2013 – 2014 Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Açıklandı…

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinasyonunda rekolte tahmin çalışması yürüten heyetin tespit ettiği veriler açıklandı. Ege İhracatçı Birlikleri, Zeytincilik Araştırma İstasyonu, Akhisar ve Aydın Ticaret Borsaları, İzmir Ticaret Odası, Marmarabirlik ve Zeytindostu Derneğinin katıldığı çalışmada Ege-Marmara, Güney bölgeleri ve diğer illerde çalışma yürütüldü.

İzmir Ticaret Borsası Tarihi Meclis Salonunda gerçekleştirilen basın toplantısı ile açıklanan zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminine göre 2013-2014 sezonunda 134 milyon 30 bin 193 meyve veren zeytin ağacından 1 milyon 84 bin ton zeytin elde edilecek.  Bu tonajın 391 bin  744 tonunun ise sofralığa ayrılması öngörülüyor.
Zeytin yağında ise yağlığa ayrılacak 690 bin ton zeytinden 140 bin ton zeytinyağı elde edileceği tahmin ediliyor. Ağaç başına zeytin verimi ise 8,1 kg olarak tahmin edilirken, Ege-Marmara Bölgesinde 644 bin ton zeytin, 69 bin ton zeytinyağı, Güney’de ise 323 bin ton zeytin, 56 bin ton zeytinyağı elde edileceğinin beklendiği açıklandı.

RAKAM NE İFADE EDİYOR!
Borsa Meclis Salonunda İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, İTB Yönetim Kurulu Üyesi Erol Avni Bozkurt, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Zeytindostu Derneği Başkanı Mustafa Alhat ve diğer kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıda açıklanan  zeytin ve zeytinyağı rekoltesi tahmini geçtiğimiz sezon Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin açıkladığı rekolte tahmine göre düşüş öngörüyor.
Borsa Başkanı Kestelli de bu duruma işaret ederek, “Rakamlar zeytin üretiminin 455 bin tondan 391 bin tona, zeytinyağı rekoltesinin ise 201 bin tondan 141 bin tona  düştüğünü ortaya koyuyor” diye konuştu. Kestelli ayrıca “yaptığımız çalışmalar piyasa için bir referans kaynağı oluşturuyor” dedi.

“UZMANLARA MÜDAHALE ETMEDİK”
Zeytinyağı İhracatçılarının Başkanı Ali Nedim Güreli ise rekolte tespit çalışmalarını gerçekleştiren uzmanların tespit ettiği rakamlara asla müdahalede bulunmadıklarını vurguladı. Güreli, “Tamamen bilimsel yöntemler uygulanarak çalışıldı.Uzmanların rakamlarına ‘bu az ya da çok sen buna biraz ilave et’ şeklinde yönlendirmeler yapmadık” dedi.
Güreli ayrıca, 11 aydır rekor kıran zeytinyağı ihracatının bu yıl yine düşüşe geçeceğini iddia etti. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithalat izni taleplerinin ise sürdüğünü belirtti.