Hükümet, tarımsal ürünlerde ihracat iadesi kapsamda, uluslararası piyasalarda rekabetin artırılması için 1 kilograma kadar ambalajlarda, ihraç edilen markalı zeytinyağının tonuna bin 300 TL, ihracat iadesi ödenecek.

Hükümet, tarımsal ürünlerde ihracat iadesi yardımı yapacak. Bu kapsamda, uluslararası piyasalarda rekabetin artırılması için 1 kilograma kadar ambalajlarda, ihraç edilen markalı zeytinyağının tonuna bin 300 TL, beyaz ete 350 TL ihracat iadesi ödenecek. Hakedişler, Merkez Bankası nezdinde açılan hesaptan karşılanacak.

Türkiye, tarımsal ürünlerin uluslararası arenada rekabet gücünü artırmak için yeni bir adım attı. Bu kapsamda 1 kilograma kadar ambalajlarda markalı ihraç edilen zeytinyağı ürünlerine ton başına bin 300 TL, kümes hayvanları etlerinde ise 350 TL ihracat iadesi yapılacak. Bakanlar Kurulu’nun “İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı”na dayanılarak hazırlanan “Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Karar” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

MARKALI İHRACATÇI YAŞADI
Söz konusu Karar çerçevesinde, 1 kilograma kadar ambalajlarda, tescilli “Türk Markaları” ve “Made in Turkey” ibaresi ile iharç edilen zeytinyağları için ihracat iadesi miktarı ton başına 1.300 TL, 1 ila 2 kilogram arasında olan ambalajlarda markalı ihraç edilen zeytinyağı ürününde iade miktarı, yine ton başına 675 TL oldu.

ORGANİK ÜRÜNDE ARTACAK
Yine kararla, 1 kilograma kadar ambalajlarda markalı ihraç edilen zeytinde iade miktarı tonda 500 TL, 1 ila 2 kilogram arasındaki ambalajlarda markalı zeytinde iade 345 TL olacak. Meyve ve sebze konservelerinde 150 TL, meyve sularında 295 TL ödenecek. Pekmezin tonuna 450 TL ödenirken, organik sertifikalı tarım ürünlerinde ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 50 artırılacak.

İLGİLİ BİRLİĞE BAŞVURULACAK
Karar kapsamında, tarım ürününü ihraç eden firmalar adına doğan hak edişler, Merkez Bankası nezdinde ihracatçı adına açılacak hesaptan, anılan banka kanalıyla mahsup yoluyla karşılanacak. İmalatçı firmalar, kendi dış ticaret şirketleri ya da şirketlerinin de yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve dış ticaret firmalarının hak edişlerini imalatçı firmalarına devretmeleri durumunda teşvikten faydalanabilecek. Mahsup işlemlerinden yararlanabilmek tarımsal ürün ihracatçılarının, için en geç bir yıl içerisinde, ibrazı zorunlu belgelerle birlikte ihracatçı birliklerine müracaat etmesi gerekecek.

http://www.zeytinagacidergisi.com/ihracatciya-iade-mujdesi-2436