Yabited 3. Bitkisel Yağ Kongresinde Zeytindostu Derneği ile Tadım Eğitimi

22 Ekim 2016 da  Zeytindostu Derneği’nde  12-15 Nisan tarihinde İzmir Hilton’da yapılacak olan 3.YABİTED Kongre Toplantısı için Düzenleme ve Yönetim Kurulu Toplantısı yapıldı.
Toplantıya Prof. Dr. Aziz Tekin (Ankara Üniversitesi), Prof. Dr. Selma Türkay (İstanbul Teknik Üniversitesi), Prof. Dr. Aytaç Saygın Gümüşkesen (Ege Üniversitesi), Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu ve Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı ile MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül katıldı.
Kongrenin 3. günü 14 Nisan akşamı Zeytindostu Derneği ile Tadım Eğitimi etkinliği yapılacaktır.
Kongre kapsamında yağ ham maddelerinden rafine yağlara, sürülebilir yağlardan zeytinyağı ve atık değerlendirmeye kadar farklı konularda güncel gelişmeler ve araştırma sonuçları tartışılacaktır.
Temel gıda maddelerinden yağlara olan talep, dünya nüfusunun artışı ve ekonomik gelişmeler ile birlikte artmaktadır. Bunun yanında beslenme yönünden de en fazla sorgulanan gıda maddelerinden birisi durumunda olan yağlarla ilgili yapılan yasal düzenlemelerin yanı sıra, elde edilen yeni bilimsel bulgulara göre beslenme kılavuzları da güncellenmektedir. Bir taraftan trans yağlarla ilgili özellikle Avrupa ve Amerika Birleşik Devleti’nde yaşanan gelişmeler ile yağ asitlerinin beslenmedeki fonksiyonlarıyla ilgili son yıllarda yayınlanan bilimsel bulgular, Dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de konunun paydaşları tarafından dikkatle izlenirken, diğer taraftan konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından yağların işlenmesi, bileşimleri ve beslenmedeki fonksiyonları ile ilgili yanlış bilgilerin topluma çeşitli yollardan aktarılması faaliyetleri de devam etmektedir.
Türkiye önemli bir zeytinyağı ülkesidir ve son yıllarda bu alanda gözlenen gelişmeler umut vericidir. Bu süreçte zeytin ağaç varlığı önemli düzeyde artmış, üniversite ve kamuda bulunan araştırmacılar ise, zeytin ve zeytinyağı konusunda çok sayıda proje yürütmüş ve bulgularını yayınlamışlardır. Buna karşın, halen zeytinyağı tüketiminin düşük seviyelerde bulunması, kalite ve tağşiş gibi aşılması gereken problemler bulunmaktadır. Son dönemde bazı bitkisel yağlarda da benzer tağşiş problemleri yaşanmaktadır.
Önceki kongrelerde olduğu gibi, Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği (YABİTED)’nin bu kongredeki amacı da, akademisyen, sanayici ve kamu çalışanını bilimsel bir platformda bir araya getirerek, bitkisel yağlarla ilgili bilimsel ve teknik gelişmelerin yanı sıra, yasal düzenleme ve ticari boyutların masaya yatırılmasını sağlamaktır. Kongrenin ilk iki gününde “ Advanced extraction, processing and use of sunflower, cottonseed, soybean, canola and palm oils” başlıklı kursta, dünyanın önde gelen uzmanlarından hem sanayici hem de akademisyenlere yönelik bilimsel ve teknik sunumlar yapılacaktır. İkinci günün devamı ile üçüncü günde ise kongrenin teknik programı gerçekleştirilecektir. Kongre, dördüncü gün için planlanan sosyal programla sona erecektir.
İki yılda bir YABİTED tarafından düzenlenen Bitkisel Yağ Kongresinde katılımcılar, bir taraftan sahip oldukları bilgi, bulgu ve tecrübeleri paylaşma, diğer taraftan konunun paydaşlarıyla tanışma ve işbirliği imkanlarını artırma fırsatları bulabileceklerdir. Böylece, araştırmacılar arasındaki iletişimin artması ve sanayi-üniversite işbirliğinin gelişmesine de katkıda bulunulacaktır. Önceki kongrelerde olduğu gibi, III. Bitkisel Yağ Kongresinin de başarıya ulaşması sizlerin katılım ve destekleriyle mümkündür.

KONGRE DÜZENLEME KURULU BAŞKANI
Aziz TEKİN (Ankara Üniversitesi)

KONGRE SEKRETERYASI
Fahri YEMİŞÇİOĞLU (Ege Üniversitesi)
Onur ÖZDİKİCİERLER (Ege Üniversitesi)

ÜYELER (Alfabetik Sıra İle)
Abidin TATLI (ZER Holding A.Ş.)
Hakan ERİNÇ (Ömer Halisdemir Üniversitesi)
Metin YURDAGÜL (MÜMSAD)
Murat TAŞAN (Namık Kemal Üniversitesi)
Selma TÜRKAY (İstanbul Teknik Üniversitesi)
Suat SÖBÜÇOVALI (Sunar Grup)

KONGRE TAKVİMİ
06 Ocak 2017 Sözlü ve poster bildiri kabulü için son tarih*
03 Şubat 2017 Yazarlara sonucun bildirilmesi
10 Şubat 2017 Erken kayıt için son tarih
12-13 Nisan 2017 Short Course**
13 Nisan 2017 Kongre merkezinde kayıtların başlaması
13 Nisan 2017 Kongrenin başlaması ve Gala Yemeği
14 Nisan 2017 Zeytindostu Derneği Zeytinyağı Duyusal Analizi (Tadım Eğitimi)
14 Nisan 2017 Kongrenin kapanışı
15 Nisan 2017 Sosyal Program

http://yabited.org/

14680856_994390247336636_6058905741226745823_o
**17th Practical Short Course: Advanced Extraction, Processing and Use of Sunflower, Cottonseed, Soybean, Canola and Palm Oils