Ünlü popçu’dan #zeytinesadakat çağrısı

Tarkan'dan zeytin için çağrı TBMM gündemine taşınan ve Sanayi Komisyonu’nda değerlendirilen Zeytin Ağacı Koruma Kanunu değişikliği kamuoyunun yanı sıra ünlü isimlerin de tepkisini çekti.

3 bin 573 sayılı Zeytin Ağacı Koruma Kanunu’nda yapılacak değişiklikler zeytinlik alanların tanımının değişmesine neden olacak ve zeytinlikler termik santrale, toplu konuta, sanayi tesislerine, maden ve taş ocaklarına dönüştürülebilecek.

Bilindiği gibi zeytincilik sektörünün sivil toplum temsilcileri dünden bu yana Ankara’da ilgili komisyona görüşlerini aktarmayı sürdürüyorlar. STK’ları konuya duyarlı siyasetçiler de yalnız bırakmıyorlar.

Konuya ünlü popstar Tarkan da duyarsız kalmadı.

Tarkan, Twitter hesabından “Bir ülkenin en büyük nimeti, değeri onun doğasıdır. Zeytin ağaçları Anadolu’nun hazinesidir belleğidir. Rant için zeytin ağaçlarına kıymayın” yazarak çağrıda bulundu yaptı.

İşte o paylaşım…

Kaynak: Zeytinagacidergisi

Kıymetli Zeytindostları;

Bugün Zeytindostu Derneği başkanı olarak ben, bşk vekili Fügen Özkaya ve YK üyemiz Nedim Ekmekçiler Ankara’da toplanan komisyona katıldık. Komisyona ayrıca UZZK yönetimi, Tariş ve Körfez’den gelen dernek, borsa temsilcileri vardı. 15.30 da başlayan komisyon görüşmeleri 19.45 te sona erdi. Görüşmelere yarın saat 12.00’de tekrar başlanacak.
Arkadaşlarımızla birlikte tek ses, tek yürek olup hep birlikte komisyon vekillerini ziyaret ettik. Görüşlerini aldık, hassasiyetlerimizi belirttik ve çok destek gördük. Nitekim yayınladığımız basın bildirisi tüm vekillerin önündeydi ve tüm konuşmalarda change.org‘da başlattığımız imza kampanyamız dillerdeydi. Kampanyamızın çok ses getirdiğini gördük. Ayrıca tüm komisyon üyeleri konuya çok hakimdi. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Komisyonda dernek başkanı olarak ben ve UZZK icra direktörü Mustafa Tan söz alarak kanun tasarısı hakkında görüşlerimizi sunduk ve paketten bu yasayı çıkarmaları hususunda baskı kurduk. Yarın sonuç ne olur bilemeyiz ama ne olursa olsun haklı davamızı savunmaya devam edeceğiz. Sizlerin İMZA kampanyasına desteğiniz çok önemli.
Saygılarımla
Murat ÇETİN
Zeytindostu Derneği YK Başkanı

KAMUOYU DESTEĞİYLE GÜÇ BULAN ZEYTİNDOSTLARINDAN SİYASET ÜSTÜ TEPKİ. BUGÜN ANKARA’DA YAKIN MARKAJ VAR.

Zeytincilerin Ankara nöbeti

Zeytindostları Ankara koridorlarını boş bırakmıyor

Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta boyunca zeytincilik sektörünü ve ülke kamuoyunu meşgul eden Üretim Reform Paketi olarak adlandırılan torba yasa ile Zeytincilik Kanunu’nun değiştirilmesine yönelik girişim zeytindostlarını harekete geçirmişti.

Yaklaşık iki haftadır ülke kamuoyunun da desteğini alan zeytindostları Ankara’ya geçtiğimiz günlerde geri adım attırmıştı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü gerekirse tepkilere nedenolan maddeyi tasarıdan çıkarabileceklerini söylemişti.

Ancak Ankara’dan gelen açıklamalarla yetinmeyen sektörel sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriAnkara nöbetini bırakmıyorlar. Sektör temsilcileri bugün (30 Mayıs Salı) Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde değiştirilmek istenen Zeytincilik Kanunu’nun tümüyle torba yasadan çıkarılmasını talep edecekler.

RİSK BÜYÜK

Sözkonusu maddeler Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20. maddesinde yapılması öngörülen değişiklikleri kapsıyor.

Değişiklikler yasalaşırsa zeytincilik sahalarda madencilik, endüstri faaliyetleri ile imar değişikliklerinin önü açılıyor. Bu yetkiler ise Valilerin başkanlığındaki kurullara devrediliyor.

SEKTÖR KAMUOYU DESTEĞİYLE GÜÇ BULDU

Neredeyse Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması için lobi yapan gruplar dışında toplumun büyük bir kısmının karşı çıktığı tasarının, zeytincileri ilgilendiren kısmının iptali için gösterilen tepkiler yankı buldu.

Geçtiğimiz hafta içinde Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ile Zeytindostu Derneği’nin eşzamanlı verdiği siyaset üstü tepkiler kamuoyunda reaksiyona neden olmuş, büyüyen tepkilere kulak veren ilgili komisyon tasarının görüşülmesini belirsiz bir tarihe ertelemişti.

Ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün “O maddeleri gerekirse çıkarabiliriz” açıklaması zeytincileri umutlandırsa da tehlikenin geçmediğinin farkında olan zeytindostları bugün soluğu yeniden başkentte alacaklar.

KİMLER ANKARA’DA OLACAK

Aradan geçen iki haftanın ardından zeytincilik adına gösterilen lobi çabalarının ise iki kurumun elini taşın altına koymasıyla ilerlediği gözlerden kaçmıyor.

Geçtiğimiz hafta UZZK temsilcileri kamuoyunun hassasiyetlerini, sektörün taleplerini aktarma fırsatı bulmuşlardı. Bu gün ise (30 Mayıs Salı) Zeytindostu Derneği de Ankara’da komisyon üyelerine ve ilgili siyasetçilere yakın markaj uygulayacak.

Zeytindostu Derneği Başkanı Murat Çetin (Fotoğrafta sağda), yönetim kurulu üyeleri Fügen Özkaya ile Nedim Ekmekçiler ile birlikte sektöre tercüman olacaklar. Yine tasarı gündeme geldiğinden bu yana yoğun çaba sarfeden UZZK İcra Direktörü Mustafa Tan da (Fotoğrafta solda) bu çabanın önemli bir parçası olmaya devam ediyor.

Kamuoyu artık farklı yıllarda ısıtılıp ısıtılıp yeniden getirilen değişiklik taleplerinin kesin olarak gündemden çıkarılmasını bekliyor. Gösterilen çabaların sonuç verip vermeyeceği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak gibi görünüyor.

Kaynak: http://www.zeytinagacidergisi.com/mansetler/zeytincilerin-ankara-nobeti-7056

Sevgili Zeytindostları,
Torba yasa ile değiştirilmek istenen Zeytincilik Kanunumuzu korumak için 30 Mayıs 2017 saat:15.30’da TBMM Yeni halkla ilişkiler bloğu 1.kat 3 nolu salonda “Zeytindostu Derneği” olarak bizde orada olacağız.
TBMM başkanlığı sanayi, ticaret, enerji,tabi kaynaklar, bilgi ve teknoloji komisyonuna. “Zeytin Ağacımıza Dokunma” diyeceğiz ve mevcut kanunumuzu korumak için tüm çabamızı göstereceğiz.
Sizlerinde bu komisyona göndereceği dilekçeler, çekeceği fakslar ve e-postalar gücümüze güç katacaktır.
Change.org‘da başlattığımız imza kampanyası 4 günde 20.000 kişiye yaklaşmıştır. Komisyon gününe kadar hedef en az 100.000 imzadır. Haydi Zeytindostları sesimizi daha güçlü duyurmak için destek zamanı.
Saygılarımla
Murat Çetin
Zeytindostu Derneği YK Başkanı

 

On bir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerifinizi tebrik eder. Tüm Zeytindostu camiasına ve İslam alemine hayırlara vesile olmasını dileriz.

Murat ÇETİN

Zeytindostu Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı