KAMUOYU DESTEĞİYLE GÜÇ BULAN ZEYTİNDOSTLARINDAN SİYASET ÜSTÜ TEPKİ. BUGÜN ANKARA’DA YAKIN MARKAJ VAR.

Zeytincilerin Ankara nöbeti

Zeytindostları Ankara koridorlarını boş bırakmıyor

Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta boyunca zeytincilik sektörünü ve ülke kamuoyunu meşgul eden Üretim Reform Paketi olarak adlandırılan torba yasa ile Zeytincilik Kanunu’nun değiştirilmesine yönelik girişim zeytindostlarını harekete geçirmişti.

Yaklaşık iki haftadır ülke kamuoyunun da desteğini alan zeytindostları Ankara’ya geçtiğimiz günlerde geri adım attırmıştı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü gerekirse tepkilere nedenolan maddeyi tasarıdan çıkarabileceklerini söylemişti.

Ancak Ankara’dan gelen açıklamalarla yetinmeyen sektörel sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriAnkara nöbetini bırakmıyorlar. Sektör temsilcileri bugün (30 Mayıs Salı) Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde değiştirilmek istenen Zeytincilik Kanunu’nun tümüyle torba yasadan çıkarılmasını talep edecekler.

RİSK BÜYÜK

Sözkonusu maddeler Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20. maddesinde yapılması öngörülen değişiklikleri kapsıyor.

Değişiklikler yasalaşırsa zeytincilik sahalarda madencilik, endüstri faaliyetleri ile imar değişikliklerinin önü açılıyor. Bu yetkiler ise Valilerin başkanlığındaki kurullara devrediliyor.

SEKTÖR KAMUOYU DESTEĞİYLE GÜÇ BULDU

Neredeyse Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması için lobi yapan gruplar dışında toplumun büyük bir kısmının karşı çıktığı tasarının, zeytincileri ilgilendiren kısmının iptali için gösterilen tepkiler yankı buldu.

Geçtiğimiz hafta içinde Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ile Zeytindostu Derneği’nin eşzamanlı verdiği siyaset üstü tepkiler kamuoyunda reaksiyona neden olmuş, büyüyen tepkilere kulak veren ilgili komisyon tasarının görüşülmesini belirsiz bir tarihe ertelemişti.

Ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün “O maddeleri gerekirse çıkarabiliriz” açıklaması zeytincileri umutlandırsa da tehlikenin geçmediğinin farkında olan zeytindostları bugün soluğu yeniden başkentte alacaklar.

KİMLER ANKARA’DA OLACAK

Aradan geçen iki haftanın ardından zeytincilik adına gösterilen lobi çabalarının ise iki kurumun elini taşın altına koymasıyla ilerlediği gözlerden kaçmıyor.

Geçtiğimiz hafta UZZK temsilcileri kamuoyunun hassasiyetlerini, sektörün taleplerini aktarma fırsatı bulmuşlardı. Bu gün ise (30 Mayıs Salı) Zeytindostu Derneği de Ankara’da komisyon üyelerine ve ilgili siyasetçilere yakın markaj uygulayacak.

Zeytindostu Derneği Başkanı Murat Çetin (Fotoğrafta sağda), yönetim kurulu üyeleri Fügen Özkaya ile Nedim Ekmekçiler ile birlikte sektöre tercüman olacaklar. Yine tasarı gündeme geldiğinden bu yana yoğun çaba sarfeden UZZK İcra Direktörü Mustafa Tan da (Fotoğrafta solda) bu çabanın önemli bir parçası olmaya devam ediyor.

Kamuoyu artık farklı yıllarda ısıtılıp ısıtılıp yeniden getirilen değişiklik taleplerinin kesin olarak gündemden çıkarılmasını bekliyor. Gösterilen çabaların sonuç verip vermeyeceği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak gibi görünüyor.

Kaynak: http://www.zeytinagacidergisi.com/mansetler/zeytincilerin-ankara-nobeti-7056