Cumhuriyetimizin 92. Yıl Dönümü Kutlu Olsun

Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK ün ziraat ve köylümüze verdiği önem bilinmektedir. “Türkiye nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür.” demiştir Ulu önder Atatürk.
“Atatürk, Yalova Millet Çiftliği’ni (Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü) 1929 yılında ziyaret ettiğinde, yörenin tek geçim kaynağı olan zeytinciliğin geliştirilmesi ve çiftlik yakınında bulunan verimden düşmüş 4.000 ağacın gençleştirilerek örnek bir zeytinlik durumuna getirilmesi talimatını vermiştir. Bunun üzerine, çiftlikte hızlı bir budama, gübreleme, bakım ve sulama çalışması yapılarak zeytinlikler verimli duruma getirilmiştir. Atatürk’ün emirleriyle İtalya dan Petrini adında bir teknik eleman getirttirilerek Bursa ilçelerindeki zeytinci köylerde kurslar açılmış ve zeytin çiftçisi bilinçlendirilmiştir. Atatürk bu çalışmaları takip etmiştir.
Tarımda Tedrisatı Islah Kanunu çerçevesinde yurt dışına yetiştirilmek üzere gönderilen personelin büyük çoğunluğu zeytinciliğe ayrılmış ve Nizamettin Turgay, Ferruh Barlas, Kadri Akçal ve Adil Aytuna 2 yıl İtalya ya gönderilirler. Eğitimlerinden sonra Tarım Bakanlığına bağlı Mıntıka zeytincilik Mütehassıslığı da görevlendirilirler. Bu çalışmalar kapsamında yetiştirilen genç ziraatçılar “Zeytin bakım fen memuru” olarak köylerde zeytin çiftçilerini 15 günlük kurslar içinde eğitirler. Kurslarda başarılı olup mezun olanlar “usta” ikinci kez kursa katılarak mezunlar ise “çırak” olarak ehliyetnameleri verilmiştir. Bu şekilde binlerce zeytin çiftçisi eğitilmiş ve ileri yıllarda tekrar eğitimden geçirilerek başarılı olup olmadıkları sürekli takip edilmiştir. İlk zamanlar köylüler ağaçlarını budatmak istememişler ve zeytinliklere jandarma eşiliğinde girilmiş ve ağaçlar budanmıştır. İleri ki zamanlarda budamanın faydasını gören köylüler de bu kez Zeytin bakım fen memurlarının ilk önce benim bahçeme girsin kavgaları çıkmıştır. Maalesef 1950 yılında bu teşkilatlar kaldırılmıştır.
1937 yılında İzmir Bornova da “Zeytincilik istasyonu” kurulmuş ve halen günümüze dek Zeytincilik Araştırma İstasyonu olarak hizmet vermektedir. 1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk gerçekleşmiş ve bir ürün için “3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Yasa” çıkarılmıştır. Atatürk ün tarıma ve tarım yapana verdiği önemin ispatı Orman çiftliğine vermiş olduğu önemde görülmektedir. Atatürk Türk köylüsünün çağa ayak uydurarak makineli tarıma geçmesini çok istemekteydi, bunun için ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ köylümüze örnekti. Orman çiftliğine çok önem veriyordu. Atatürk’ün sağlığında başlayan zeytinciliğin ıslahı konusu ölümünden 2,5 ay sonra 26/01/1939 yılında kanun olarak çıkmıştır.

İyi Zeytinyağı Önce Burnu İkna Etmelidir

Zeytindostu Derneği ve Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) işbirliğiyle, ‘ Zeytinyağı Tadım Eğitimi’ düzenlendi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen zeytin üreticileri ve zeytinyağı işletmecilerine yönelik gerçekleştirilen eğitimde, zeytinyağının duyusal analizinin yapım aşamaları hakkında uygulamalı bilgiler verildi. Tadım uzmanı Birsen PEHLİVAN “iyi zeytinyağı önce burnu ikna etmeli” dedi.
GTB Konferans Salonunda düzenlenen, Zeytinyağı Tadım Eğitiminde Zeytindostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörü, Gıda Yüksek Mühendisi Birsen Pehlivan tarafından katılımcılara duyusal analiz eğitimi verildi.
İyi bir zeytinyağının önce burnu ikna etmesi gerektiğini belirten Pehlivan, “Zeytinyağını kokladığınızda sizde taze zeytin meyvesi kokusu ve bunun yanında taze meyve, sebze, otlar, baharatlar gibi çeşitli kokular ile birlikte hoş bir izlenim bırakıyorsa kusursuz bir zeytinyağı ile karşı karşıyasınız  demektir” ifadelerinde bulundu.
Zeytinyağının olumlu özellikleri ve kusurları hakkında da  bilgiler veren Pehlivan,  eğitimin son bölümünde ise iyi bir zeytinyağının duyusal analizle nasıl anlaşılacağını katılımcılara zeytinyağı tadımıyla uygulamalı olarak anlattı.
“ZEYTİNİN ANAVATANLARINDAN BİRİ”
Gaziantep’in zeytincilik sektöründeki konumuyla ilgili değerlendirmede bulunan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet TİRYAKİOĞLU, Gaziantep’te antepfıstığından sonra en fazla üretimi yapılan ürününün zeytin olduğunu ifade etti.
Halk dilinde ölümsüz ağaç olarak nitelendirilen ve tarihin her döneminde barışın simgesi kabul edilen zeytinin aslında en eski ana vatanlarından birisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğuna vurgu yapan Tiryakioğlu, “ Yapılan araştırmalara göre en yaşlı zeytin ağacının Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmayla zeytin geninin bu bölgeden yurdumuzun ve dünyanın birçok noktasına yayıldığı söylenebilir“ dedi
Antepfıstığından sonra Gaziantep ve bölge çiftçisinin en fazla rağbet gösterdiği ikinci ürünün zeytin olduğuna dikkat çeken Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
Kentimizde on binlerce ailemiz zeytin üreticiliğinden gelir elde ederek yaşamını idame ettirmekte. Bu nedenle zeytin, gerek üreticimiz, gerekse de sanayicilerimiz açısından büyük bir önem arz etmekte. Her ne kadar zeytin denilince akla Akdeniz ve Ege bölgeleri gelse de zeytin ve zeytinyağı ticaretinin merkezinde Gaziantep bulunmaktadır. Dış pazarlara en fazla zeytinyağı ihracatının yapıldığı Gaziantep’imizi üretimde de ilk sıralara taşımak istiyoruz.
HAK ETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLİZ
Türkiye’nin zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı kullanımı konularında dünya sıralamasında hak ettiği yerde olmadığını kaydeden Tiryakioğlu, “Ülke olarak bu ürünümüzü maalesef istenilen seviyede dış piyasalara taşıyamadık ve pazarlayamadık. Şu anda dünya pazarlarında özellikle zeytinyağı sektöründe ciddi bir rekabet yaşanmakta. Bu pazarlarda yaşanan en büyük sorunumuz kalite standardımızın oluşmaması olarak göze çarpıyor. Bu nedenle zeytin üreticiliğinin geliştirilmesi ve zeytinde kalite standartlarının belirlenmesi noktalarında hepimize ciddi görevler düşmekte” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet KARAYILAN ise  konuşmasında zeytinyağı sektörünün paketleme konusundaki sıkıntılarını  ve eksiklilerini dile getirdi.
Gaziantep’te toplam 29 yağ hane bulunduğunu kaydeden Karayılan,” Yağımızın kıymetini tam olarak bilmiyoruz. Sektörde paketleme konusunda sıkıntılar var. Zeytinyağı bu kadar değerli ve önemli iken tenekelerde özensiz bir şekilde satılmasını doğru bulmuyorum. Paketlemelerin çok daha özel ve göze hoş görünür bir şekilde yapılması gerekiyor” dedi.
Eğitim, katılımcılara sertifika verilmesi ve hatır fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin TATLI desteklerinden dolayı Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’na, Zeytindostu Derneği Başkan vekili Murat ÇETİN’e ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak eğitimlere ara vermeden devam edileceğini kaydetti.

1 7 8 13 IMG_6226 IMG_6237 IMG_6249 IMG_6270 IMG_6277 IMG_6279 IMG_6283 IMG_6294 IMG_6300 IMG_6304 IMG_6313 IMG_6314 IMG_6318 IMG_6338 IMG_6340 IMG_6348 IMG_6358 IMG_6364 IMG_6366 IMG_6379 IMG_6386 IMG_6391

http://www.zeytinagacidergisi.com/mansetler/iyi-zeytinyagi-once-burnu-ikna-etmeli-3712
http://www.haberler.com/en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir-7821214-haberi/
http://ekonomi.bugunizmir.com.tr/iyi-zeytinyagi-once-burnu-ikna-etmelidir-haberi/1268642
http://www.akithaber.com/en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir-_h4383942.html
http://tarim.com.tr/Haber/25812/En-Iyi-Zeytinyagi-Nasil-Anlasilir.aspx
http://www.songundem.com/haber/17441809/
http://www.sondakika.com/haber/haber-en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir-7821214/
http://www.fyani.com/haber/yasam/en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir-h598.html
http://www.ajans34.com/guncel/en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir-h217595.html
http://www.tourismlifeinturkey.com/newsdetail/9997TadimuzmaniBirsenPehlivaniyizeytinyagionceburnuiknaetmeli.html
http://www.e4haber.com/en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir/4706/
http://turkfood.com/en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir/
http://www.gidahatti.com/haber/gida/en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir/
http://www.haber7.com/gaziantep/1625371-gaziantepte-ureticilere-ve-sanayicilere-zeytinyagi-tadim-egitimi
http://www.habersabah.com/en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir/
http://www.gazianteppusula.com/haber/en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir-haberi-10139.html
http://www.e-taraftar.com/guncel/en-iyi-zeytinyagi-nasil-anlasilir-h226724.html
http://www.olaymedya.com/Haber/gtb-de-zeytinyagi-tadim-egitimi_1445945472.html
http://dogruhaber.com.tr/haber/189372-gaziantepte-zeytinyagi-tadim-egitimi-duzenlendi/
http://www.radikal.com.tr/gaziantep-haber/gaziantepte-ureticilere-ve-sanayicilere-zeytinyagi-tadim-egitimi-1460874/

Gaziantep’te Zeytinyağı Tadım Eğitimi

Gaziantep Ticaret Borsasında Tadım Eğitimi
Değerli Zeytindostları, Gaziantep Ticaret Borsasının desteği ve işbirliği ile 26.10.2015 ‘te Gaziantep Ticaret Borsasında Zeytinyağı Tadım Eğitimi düzenlenecektir.
Borsa üyelerinin ve üreticilerinin katılacağı eğitiminde Zeytindostu Derneği Başkan Vekili Murat Çetin ve  Zeytinyağı Tadım Eğitim Koordinatörü Gıda Mühendisi Birsen Pehlivan olacak.
Kontenjan dahilinde rezervasyon ile katılım sağlanabilir.
İletişim:
Zeytindostu Derneği
Tel. 0232 422 01 02