Geri Sayım Başladı! Son 9 Gün!

OBJEKTİFİNE, MESAJINA, KALEMİNE VE KALİTESİNE GÜVENEN HERKES DAVETLİ
Son başvuru 25 Şubat’ta
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün en etkin sivil toplum örgütlerinden olan Zeytindostu Derneği daha önce duyurusunu yaptığı dört eş zamanlı yarışmaya son başvuru tarihinin 25 Şubat 2016 olduğunu duyurdu. Bugüne kadar yoğun ilgi olan Zeytindostu Derneği 3. Fotoğraf, 3. Slogan, 1. Kültürümüzde Zeytin Edebiyatı ve 9. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı yarışmalarının ödül töreni 2 Nisan’da Burhaniye’de yapılacak.
Zeytindostu Derneği, sağlıklı beslenmenin en önemli simgesi zeytin ve zeytinyağına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği 3. Fotoğraf Yarışması, 3. Slogan Yarışması, 1. Kültürümüzde Zeytin Edebiyatı ve bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın başvuru süresinin 25 Şubat 2016 tarihinde sona ereceğini duyurarak, ilgilenen herkesi yarışmalara katılmaya davet etti.
FOTOĞRAF YARIŞMASI HERKESE AÇIK
Fotoğraf yarışmasının amatör ya da profesyonel, objektifine güvenen herkese açık olduğunu kaydeden Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, “Böyle bir hazineyi sosyal etkinliklerle yeniden gündeme getiren Zeytindostu Derneği bu yıl ‘zeytin, zeytinyağı ve zeytin ürünleri’ konulu 2. fotoğraf yarışmasını düzenliyor. Yarışma zeytin, zeytinyağı ve zeytin ürünlerini ayrıca antik çağlardan günümüze gelen bu köklü kültürü objektifinden bakarak yorumlamayı arzulayan her fotoğraf sanatçısının katılımına açıktır. Derneğin amacı zeytin, zeytinyağı ve zeytin ürünleri konusunun fotoğraf sanatı ile ele alınarak zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir yere sahip olan ülkemizin bu anlamda ulusal ve uluslararası tanıtımına katkıda bulunmaktır” diye konuştu.
ZEYTİNYAĞININ OSKARLARI
Sektörde geleneksel hale gelen ve “Zeytinyağının Oskarları” olarak nitelenen Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın ise, kusursuz ve kaliteli zeytinyağı üreten firmaları desteklemeyi amaçladığını dile getiren Tatlı, yarışma sonunda şartname uyarınca yöre ve zeytin çeşidi dikkate alınarak duyusal ve kimyasal analiz sonuçlarına göre kusursuz numunelerin altın, gümüş, bronz şeklinde ödüllendirileceğini söyledi.
MESAJINI VER
Zeytinyağının en büyük eksikliğinin tanıtım eksiği olduğunu vurgulayan Abidin Tatlı, bu alandaki boşluğa dikkat çekmek adına zeytinyağının ülkemiz genelinde daha çok ve de daha kolay tanıtılabilmesi amacıyla “Slogan Yarışması” düzenlemeye karar verdiklerini söyledi. Tatlı, “Zeytinyağının en büyük talihsizliği tanıtım ve de kullanım eksikliğidir. Bu yarışma ile nihai tüketiciye çabuk ve etkili ulaşacağımız inancındayız. Sloganların kısa ama kesin etkisinden faydalanarak tüketicide daha kalıcı farkındalık oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Tüketiciyi bilinçlendirmek, zeytinyağını ve faydalarını gündemde tutmak için düzenlenen ‘’Slogan Yarışması’’ sonrasında dereceye girecek eserler, tüm ulusal medyaya dağıtılacak, odalar, kooperatifler ve de sektörlerle paylaşılacaktır. Bu sloganların kullanılmalarını sağlayarak, Türk kamuoyuna zeytinyağı tanıtımı için akılda kalıcı mesajlar iletmiş olacağız” şeklinde konuştu.
KALEMİNİ OYNAT
Abidin Tatlı, zeytinin tarihinin topraklarımızdan doğduğunun bilgisi ışığında Zeytindostu Derneği olarak bu yıl ilk kez “Kültürümüzde Zeytin Edebiyatı Şiir ve Öykü Yarışması” nı düzenliyoruz, dedi. “Tarihi, günümüzden 8000 yıl öncesine dayanan zeytin birçok efsanenin de kaynağı olmuştur. Nuh Peygamber’den, Antik Yunan’a, Mısırlılardan, Romalılara kadar tarihin her aşamasında zeytin ağacından ve zeytinyağının yararlarından söz edilmektedir.
Ege Denizi’nin Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik kazılarda çıkan zeytin çekirdeği ve zeytin yaprağı fosillerinin M.Ö. 3700 yılına ait olduğu bilim adamları tarafından tespit edildi. Fakat ilk zeytin ağacının nerede ve kimler tarafından ehlileştirildiği bilinmemektedir. Zira günümüzdeki zeytin ağaçları yabani ağaçların aşılanarak ehlileştirilmiş, bol ürün veren şeklidir.
Zeytin yetiştiriciliği, ilk kez M.Ö. 4000 yıllarında Anadolu’da başlamış, buradan Akdeniz’in diğer ülkelerine yayılmıştır.” olarak kaydetti.
ÖDÜLLER BURHANİYE’DE SAHİPLERİNİ BULACAK
Yarışmaya katılım için broşür, şartname ve katılım formuna www.zeytindostu.org.tr. adresinden ulaşılabiliniyor. Yarışmaya son katılım tarihi 25 Şubat 2016 tarihi olup sonuçlar 2 Nisan 2016 tarihinde www.zeytindostu.org.tr adresinden ve medyadan açıklanacak. Düzenlenen yarışmalara ve ödül törenine katılmak isteyen katılımcı kişi ve firmaların 25.02.2016’e kadar başvuru yapmaları isteniyor.
5. Geleneksel Zeytindostu Yemeği ve ödül töreni 2 Nisan 2016 Burhaniye Ahmet Akın Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek.
http://zeytindostu.org.tr/kulturumuzde-zeytin-edebiyati9
9