Hepinize şeker tadıyla ve sevdiklerinizin gülümsemesiyle dolu bir bayram dileriz. Ramazan bayramınız kutlu olsun.
Murat Çetin
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Değerli Zeytindostları;

Zeytin meyvesi diğer bitkisel yağlardan yani tohum yağlarından farklı olarak minör bileşenler içermektedir. Sağlık bileşenleri olarak da adlandırılan bu minör bileşenler aynı zamanda zeytin meyvesine ve zeytinyağına aroma ve lezzet (meyvemsilik, acılık ve yakıcılık) verir. Ancak bu sağlık bileşenleri bahçeden-sofraya yapılan hatalarla azalır ve hatta yok olur.

Zeytincilik sektöründe yaşanan kalite sorununu çözebilmek, iç tüketimi arttırabilmek ve tüketicilerin bilinçli tercih yapabilmesini sağlamak için zeytinyağının duyusal kriterlerinin tespit edilebilmesi önemlidir. Bu amaçla zaman zaman Zeytindostu panel uzmanları tarafından Zeytinyağı Farkındalık Eğitimleri düzenlenmektedir.

Bu kapsamda Ankara’da düzenlenecek olan eğitim çıktıları şöyle olacaktır;

“Kusursuz zeytinyağı nasıl üretilir, muhafaza edilir?”

“Doğru zeytinyağını nasıl ayırt edebiliriz ve nasıl tüketmeliyiz?”

“Zeytinyağının sağlık değeri nedir?”

“Zeytinyağı tadımı nasıl yapılır, kusurları/olumlu özellikleri nelerdir”

Dernek tarafından 07 Temmuz 2018 ‘de düzenlenecek olan bu eğitim Uzman Eğitmenlerce yapılacak ve eğitim sonunda katılım sertifikası verilecektir.

 

Eğitim Yeri: Ankara Ticaret Odası (ATO) V.I.P. Salonu

Eğitim Tarihi: 07.07.2018, Cumartesi

Eğitim Saati: 09:30 – 17:30

 

Eğitim Programı:

09:30 – 10:00 Kayıt
10:00 – 11:30 Zeytinyağının Üretim Aşamaları (Doç.Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA)
11:30 – 12:00 Ara
12:00 – 13:00 Zeytinyağında Duyusal Analiz (Prof.Dr. Fügen DURLU-ÖZKAYA)
13:00 – 14:00 Öğle Arası
14:00 – 15:00 Zeytinyağının Mucizeleri (Ecz. Atilla Totoş)
15:00 – 15:15 Ara
15:15 – 17:30 Zeytinyağı tadımı (Prof.Dr. Fügen DURLU-ÖZKAYA)

 

Kontenjan sınırlıdır. Ön kayıt zorunludur.

Son Katılım Tarihi       :           01.07.2018

 

Katılım bedeli:

Zeytindostu Derneği Üyeleri için       :          250 TL.

Diğer katılımcılarımız için                    :          300 TL. dir.

 

Hesap No:

AKBANK ALSANCAK ŞUBESİ

IBAN: TR 25 0004 6001 0288 8000 0169 00

 

Önemli Not:

Eğitime gelirken kokulu hiç bir şey kullanılmamalı (parfüm, losyon vs gibi).

Keskin tada sahip olmayan, baharat içermeyen ürünlerle hafif kahvaltı yapılmalı.

Kahve ve sigara tüketilmemeli.

 

İletişim:

Zeytindostu Derneği

1375 Sokak No:25 Cumhuriyet İş Hanı D.304 Alsancak /İZMİR

Tel: 0 (232) 422 01 02 – Cep: 0 (532) 540 05 86

ePosta: zeytindostudernek@gmail.com

06.05.2018 tarihi itibarıyla Evrensel Gazetesinin bir sosyal medya paylaşımında derneğimizin adı haksız yere kullanılmakta, ithamlarda bulunulmaktadır. Bu yıl 11.si düzenlenen ve Ulusal Zeytinyağı Oskarları olarak da bilinen Zeytinyağı Kalite Yarışmasında yöre köylülerini ve zeytin ağaçlarını mağdur eden bir maden firmasına derneğimizce ödül verildiği lanse edilmektedir. Kasıtlı ve haksız yere yapılan bu ithamlarda Derneğimizin ülkemiz halkına verdiği hizmet göz ardı edilmekte, adeta bir karalama kampanyası yapılmaktadır. Olayın değerlendirmesi tarafımızca şu şekildedir:

 

Derneğimizin başlıca hedefleri:

  1. Zeytinyağı üretilen tüm bölgelerde uluslararası kalite kriterlerini anlatmak ve bu kriterlere uygun üretimler yapılmasını desteklemektir.
  2. Ülkemizin uluslararası alanda zeytinyağı imajını olumlu ve yüksek kaliteli anlayışına yükseltmektir.
  3. Bu iki amacı gerçekleştirerek daha değerli ürünlerin ortaya çıkmasına destek olmak, bu ürünlerin tanıtımına katkıda bulunmak suretiyle bu tarz ürünleri elde eden çiftçiler başta olmak üzere tüm kesimlerin gelirlerinin artmasına katkı sağlamaktır.

 

Bu hedefler doğrultusunda derneğimiz tarafından ülkenin dört bir yanında farkındalık eğitimleri ile beraber zeytinyağı kalite, fotoğraf, slogan, edebiyat gibi yarışmalar da düzenlenmekte, böylece toplumda zeytin ve zeytinyağına dikkat ve ilgi çekilerek, bilinç de yükseltilmektedir.

 

Derneğimize karşı yapılan asılsız suçlamaları bertaraf edebilmek adına özellikle zeytinyağı kalite yarışması ile ilgili başvuru aşamasından sonuçların değerlendirilme aşamasına kadar olan süreçle ilgili bazı noktalara dikkati çekmek gerekmektedir;

  1. Yarışma şartnamesi yarışma koşullarının hukuki temelini oluşturmaktadır.
  2. Hukuki ve vicdani sorumluluk almamak adına derneğimize teslim edilen zeytinyağları noter tarafından kodlanarak, dernekte koruma altına alınmaktadır. Bu andan itibaren hangi kodun hangi firmaya/ürüne ait olduğu bilgisi sadece noterde olup, dernek görevlileri dahil hiç kimse ürünü/sahibini bilemez; yalnızca kodu bilirler. İlk kodlamaları noter tarafından yapılan ürünler kalite yarışması sürecinde herhangi bir vesile ile görev almayacak bir yönetim kurulu üyesince ikinci kodlamaya tabi tutulur.
  3. Yarışma katılım harcı dekontunun ibrazı, formların eksiksiz doldurulması ile zeytinyağlarının şartnameye uygun bir şekilde teslim edilmesi gibi basit kuralları yerine getiren herkes yarışmaya katılabilir. Derneğimiz şartnameye uygun başvuruları kabul etmek mecburiyetindedir.
  4. Kör tabir edilen usulle kimyasal ve duyusal analizi yapılarak gelen sonuçlar yine noter huzurunda üçlü kodlamanın çözülmesiyle sonuçlanır.
  5. Ödül verme anlayışımız sınıf geçme tarzında olup belli puanı aşan zeytinyağları yüksek altın (Premium), altın, gümüş ve bronz madalyalarla ödüllendirilir.

 

Böylesi yüksek güvenlik önlemleri altında yapılan yarışmada başvuru kurallarına uygun olarak getirilen yağların tamamı kabul edilmiş ve adil bir şekilde değerlendirilmiştir. Derneğimizin ilkeleri, yarışmanın kuralları incelendiğinde “Yarışma sonunda ödül alanların kurumlar, şirketler veya kişilerin olmadığı, ödülün zeytinyağına verildiği açıktır.

 

Derneğimizin hedefleri arasında yer alan toplumun bilinçlendirilmesi noktasında çeşitli şehirlerde farklı kesimden insanlara eğitimler verilmekte, çeşitli konu başlıkları altında kongre, sempozyum ve bilimsel toplantılara destek verilmekte, çalıştaylar, ortak akıl toplantıları yapılarak da sektörün, üreticinin, tüketicinin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi sağlanmaktadır. Bu bilgilendirme ve bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında “Zeytin ağaçlarının taşınabilirliği ve yöntemine” ilişkin bilgilendirme sayesinde de kamulaştırma kapsamında sökülerek odun pazarında satılacak olan pek çok ağacın hayata kalmasına vesile olunmuştur.

 

En az yönetim kurulu üyelerimiz kadar Derneğimizin tüm üyelerinin vicdanında derin izler bırakan madencilik, yazlık konut yapımı, zeytinliklerin sanayi alanlarına açılması gibi olumsuzluklar derneğimizin engelleyeceği boyutların çok ötesinde olmakla birlikte bir süre önce çıkarılmak istenen Zeytin Yasasına karşı sosyal medyada açmış olduğumuz “Zeytinime Dokunma” imza kampanyasına binlerce destek gelmiştir, bu imzalardan aldığımız destekle kanunun meclisten geçmemesi için tüm zeytin kurumlarıyla Mecliste mücadele veriğimiz tüm kamuoyunda bilinmektedir. Zeyindostu derneği her zaman Zeytin Ağacının yanındadır. Bununla birlikte bir sivil toplum örgütü olarak veriğimiz bunca mücadeleye rağmen devletin kanun gücüne karşı etkin olamadığımız noktalarda ortaya çıkan/çıkacak olan olumsuzlukların suçlusu olarak derneğimiz sorumlu tutulmamalıdır. .

 

Derneğimizi, faaliyetlerimizi, ülkemizde zeytin ve zeytinyağı hakkında yarattığımız ve halen yaratmaya devam ettiğimiz çok olumlu mücadele ve etkinliklerimizi görerek desteklerini esirgemeyeceğine inandığımız Zeytin Dostlarına en içten saygılarımızı sunuyoruz.(sunarız)

 

Murat ÇETİN

 Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Adına