarak bilinen zeytinyağını uluslararası alanda tanıtmak için öncülük eden Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediyesi ile Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ortaklaşa ilk kez bir hasat şenliği düzenleniyor.
Milas’ın kültürüne büyük katkı sağlayacak hasat şenliğine tüm halkın davetli olduğunu belirten Kaymakam Gürel’in komisyon üyeleri tarafından titizlikle hazırlanan ve çeşitli alanlarda düzenlenen etkinlik programı ise şöyle:

29  KASIM 2014 CUMARTESİ


Saat: 10.00   Kortej Yürüyüşü
Başlama Yeri: Milas Belediye Binası Önü

Saat: 10.30  Açılış Töreni
Yer : Atapark

Saat : 13.00   Panel “Milas Zeytinciliği ve Geleceği”

  • Moderatör: Yrd. Doç. Dr. Mehmet GÜNLÜK– Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Milas MYO
  • Doç. Dr. Figen ÇUKUR – Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Milas MYO
  • Ali Osman MENTEŞE-Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi
  • David LEVİ– Yük. Kimya Mühendisi(Milas doğumlu Musevi, İsrail)
  • İpek Doğuoğlu AKARCA-Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi
  • Zeynep ÇELİKOĞLU – Zeytin ve Zeytinyağı Üreticisi

Yer: Milas Sanayi ve Ticaret odası

Saat: 14.30 “Zeytinyağı Tadım Eğitimi” – Zeytindostu Derneği Panelistlerinin Katkılarıyla
Yer: Milas Ticaret ve Sanayi Odası

Saat: 14.30  “Ülke Mutfaklarının Tanıtımı ve Zeytinyağlı Yemek Şov ” AREGALA Gastronomi Federasyonu

  • Silvia CASTANO- Genel Sekreter Finlandiya
  • Paraschos AXİOTİS -Akdeniz Ülkeleri Başkanı
  • Mubariz VELİYEV- Azerbaycan Başkanı
  • Kadri MEMİŞ- Yunanistan Başkanı
  • Ahmet ÇETİN -Türkiye Başkanı
  • Cüneyt KIRŞAN -Türkiye Başkan Yardımcısı
  • Zeytindostu Derneği

Yer: Atapark

Saat: 16.00 “Kutsal Ağaç: Zeytin” Konulu Bireysel Sergi
Yrd. Doç. Dr. Gülüzar ÇELEBİLİK -Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas MYO

“Zeytin Hayattır” – Karma Fotoğraf Sergisi

Halk Eğitim Müdürlüğü -El Sanatları Sergisi
 Yer: Çöllüoğlu Hanı

Saat: 20.00 Milli Piyango Programı ve Konser
Yer: AKM Amfi tiyatro

30 KASIM 2014 PAZAR


Saat: 10.00 Hasat Bahçesine Hareket
Kalkış Yeri: Atapark
Saat: 10.30  “Hasat”
Yer: Ali Osman Menteşe’nin Ev Sahipliğinde – Ağaçlıhöyük Mah.
Saat: 12.00  “Zeytin Sıkımı”
Yer: Zeybekler Zeytinyağı Fabrikası – Güllük Yol Kavşağı
Saat: 15.30  “Sofralarımız Yarışıyor” – Yöresel Yemek Yarışması

Yer: Atapark

Endişeliyiz

1. DSC_3369

KAYIPLARIN ARTMASINDAN ENDİŞELİYİZ

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu 6 bin zeytin ağacının kesildiği Soma’nın Yırca Köyü’nde incelemelerde bulundu. Bölgede çevreciler ve köylülerle görüşen Dernek Başkanı Abidin Tatlı,“Zeytin ağacı kayıplarının artmasından endişeliyiz. Sektörümüz bu tür uygulamaları tolare edebilecek bir sektör değil” diye konuştu.
Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, beraberinde Yönetim Kurulu Üyeleri Mücahit Kıvrak, İbrahim Tuna, İsmail Kantarcıoğlu, Hüseyin Bozkurt ve bir önceki başkan Mustafa Alhat ile birlikte Soma’nın Yırca Köyü’nde 6 bin zeytin ağacının kesildiği alanda incelemelerde bulundu. Burada Köy Muhtarı Mustafa Akın, köylüler ve çevreciler ile görüşen Tatlı, ülke kamuoyunu sarsan olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi. Zeytincilik sektörüne yönelik endişe verici girişimlerin son dönemde arttığına dikkat çeken Tatlı, zeytincilik sektörünün benzer girişimleri kaldıramayacağını vurguladı.

ANA UNSUR
Zeytinciliğin ana unsuru zeytin ağaçlarının katledilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” diyen Tatlı şunları söyledi;
Temelde burada bölgenin yer altıkaynakları önem arz ediyor. Buna bağlı ülkenin ihtiyaçları karşılanması için Bakanlıkların çalışmaları var. Ama biz zeytin ve zeytinyağı sektörü olarak, sektörümüzün ana unsuru olan ağaçlarımızı korumak adına buradayız. Biz bu tür kayıplara tahammül edecek bir sektör değiliz. Bunların mutlaka uzlaşı ile bir planlama çerçevesinde masa başında oturularak yapılabilmeli. Sektörümüzün ana unsuru zeytin ağaçlarımızı hiçbir suretle katledilmesini biz uygun bulmuyoruz. Zeytin ağacı şansız birşekilde turizmle imara kömürle termik santrale boyun eğmektedir. Santrali yapmak isteyenler enerjide dar boğaza girilmemesi için santral yaptıklarınıiddia etmektedirler. Ülkemizi enerji dar boğazına sokmamak adına zeytin ağaçları kesileceğine, insanlar Soma’da, Ermenek’te, Zonguldak’ta madenlerde öleceklerine enerji tasarrufu kampanyaları yapılmalıdır. Bugün yeni ölümler olmasın diye madenlere gidenler, bugün yeni ağaçlar kesilmesin diye Soma’ya gelenler bu tasarruf hareketlerine gönülden destek vereceklerdir. İnsanların enerjilerini doğru kanalize etmeliyiz.’’

“KAYIPLARIN ARTMASINDAN ENDİŞELİYİZ”
Zeytin ağacının büyüyüp gelişmesinin 6 ile 10 yılı bulduğunu kaydeden Başkan Tatlı, sözlerini şöyle noktaladı:
Zeytin ağaçları tabi diğer meyvelerde olduğu gibi 5 ila 10 yıl ürün vermiyor. Zeytin ağaçlarına ölümsüz ağaç denmesinin sebebi 100 yıl meyve verip bin yıl yaşıyor olabilmesinden kaynaklanıyor. Binlerce yıl yaşıyor. Bizim gibi ortalama 15 nesli gören bir ağaç. Burada 30 ila 50 yaş aralığında ağaçlar mevcut. Çok eski olmamakla birlikte Türkiye’nin aktif ortalamasına tekabül araçlar var burada. Buraya fidan dikildi, fakat bunların ikame olması için 10 yıldan fazla süre geçmesi gerekiyor. Burası kamulaşmış bir alan o ağaçların da orada çok fazla yaşayabileceğini pek varsaymıyorum. Bölge halkı olarak bizler de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tabi bunlar büyük kayıplar. Bu kayıpların artmasından endişe ediyoruz.

Soma 6