İki Ayrı Şehir İki Ayrı Etkinlik

21.05.2015 de  iki ayrı şehirde iki güzel etkinlikte bulunduk. İzmir Alsancak Festivalinde ödüllü yağlarımız ile “Ege Mutfağı Lezzetleri” Yemek yarışması yapıldı. Derneğimiz Tadım Panel Başkanı Dr. Dilşen Oktay da katkılarını esirgemedi. Konak Belediye Başkanımız Sayın Sema Pekdaş Standımızı ziyaret ederek “katılımımız, katkımız ve çalışmalarımız için Derneğimizi tebrik ederek Zeytinyağı Tanıtım Çalışmalarımızı gönülden desteklediğini belirtti.
Muğla da ise Bodrum Tarım ve Gıda Festivalinde il temsilcimiz Sayın Ferudun Kaykı ve Dernek Genel Sekreterimiz Sayın Atilla Totoş desteklerini esirgemedi. Bodrum’da Festival devam ediyor. Pazar günü son bulacak. 23.05.2015 de yapılacak Sınır Tanımayan Aşçılar Etkinliği ile Dernek olarak Zeytinyağı tanıtımına devam edilecek.
Zeytindostu olarak sektörümüz ile ilgili yapılan bütün etkinliklerde yer almaya ve tanıtımlar yapmaya devam edeceğiz.

IMG_0066WP_20150521_012 WP_20150521_008

 

Zeytindostu Derneği Alsancak Şenliğinde

    Zeytindostu Derneği katkılarıyla bu yıl 7. si düzenlenen “Ege Mutfağı Lezzetleri Alsancak’ta Buluşuyor” yemek yarışması 21 Mayıs 2015 tarihinde 1386  / Meksika sokağında ki MANDOLİN CAFE’de halka açık olarak yapılacaktır. Zeytinyağlı yemekler yarışırken zeytinyağı’nın tanımı ve tadımı konusunda bilgilendirmeler yapılacak.
Tüm Zeytindostları Davetlidir.

YIRCA’DA ŞENLİK VAR

    Toprakları, sağlıkları, gelecekleri ellerinden alınmaya çalışılan, 6000’den fazla zeytin ağacı Kolin şirketi tarafından kesilen Yırca köylüleri 2014 yılının Eylül ayından beri desteğini, dayanışmasını esirgemeyen binlerce insanla birlikte mücadele etti. Bu direniş, kazanılan hukuk mücadelesiyle bir zafere dönüştü ve Kolin Yırca’da termik santral yapamadı.
Toprağına, yaşamına sahip çıkan Yırcalılarla bu zaferi paylaşmak, kutlamak, dayanışmak, Yırcalıların ve başka başka yerellerin direniş öykülerini dinleyerek zeytin fidanlarını toprakla buluşturmak için bu şenliğe herkes davetli.
22 Mayıs Cuma günü İstanbul’dan bir otobüs kalkıyor. Konaklama çadırlarda yapılacak. Herkes çadırını kendi getirecek. Köyde yemek olacak, Boğaziçi Üniversitesi Folklör Kulübü Müzisyenleri ile şenlik, şenlik olacak, bölgeden başka mücadelelerden, Foça’dan, Bursa’dan, Çanakkale’den direnenler gelecek forum yapılacak.

Katılım için iletişim:
İstem Alpkan  0530 291 0124

Taksim kalkış: Tepebaşı TRT otopark – Saat 23:30
Kadıköy kalkış: Haldun Taner sahnesi önü – Saat: 00:30

23 Mayıs Cumartesi:
15:00: Forum – Yerelin mücadelesi ve zaferi
19:30: Belgesel gösterimi – Ölmez Ağaç
21:00: Konser – Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü Müzisyenleri

24 Mayıs Pazar
10:30-13:00 Dikim şenliği
13:00: Kapanış Halayı

Milas’ta Ödüller Sahiplerine Ulaştı

Zeytindostu Derneği 8. Ulusal Zeytinyağı Kalite Yarışması Ödülleri sahiplerine ulaşmaya devam ediyor. Muğla ili Milas ilçesinde yıllardır girdiği yarışmalardan ödülle dönen, Milas’ın örnek zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe’ye düzenlenen bir törenle yarışmada kazanmış olduğu Altın Madalya beratı verildi.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Reşit Özer öncülüğünde organize edilen törene Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Garnizon Komutanı Hasan Hüseyin Kanbur, Milas Belediye Başkanı Muhammed Tokat,  Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Ecz. Atilla Totoş, Zeytindostu Derneği Muğla İl Temsilcisi Feridun Kaykı, Tariş Zeytinyağı Müdürü Emin Öngen, Kent Konseyi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Günlük ve yöredeki zeytinyağı fabrikası sahipleri ile gazeteciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan MİTSO Başkanı Özer “10 metre rakımda Ali Osman Menteşe, 600 metre rakımda Ecz. Atilla Totoş yaptıkları üretimle ödüller almaktalar. Dünyanın her yerinden ödüller kazanan bu iki üretici bize Muğla’nın her köşesinden ödüllü zeytinyağları çıkabileceğini gösteriyor. Ülkemizin zeytinyağının çok büyük bir kısmını üreten ilimiz ve ilçemiz artık kalite esaslı üretime yönlenmesi ile ülkemizde ve dünyada hak ettiği yere gelecektir.” dedi. Ali Osman Menteşe’nin yıllar içinde aldığı ödülleri sıraladıktan sonra ödülünü veren MİTSO Başkanı Özer daha sonra da Zeyindostu Derneği Genel Sekreteri Ecz. Atilla Totoş’u ABD, Japonya ve ülkemizde aldığı ödüllerden dolayı tebrik ederek ödülünü verdi. Zeytindostu Derneği’nin Milas Zeytin Hasat Şenlik’inde çok büyük destek verdiğini belirten MİTSO Başkanı önümüzdeki yıllarda da böylesine faydalı çalışmalar yapmakta olan derneği Milas’da daha sıkça görmek istediklerini belirtti.
Milas Belediye Başkanı Muhammed Tokat ise “Milas’ın değişmeye ve öz varlıklarının kıymetini görmeye başladığını söyleyerek gelecekte bambaşka bir zeytinyağı diyarı göreceksiniz” dedi. Konuşmasında her iki üreticiyi de öven belediye başkanı el ve gönül birliği ile uluslararası zeytinyağı ticaretindeki eski Muğla’yı yeniden inşa için çalışacağını belirtti.
Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Ecz. Atilla Totoş 8. Ulusal Zeytinyağı Kalite Yarışmasında kazandığı altın madalya beratını vermek üzere Kaymakam Fuat Gürel’i çağırmadan önce Ali Osman Menteşe hakkında bilgi verdi. Genel Sekreter Totoş, sultanbeyli kurye yıllarca bu yarışmalara tek başına katıldığını ancak yörede artık daha doğru anlaşıldığını ve başka üreticilerin de Zeytindostu Derneği Kurucu Üyesi Ali Osman Menteşe benzeri üretimlere yönlendiğini söyledi.
Ecz. Atilla Totoş memecik zeytinyağının kutup yıldızı olarak taçlandırdığı Menteşe’nin ödülünü vermek üzere zeytin ağacını yörede tanımasına rağmen olağan üstü desteğini esirgemeyen Kaymakam Fuat Gürel’i davet etti.
Ödül törenleri esnasında hazır bulunan Zeytindostu Derneği İl Temsilcisi Feridun Kaykı derneğin çalışmalarının Türk Zeytinyağının dünyadaki belirleyici ve geliştirici rolünü vurguladı. Bugün ülkemizde duyusal analiz laboratuvarlarından bahsediliyorsa bu tamamen Zeytindostu Derneği sayesindedir diyen Kaykı gelecekte çok önemli projeleri de hayata geçireceklerini söyledi.  Coğrafi işaretler konusuna da değinen Kaykı önce Memecik Zeytin Bölgesi işaretlenmelidir sonra ilçelere göre işaretleme yapılmalıdır, dedi. Muğla ve Milas’ın ülkemiz zeytinyağı için çok önemli olduğu vurgulayan Kaykı ilin uluslararası turizmin yoğun yaşandığı bir il olduğunu ve gelen her turiste kaliteli zeytinyağları ile tanışma fırsatı sağlanması ile kısa sürede yalnızca yöre değil tüm ülkemiz zeytinyağının tanınabileceğini söyledi.
Son konuşmayı yapmak üzere söz alan Ali Osman Menteşe duygusal konuşmasında artık memecik çeşidi zeytin bölgesinin topyekûn hedeflenmesi gerektiğini, uluslararası ticareti yapılan pek çok zeytinyağından kalite ve lezzetli bir yağa sahip memecik çeşidine yapılan yanlışların son bulması gerektiğini söyledi.

12 Mayıs 2015 Salı Yer MİTSO Toplantı Salonu

IMG_6775 IMG_6740 IMG_6749 IMG_6750 IMG_6753 IMG_6755 IMG_6761 IMG_6764 IMG_6766 IMG_6773

YABİTED II. Bitkisel Yağ Kongresi Tekirdağ’da Gerçekleştirildi

II. Yabited Kongre Başkan aziztekin

YABİTED II. BİTKİSEL YAĞ KONGRESİ 7-9 MAYIS 2015 TARİHLERİNDE
TEKİRDAĞ’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

YABİTED II Bitkisel Yağ Kongresi 7-9 Mayıs 2015 tarihleri arasında Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda, Tekirdağ’da düzenlendi. Ulusal düzeyde ikincisi düzenlenen Bitkisel Yağ Kongresi ülke çapında bitkisel yağ bilimi ve teknolojileri alanında gerçekleştirilen en büyük organizasyon olma özelliğini taşımaktadır.

Açılış töreni 7 Mayıs 2015 Perşembe günü saat 09:00’da gerçekleştirilen ve yoğun katılımın olduğu kongrede, açılış konuşmaları; Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Aziz Tekin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ve Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu tarafından yapıldı.

Kongre konuları bitkisel yağ hammaddeleri, bitkisel yağ üretim teknolojileri, rafinasyon ve modifikasyon teknolojileri, margarin, zeytinyağı, oksidasyon, yağ biyoaktif bileşenleri, beslenme, atık ve yan ürün değerlendirme, kalite kontrol ve yasal düzenlemelerden oluşmaktadır. Düzenlenen II Bitkisel Yağ Kongresinde bitkisel yağlar konusuyla ilgili sanayici, kamu çalışanı ve araştırmacıların, bilimsel bir platformda bir araya getirilmesi sağlanmıştır. Üniversite-Sektör-Kamu el ele sloganı kullanılan kongre ile bitkisel yağlarla ilgili güncel sorunlara çözüm aranması ve toplumun bilinçlendirilmesi, yağlı tohum ve yağlı meyve ile sıvı yağ ve margarin üretimi, tüketimi ve ticareti ile ilgili sorunların tartışılması ve kalitenin korunmasına katkıda bulunulması amaç edinilmiştir.

Kongrede ülkemizin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda akademisyen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları, Bitkisel yağ Sanayisinin yönetici ve çalışanları ile Başkanlar düzeyinde Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD), Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) ve Zeytin Dostu Derneği olmak üzere 250‘yi aşkın katılımcı yer almıştır. Açılış sunularına ilaveten, 8 ayrı oturumda gerçekleştirilen kongrede Kongreye topla 33 sözlü sunum ve 177 poster ile 210 yayın katıldı. Yurtdışı 5 Üniversite ile Ülkemizden 52 Üniversite 14 özel sektör temsilcileri, 18 Kurum ile çok büyük bir ilgi ile katılım sağlandı.

Kongrenin birinci gününde gerçekleştirilen “Ulusal ve Uluslararası Düzenlemelerde Bitkisel Yağlar” konulu panelde ise, son dönemde yapılan yasal düzenlemeler konunun tüm paydaşlarıyla değerlendirilmiştir. Kongre kapsamında sunulan bildirilerin yer aldığı ve gerek akademik çevrelerin gerekse bitkisel yağ sektörünün bilgi kaynağı olarak kullanabileceği bildiri kitabı yayınlanmıştır.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve YABİTED Yönetim Kurulu ve Düzenleme Kurulu Üyesi Abidin Tatlı ise Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü 2015 konulu sunumunu yaptı. Tatlı Sunumunda’’ Tarım bakanlığının sınıflamada üst gruplandırmanın konuşulması vurgusunu yaptı, Zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunları, çözün önerileri, sektör ile ilgili kamu kurum kuruluşlar hakkında bilgilendirme yaparak Sektörde Zeytindostu Derneğinin faaliyetleri hakkında kapsamlı bir sunum yaparak araştırıcılar bilgilendirildi.

Ayrıntılı bilgi için http://www.yabitedbitkiselyagkongresi.org/2kongre/

II. Yabited Kongre Abidin Tatlı 2

II. Yabited Kongre (1) II. Yabited Kongre Poster Sunumlar

II. Yabited Kongre (4)