Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 17 Haziran 1994 tarihinde Paris’te kabul edilmiş ve 50 ülkenin onayını aldıktan sonra 26 Aralık 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 17 Haziran günü Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle, ülkemizde her yıl 17 Haziran Gününde, günün anlam ve önemine binaen muhtelif etkinlikler düzenlenmektedir.
Sözleşme; çölleşmeyi, kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanlarda iklim değişmeleri ve insan aktiviteleri sonucunda oluşan arazi bozulumu olarak tanımlamıştır. BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin amacı, çölleşme ile arazi bozulmasını önlemek, kontrol etmek ve azaltmak üzere alınacak ulusal ve bölgesel politikalar, programlar ve önlemlerin geliştirilmesi ve uygulanmasını desteklemektir. Dünyadaki çölleşme tehlikesi altındaki alanların toplamı, yeryüzündeki arazi yüz ölçümünün büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Çölleşme; Dünya’da kara alanının % 25’i olan 4 milyar hektar alanı, 168 ülkede 1,5 milyar nüfusu doğrudan tehdit etmektedir. Savaşlardan sonra en büyük göç nedenlerinden biri arazi tahribatıdır. Son 20 yılda 10 milyon kişinin çölleşme nedeni ile göç ettiği tahmin edilmektedir.
Bu bakımdan tüm vatandaşlarımızın ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Çölleşmeyle Mücadelede kamu kurumlarıyla işbirliği yapmasını arzuluyoruz.
Saygılarımla,
Murat Çetin
Zeytindostu Derneği
Yönetim Kurulu Adına