9. Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması Başvuruları Başladı

Değerli Zeytindostları,
Sektörümüzde zeytinyağı kalitesinde bilincin arttırılması ve Naturel sızma olarak kusursuz üretim yapan firmaların isimlerinin duyurulması adına düzenlediğimiz Zeytindostu Kalite Ödüllerinin (Yarışmasının) bu yıl 9. su düzenlenecektir.
Zeytindostu Ödüllerinin (Yarışmasının) şartnamesini ve katılım formunu ekli dosyada bilgilerinize sunar, katılmak isteyen firmaların 25.02.2016’ya kadar Zeytindostu Derneği, Kültür Mh. 1375 Sk. No:25/304 Alsancak Konak/İZMİR  adresine başvuru formları ve numuneleri ile birlikte başvuru yapmalarını bekleriz.
Saygılarımla,
Abidin TATLI
Zeytindostu Derneği Adına
Yönetim Kurulu Başkanı
İLETİŞİM
ZEYTİNDOSTU DERNEĞİ
Tel   : 0232 422 01 02
Faks: 0232 465 07 74
zeytindostudernek@gmail.com
http://zeytininoskarlari.org/

NUMUNE KABUL ADRESİ
ZEYTİNDOSTU DERNEĞİ
Adres       :Kültür Mah. 1375 Sk. No:25/304 Alsancak Konak/İZMİR
Telefon    :0 232 422 01 02
Faks        :0 232 465 07 74

BANKA HESAP BİLGİLERİ
GARANTİ BANKASI KORDON ŞUBESİ
HESAP ADI: Zeytindostu Derneği İktisadi İşletmesi
IBAN NO: TR92 0006 2000 8650 0006 2988 67

Yarışma Şartnamesini indirmek için lütfen TIKLAYINIZ.
Yarışma Başvuru Formunu indirmek için lütfen TIKLAYINIZ.

Burhaniye’de Kurum Müdürlerine Yönelik Olarak Zeytinyağı Tadım Eğitimi Düzenlendi

Zeytindostu Derneği, Burhaniye Kaymakamlığı, Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Burhaniye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ayvalık Kaymakamlığı ve Burhaniye Belediyesi iş birliği ile 16.12.2015 günü Burhaniye’de görev yapan kurum ve kuruluş müdürlerine yönelik olarak Zeytinyağı Tadım Eğitimi düzenlenmiştir.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriyya ERDURMUŞ ve İl Müdür Yardımcısı Nihat AĞAN’ın katılımı ile gerçekleşen eğitim toplantısına, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin ÖNER, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal NAZLI,  Burhaniye Belediye Başkanı Necdet UYSAL ve İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdal ALDAĞ katıldılar.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri; Tadım Uzmanı Hüseyin BOZKURT, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mücahit KIVRAK ve Zeytindostu Derneği’nde tadım panel başkanı ve tadım eğitmeni İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Dilşen OKTAY tarafından tadım eğitimi verilmiştir.
Burhaniye için oldukça büyük bir öneme sahip, zeytinin ana vatanı olan Burhaniye’de tarımsal üretimin en önemli kısmını oluşturan zeytin ve zeytinyağı üretimi, bölge ekonomisinin can damarıdır. Burhaniye’de 2014 yılı itibariyle Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 2231 adet çiftçi bulunmaktadır. Bölgenin gerek iklim koşulları gerekse, özel arazi koşulları doğası, havası nedeniyle Burhaniye zeytininin ve zeytinyağının kendine has doğal tadını oluşturmaktadır.
2015 yılında Burhaniye Kaymakamlığı öncülüğünde hayata geçen zeytinyağını kaliteli üretme ve bu kapsamda kaliteyi önemseyen, bu uğurda taviz vermeyen üreticilerin ürünleri pazara arz etmesi ile birlikte Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı ulusal ve uluslararası pazarda kendine daha iyi bir yer bulmakla beraber, tüketicileri sağlıklı kaliteli bir ürünlerle daha etkin bir şekilde buluşmuş olacaklardır.
Zeytinyağının piyasadaki konumunun sağlamlaştırılmasında “kalite” ve  “sağlıklı ürün” argümanlarının yanında özellikle “lezzet ve nefaset” faktörünün öne çıkarılması gerekmektedir.
Doğada naturel olarak tüketilen tek bitkisel yağ olan zeytinyağını bir meyve suyu olarak tanımlamalı ve daha önemlisi, zeytinyağı bir ilaç  görünümünden çıkarılıp bir lezzet unsuru olarak tanıtılmalıdır. Hedefimiz çok daha kaliteli ve duyusal özellikleri en üst seviyede olan  zeytinyağı elde etmek olmalıdır. Bunun başarılmasındaki en etkin yol ise; tarladan sofraya kaliteli zeytinyağı üretmenin yöntemlerini öğretmek  ve  bu özellikleri tadım ile saptayabilecek uluslararası standartlarda uzman tadımcı eğitim çalışmalarıdır.
Zeytinyağının organoleptik özelliklerinin tespitinde uygulanan koklama ve tadım işlemi önemli bir olgudur. Doğuştan yetenek olması kadar sonradan eğitim alarak bu duygu geliştirilebilmektedir. Tadımcı olmanın hiçbir ön koşulu yoktur. Kadın, erkek, eğitimli, eğitimsiz, genç yaşlı herkes tadımcı olabilir. Ancak kişinin hem yeteneği olmalı ve hem de zeytinyağı tadımından keyif alması ve zaman ayırabilmesi gerekir. Böyle kişilerin oluşturduğu 8-12 kişilik eğitimli tadımcılardan ve bir Panel liderinden oluşan panel ile  piyasaya arz edilecek zeytinyağlarının duyusal özellikleri belirlenerek ürünün hak ettiği ekonomik değeri alması sağlanmış olur. Kimyasal özelliklerinin ulusal ve uluslararası kriterlere uygun olmasının yanı sıra meyvemsi özellikleri daha fazla olan, kusur içermeyen zeytinyağı daha sağlıklı olup, tüketimi teşvik edici yönü ile pazarlamada mutlaka kullanılmalıdır.
Bu nedenlerle Burhaniye’de Zeytinyağının kalitesinin yükseltilmesi, tüketilen zeytinyağını alırken nelere dikkat edileceği tanıtım kapsamında tüm Kamu ve Kuruluş idarecilerine yönelik tanıtım ve tadım toplantısı organize edilmiştir.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin TATLI, Zeytindostu Derneği olarak Türkiye’nin dört bir yanında Zeytin ve Zeytinyağı tanıtım ve tadım toplantısı ile ilgilenen herkese her zaman destek olacaklarını belirtti.

DSCF1986 DSCF1987 DSCF1988 DSCF1989 DSCF1990 DSCF1991 DSCF1992


DSCF1993

DSCF1997
DSCF2002 DSCF2005
DSCF2008
DSCF2010 DSCF2015 DSCF2016 DSCF2020 DSCF2027 DSCF2029 DSCF2031 DSCF2032 DSCF2035 DSCF2036 DSCF2041 DSCF2043 DSCF2044(1)
DSCF2046
DSCF2047 DSCF2048 DSCF2065 DSCF2068 DSCF2076 DSCF2085

Gazeteciler Kaliteli Zeytinyağının Şifrelerini Çözdü

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi ve Zeytindostu Derneği işbirliğinde “Zeytinyağı Tadım Eğitimi” düzenlendi. Eğitimde, basın mensupları kaliteli zeytinyağında bulunması gereken ve bulunmaması gereken özellikler hakkında bilgilendi.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen “Zeytinyağı Tadım Eğitimi”nde; Zeytindostu Derneği Tadım
Eğitimleri Koordinatörü Birsen Pehlivan, Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Tadım Panelisti Atilla
Totoş, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Bozkurt ve Zeytindostu Derneği Denetim
Kurulu Üyesi ve Tadım Panelisti Müge Nebioğlu basın mensuplarına eğitim verdi.
Gazetecilerin yaptıkları haberlerle kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirdiğine işaret eden
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, basın
çalışanlarıyla benzer işbirliklerini sürdürmek istediklerini kaydetti. Türkiye’nin 2012/13 sezonunda 28 bin tonu kutulu 92 bin ton, 2013/14 sezonunda 22 bin tonu kutulu 24 bin ton, 2014/15 sezonunda ise 12 bin ton’u kutulu 14 bin ton zeytinyağı ihraç ettiğini anlatan Renklidağ, “Bu yıl Türkiye’de zeytinyağı fiyatlarının yüksekliğinden dolayı ihracatımız 5 bin tonu geçmez. Türkiye, zeytinyağında kapalı bir ekonomi konumunda. Türk ihracatçısı son yıllarda pazarlarını kaybediyor. Türkiye’de 4 sene sonra 400 bin ton zeytinyağı 800 bin ton yemeklik zeytin olacak. Bu şartlarda 2023 ihracat hedeflerinden hızla uzaklaşıyoruz” dedi.
Eğitime katılan basın mensupları sertifikalarını Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim
Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ’ın elinden aldı. Zeytindostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörü Birsen Pehlivan, zeytinyağının taze kesilmiş çim gibi kokması gerektiğini, zeytinyağının olumlu özelliklerinin meyvemsilik, acılık ve yakıcılık olduğunu, kusursuz zeytinyağının kusursuz zeytinden olduğunu kaydetti. Pehlivan, zeytinyağında kusurları ise, Kızışma/çamurumsu tortu, küflü/rutubetli/topraksı yapı, şarabımsı/sirkemsi/asidik- ekşimsi/don vuruğu ve ransid olarak özetledi.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, gezetecilere yönelik yapılan bu eğitimden çok memnun olduğunu belirtti. Destekleyen ve ilgi gösteren tüm kuruluşlara, katılımcılara teşekkürlerini sunarak eğitimlere devam edileceğini açıkladı.

TADIM21TADIM29TADIM2TADIM3TADIM4TADIM5TADIM6TADIM7 TADIM8TADIM9TADIM10 TADIM11TADIM12 TADIM13TADIM14 TADIM15TADIM16 TADIM17TADIM18TADIM19TADIM20TADIM23 TADIM24 TADIM25TADIM26TADIM27 TADIM28TADIM30 TADIM31

Butik Üreticiler Kümelenmesi

Zeytindostu Butik Zeytinciler Kümelenmesi
Zeytindostu Derneği tarafından ülkemizde zeytinini ve zeytinyağını butik olarak üreten ve pazarlamasını yapan üreticilerimizin özellikle yurt içi ve yurt dışı tanıtımlarında birlikte hareket edebilmesinin sağlanması gerekmektedir. Tanıtım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle Butik Üretim yapan firmalar birlikte hareket etmeye çalışacağız. Butik üretici olarak derneğimize üye olan ve üye olmayan her bir firmanın birlikte hareket edebileceği bu platformun hedeflerinde birlikte pazar tanıtımı yapma, maliyetlerin azaltılması için toplu alım yapma ve birlikte kazanmaya yönelik olacaktır.
Son yıllarda başta TUBİTAK olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları desteklemelerini kümelenmelerini tamamlayan ve birlikte hareket eden firmalara vermektedir. Derneğimiz butik üreticilere her türlü desteği vererek onların pazarda yer almasını, tutunmasını ve satışlarının sürekliliğini istemektedir.
Derneğimiz kalite kontrolüne önem vermektedir. Butik zeytincilerin ürünleri derneğimiz kalite kontrol ekibi tarafından kontrol edildikten sonra şişelerin üzerlerine bandrol uygulaması başlatılacaktır. Böylece tüketiciler kimyasal ve duyusal analizlerden geçmiş zeytinyağlarını kullanacaklardır. Ayrıca topluluk içerisine katılan firmalar derneğimiz web sayfasından da ilan edileceklerdir. Butik üreticilerin sezon öncesinde ürünlerinin bitmesi durumunda kendilerine en yakın butik firmadan ürün temin edilmesi sağlanacaktır. Böylece ürününü bitiren diğer butik firmanın da ürününün kalmamasını sağlayacaktır. Birlikte hareket ederek stok maliyetlerinin de azaltılması sağlanacaktır. Zeytindostu Derneği olarak tüm butik üretim yapan firmaları kümelenmemize bekliyoruz.

Butik Üreticiler Şartnamesini indirmek için lütfen TIKLAYINIZ.

Zeytin Sektörü 2020 Stratejileri Toplantıları (2-4 Aralık 2015) OLIMEET

Ege Bölgesinin en önemli tarımsal emtialarından olan Zeytin ve Zeytinyağı sektörü ile ilgili olarak, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nce 2-4 Aralık 2015 tarihleri arasında uluslararası katılımla “Türkiye’de Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Problemleri, Çözüm Önerileri ve 2020 Stratejileri” isimli çalışma gerçekleştirildi.
3 Aralık 2015 te Bornova  Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde  açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Dr. Ünal Kaya, projelerinde kendilerine destek olan Marmarabirlik, UZZK, Tariş, İzmir Ticaret Borsası, Akhisar Ticaret Borsası ve IOC ye teşekkürlerini sunarak zeytincilik konusunda son 1-2 yılda önemli gelişmelere imza attıklarını belirtti. Sofralık Zeytinde Marmarabirliğin lisanslı depoculuğa başladığını, zeytinyağı için de lisanslı depoculukla ilgili yeni projeler üzerinde çalışıldığını kaydetti. Kayıt dışı üretim ve tüketimin sektörün gelişmesinin önündeki büyük bir engel olduğunu belirten Kaya sektörde ki tüm paydaşların bir araya gelmesi, birlik içerisinde hareket edilmesiyle bunun da önüne geçilebileceğini belirtti. Dünyada sadece İspanya ve Fas’ta bulunan zeytin koleksiyonunun bir benzeri de Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün Kemalpaşa’da ki araştırma sahasında kuruldu. Koleksiyon, dünyanın bütün zeytin çeşitlerinin bir arada bulunduğu dünya gen bankası niteliğini taşıyor.
Uluslar arası Zeytin Konseyi İdari ve Tanıtım Başkanı Ender Gündüz, sektörde ürettiğini tüketen bir Türkiye ile karşı karşıyayız, bu konuda bir strateji belirlemek lazım artan fiyatlar iç pazarda ki tüketiciyi kaybetmek anlamına gelebilir dedi. Türkiye’nin zeytin alanını dünya ile kıyaslayan Gündüz Türkiye’de dünyanın %7.5 alanı zeytin olduğunu belirtti. 11 milyon hektar alanda zeytin üretildiğini ve bunun %22 sinin sulandığını belirten Gündüz 3 milyon ton civarında da zeytinyağı üretimi olduğunu belirtti. Üretilen zeytinyağının tamamına yakınının da iç pazarda tüketildiğini fakat doğru strateji ile Türkiye’de 250 bin ton tüketim sağlanabileceğini kaydetti. Türkiye ne İspanya ne de İtalya olabilir. Türkiye tamamen kendi stratejisini belirlemelidir diye sözlerine devam etti.  Türk zeytinyağının imajının iyileştirilmesinin gerekliliğini açıklayan Gündüz, uluslar arası pazarda fiyatları belirleyenin bu imajın olduğunu belirtti. Gündüz, İhracatta kazancın aracı firmalarda kaldığı fakat bu değer zincirinde herkesin para kazanabileceği bir strateji geliştirilmesi gerektiğinin üzerinde durdu. İspanya’nın zeytinyağını tanıtım konusunda agrasif tanıtım kampanyaları olduğunu belirten Gündüz, Türkiye’nin de uluslar arası tanıtım faaliyetlerinde Türk Zeytinyağı ile öne çıkması ve faaliyetlerini arttırması gerektiğinin önemini vurguladı.
Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri  Ecz. Atilla Totoş, bugün  başarılı bir butik üretici olarak katılımcılarla başarı hikayesini paylaştı. Zeytinde Güneyin incisi Memecik çeşidinin kalitesini ve bu kalitenin gerekli özen gösterildiğinde nasıl bir altın sıvıya dönüştüğünü anlattı.  Başarısında eczacı olmasının da yararını gördüğünü belirten Totoş fakat en önemli dönüm noktasının katıldığı eğitimler sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Bildiklerimin hiçbir zaman en doğrusu olduğuyla yetinmedim ve her zaman daha fazlası ve daha doğrusunu öğrenmeye çalıştım diyerek şimdi de ben öğrendiklerimi aktarmak için çalışıyorum dedi.
Alhatoğlu Zeytincilik ortağı Mustafa Alhat, kaliteli üretim, natürel sızma, bunların yanında bir de tüketicinin ne istediğinin üzerinde durmak gerektiğini belirtti. Alhat, tüketicilerin bilmedikleri tatların onlara kusurlu, bozuk vs. geleceğini zeytinyağının beğenisinin kullanıma ve duyulara göre değişeceğini ekledi.
Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ve Ulusal Zeytin, Zeytinyağı Konsey Başkanı Ümmühan Tibet programda gerçekleşen oturumları yöneterek hedefin kalite olması gerektiği ve duyusal analizin öneminin üzerinde durdular.