Uçakla ilaçlama organik zeytinciliği tehdit ediyor

Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı son haftalarda kamuoyunda tartışmaya neden olan uçakla zeytin sineği ilaçlamasının, kaş yapayım derken göz çıkarmak olduğunu söyledi.  Tatlı benzer tartışmanın Avrupa’da da yaşandığını vurgulayarak, organik zeytin üretimi açısından uçakla ilaçlamanın tehlikesine dikkat çekti.

 

Zeytinde hasat sezonunun gelmesiyle birlikte her yıl yaşanan, ‘uçakla zeytin sineği ilaçlaması yapılsın mı, yapılmasın mı’ tartışması bu yıl da alevlendi. Özellikle Kuzey Ege’de bazı belediyelerin uçakla ilaçlamaya gitmesi başta çevreciler, organik üreticileri ve turistler olmak üzere kamuoyunun tepkisini çekti. Zeytin sineğinin ürünlerine büyük ölçüde zarar verdiğini vurgulayan bazı zeytin üreticileri ise uçakla ilaçlamanın gerekliliği üzerinde durunca tartışma büyüdü.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, uçakla ilaçlamanın asla kesin çözüm olmadığının altını çizerek, bunun kaş yapayım derken göz çıkarmak olduğunu söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2012 yılında ekosisteme zararlı olduğu ve su kaynaklarını kirlettiği gerekçesiyle uçakla ilaçlamayı istisnalar dışında yasakladığını hatırlatan Tatlı, ancak zararlı popülasyonunun yüksek seyretmesi nedeniyle bu yıl ilaçlamaya yeniden izin çıktığını belirtti.

ORGANİK İLAÇLAMA YA DA KISIRLAŞTIRMA TERCİH EDİLMELİ

Uçakla ilaçlamaya gidilen bazı bölgelerde organik üretim ve turizm faaliyetlerinin bulunduğunu dile getiren Abidin Tatlı, uygulamanın riskli olduğunu vurguladı. Zeytin sineğiyle mücadelede organik ilaçlamanın sorunu çözeceğini savunan Tatlı şunları söyledi;

Biliyoruz ki zeytin sineği ile mücadelede toplu mücadele önemlidir. Zeytin sineğinin erkeklerinin kısırlaştırılması (eradikasyonu)  ve zeytin sineği ile mücadelede zehir içermeyen ve zeytin sineğini besin kokusu salgılayarak cezbeden ve öldüren tuzaklar geliştirilmiştir. Amonyum bileşiklerinden oluşan bu cezp edici madde sayesinde tuzaklar 3 ay süreyle zeytin sineklerini kendisine çekmekte ve öldürmektedir. Gelecek yıl öncesinde ya organik toplu uçakla ilaçlamaya geçilmesi ya da zeytin sineği kısırlaştırma projesinin devreye sokulması için mücadele başlatmamız gerekmektedir.’’

AVRUPALI ZEYTİNCİDE DE AYNI DERT

Ülkemizde her yıl yaşanan ve çevrecilerle bazı uygulayıcı mercileri karşı karşıya getiren tartışmaların benzerinin Avrupa’da da yaşandığını vurgulayan Tatlı, Avrupalı zeytin üreticisi ülkelerdeki durumu şöyle aktardı;

Dünyada; zeytin üreticisi ülkelerden İspanya istisnalarla izin vermekte, Fransa pestisitlerin havadan ilaçlama yasakladı. Buna göre özellikle İspanya ve Yunanistan’da uygulama devam etmektedir. Ancak AB üyesi bazı ülkelerde bu uygulamanın devam ettiği belirtilmektedir. Monokültür zeytincilik yapan İspanyanın Endülüs bölgesindeki organik zeytinciler de buna karşı çıkmaktadırlar. AB Organik grubu da hem organik üretim için teşviklerin olduğunu hem de uçakla mücadeleye izin verildiğini vurgulamaktadır. Organik üretim yapanların sofralık zeytin veya zeytinyağında kalıntı sorunu ortaya çıkması durumunda yeniden organik üretime geçebilmesi için 3 yıla ihtiyacı olduğunun da unutulmaması gerekir.

EZZİB’e anlamlı ziyaret

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Eylül ayı Yönetim Kurulu toplantısı öncesinde Ege İhracatçı Birlikleri hizmet binasında EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi üyelerince ziyaret edildi.

11 Nisan 2014 tarihiyle göreve başlayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu zeytin ve zeytinyağı sektöründe işbirliğini geliştirmek için Yönetim Kurulu toplantılarını zeytin ve zeytinyağı üretim bölgelerinde yapma kararı almış ve bu çerçevede toplantılarını sırasıyla Ayvalık, Aydın, Akhisar’da gerçekleştirmişti. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), Eylül ayı Yönetim Kurulu Toplantısı öncesinde Ege İhracatçı Birlikleri hizmet binasında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)Yağ Sanayi Meslek Komitesi üyelerince ziyaret edildi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, düzenlenen toplantıda “Sektörümüzün tüm bileşenlerinin bir arada olmasını çok önemsiyoruz, ancak üretici, tüccar ve ihracatçının beraber hareket etmesiyle tüm sektörün sorunlarını çözebileceğimize inanıyoruz” dedi.

EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi üyesi ve TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin; “2004 yılından beri EZZİB ile TARİŞ bir araya gelemedi. Aradaki kurumsal saygı devam etmeli, geçen dönemlerde yaşanan sıkıntılar bu yönetim ile sona erdi. Birliğinizin projelerine destek vereceğiz, ancak üretici ve ihracatçı bir arada hareket ederse sektörel gelişim sağlanır ve ortaya başarılı çalışmalar çıkar” şeklinde konuştu.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK)’nin, kamu spotlarıyla tüm Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı tüketimini artırmaya çalışacaklarını ifade eden EZZİB Başkanı Renklidağ, ZZTK Başkanı Mehmet Kadri Gündeş’in bu konu ile birebir ilgilendiğini ve profesyonel yaklaşımla kamu spotlarıyla tüm tanıtım faaliyetlerinin sivil toplum kuruluşlarının da desteğini alarak başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de, gereken desteği tanıtım grubuna vermek istediklerini, stratejik bir planla çalışmalar yürütülürse kamuoyu bilincinin uyandırılabileceğini ifade etti.