ZEYTİNİN OKUMUŞ HALİ

“Zeytinde geleceğimiz bu çocuklar”  başlıklı Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında kurulan “Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Eğitim ve Uygulama Tesisi”  19 Şubat’ta T.C. Balıkesir Üniversitesi Edremit MYO’da Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Abidin Tatlı, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Hüseyin Bozkurt ve Sayın İbrahim Tuna,  Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve T.C. Balıkesir Üniversitesi Edremit MYO Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü Öğrt. Gör. Sayın Mücahit Kıvrak Zeytindostu Derneği Eski Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Alhat  ve birçok değerli isim eşliğinde açıldı.

Toplantıda ilk olarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteği ile gerçekleştirilen “Zeytincilikte Geleceğimiz Bu Çocuklar” adlı proje kapsamında hayata geçen “Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Eğitim Uygulama Tesisinin” tanıtımı yapıldı. Programda ayrıca başta Edremit olmak üzere bölgenin zeytincilik alanında mevcut imkânlarının daha verimli kullanılması için hazırlanan proje kapsamındaki eğitimlerde başarılı olan öğrencilere ve Edremit Meslek Yüksekokulu bünyesindeki “Zeytinyağı Makineleri” kursunu tamamlayan katılımcılara sertifikaları verildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Edremit Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. M. Oğuzhan İlban, inançla çıktıkları yolda zor görünen birçok hususta, kararlılıkları ve azimleri sayesinde engellerin hepsini aştıklarını dile getirdi. Proje başlangıcında zeytincilik alanında ortaya konan problemlere çözüm olacağına inandıkları tesisin, Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik Bölümü öğrencilerine büyük yararlar sağlayacağını, piyasanın ara elemanda ihtiyaç duyduğu nitelik ve bilimsel bilgi birikimini kazandıracağını söyleyen İlban, farklı alanlarda aynı yöntemlerle yeni çözüm önerilerinin ortaya konması ve projelerin gerçekleştirilmesinde yeterli portföye sahip olduklarını sözlerine ekledi.

Törende son konuşmayı yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir ise, zeytinciliğin üretiminin geçmişten günümüze seyrini özetleyerek, zeytinin kutsal meyve olduğunu, özellikle endüstriyel kullanımında görev alacak öğrencilerin daha nitelikli yetişmesinin önemine vurgu yaptı. 1975’ten günümüze 75 milyondan 200 milyona çıkan ağaç sayısı ile zeytincilik alanında büyük bir üretici olduğumuzu vurgulayan Rektör Özdemir, bu konuda yapılacak çalışmaların üniversitemizce desteklenmesine devam edileceğini dile getirdi.

Tesisin sektörümüze hayırlı olmasını dileriz.

 

DSC_4211

DSC_4353

2. ZEYTİNYAĞI PARTİSİ

3 Mart 2015, Salı, 19:00

Ege’nin eşsiz erken hasat sızma zeytinyağlarıyla harikulade bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?
Zeytindostu Derneği
Sizleri
Ristorante Pizzeria Venedik’te
Ege’nin erken hasat zeytinyağlarıyla tadına doyulmaz bir akşam yemeğine çağırıyor. Kusursuz zeytinyağı nasıl anlaşılır ve tadımı nasıl yapılır hakkında kısa bir bilgilendirme ardından bu geceye özel hazırlanan menüden nefis lezzetleri birlikte tadacağız.
Bize katılmak ister misiniz?

Bilgi ve Rezervasyon için
Dr. Dilşen OKTAY
0 533 6547306
dilsen@gmail.com

RISTORANTE PIZZERIA VENEDIK’TE 2. ZEYTİNYAĞI TADIMI AKŞAMINDA BULUŞMAK DİLEĞİYLE.

10987675_769414409812747_5094868715657733796_n

Hükümet, tarımsal ürünlerde ihracat iadesi kapsamda, uluslararası piyasalarda rekabetin artırılması için 1 kilograma kadar ambalajlarda, ihraç edilen markalı zeytinyağının tonuna bin 300 TL, ihracat iadesi ödenecek.

Hükümet, tarımsal ürünlerde ihracat iadesi yardımı yapacak. Bu kapsamda, uluslararası piyasalarda rekabetin artırılması için 1 kilograma kadar ambalajlarda, ihraç edilen markalı zeytinyağının tonuna bin 300 TL, beyaz ete 350 TL ihracat iadesi ödenecek. Hakedişler, Merkez Bankası nezdinde açılan hesaptan karşılanacak.

Türkiye, tarımsal ürünlerin uluslararası arenada rekabet gücünü artırmak için yeni bir adım attı. Bu kapsamda 1 kilograma kadar ambalajlarda markalı ihraç edilen zeytinyağı ürünlerine ton başına bin 300 TL, kümes hayvanları etlerinde ise 350 TL ihracat iadesi yapılacak. Bakanlar Kurulu’nun “İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı”na dayanılarak hazırlanan “Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Karar” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

MARKALI İHRACATÇI YAŞADI
Söz konusu Karar çerçevesinde, 1 kilograma kadar ambalajlarda, tescilli “Türk Markaları” ve “Made in Turkey” ibaresi ile iharç edilen zeytinyağları için ihracat iadesi miktarı ton başına 1.300 TL, 1 ila 2 kilogram arasında olan ambalajlarda markalı ihraç edilen zeytinyağı ürününde iade miktarı, yine ton başına 675 TL oldu.

ORGANİK ÜRÜNDE ARTACAK
Yine kararla, 1 kilograma kadar ambalajlarda markalı ihraç edilen zeytinde iade miktarı tonda 500 TL, 1 ila 2 kilogram arasındaki ambalajlarda markalı zeytinde iade 345 TL olacak. Meyve ve sebze konservelerinde 150 TL, meyve sularında 295 TL ödenecek. Pekmezin tonuna 450 TL ödenirken, organik sertifikalı tarım ürünlerinde ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 50 artırılacak.

İLGİLİ BİRLİĞE BAŞVURULACAK
Karar kapsamında, tarım ürününü ihraç eden firmalar adına doğan hak edişler, Merkez Bankası nezdinde ihracatçı adına açılacak hesaptan, anılan banka kanalıyla mahsup yoluyla karşılanacak. İmalatçı firmalar, kendi dış ticaret şirketleri ya da şirketlerinin de yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve dış ticaret firmalarının hak edişlerini imalatçı firmalarına devretmeleri durumunda teşvikten faydalanabilecek. Mahsup işlemlerinden yararlanabilmek tarımsal ürün ihracatçılarının, için en geç bir yıl içerisinde, ibrazı zorunlu belgelerle birlikte ihracatçı birliklerine müracaat etmesi gerekecek.

http://www.zeytinagacidergisi.com/ihracatciya-iade-mujdesi-2436

Zeytinde Bitki Besleme Eğitimi

Zeytinliklerde ürün artışını sağlayan en önemli faktörlerden birisi gübrelemedir. Zeytin ağacı vegetatif gelişme ve ürün verme devresinde topraktan oldukça fazla besin maddesi alır ve kullanır. Zeytin ağaçları tarafından harcanan besin maddeleri tekrar gübreleme yoluyla toprağa verilmelidir.
Doğru gübreleme, bitkinin ihtiyacını karşılamalı ve topraktan alınamayan bitki besin maddesi miktarlarını temin etmelidir.
Zeytinliklerimizde kullandığımız kimyasal gübreler, hayvan gübreleri ve yeşil gübreler sayesinde zeytinliklere üç önemli besin maddesi verilmektedir….
Son dönemlerde gerçekleşen dengesiz gübreleme nedeniyle verimde düşüşler gözlenmekte, kalitesiz ürün elde edilmektedir. Bu da herkese ve her keseye zarar vermektedir.
21 Şubat Cumartesi  günü Celal Bayar Üniversitesi Akhisar MYO Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi  Bölüm Başkan Yardımcısı  Yrd. Doç. Dr. Özlem Gürbüz Kılıç tarafından dernek merkezimizde “Zeytinde Bitki Besleme” Eğitimi verilecektir.

Eğitim başlangıç saati   : 09.00
Bitiş saati                           : 16.00
Katılım ücreti kişi başı 50 TL’dir.
Katılım için lütfen iletişime geçiniz.

Zeytindostu Derneği
Adres         : Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuriyet İş Hanı Kat:3 Alsancak/İZMİR
Tel             : 0232 422 01 02
GSM          : 0532 540 05 86
Mail           : zeytindostudernek@gmail.com

Zeytinyağının Oskarları Sahiplerini Buluyor

‘Zeytinyağının Oskarları’ olarak nitelenen 8. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’na başvurular başladı. 30 Mart’a kadar başvurulabilecek yarışmaya, her yıl çok sayıda marka kalitesini tescilletmek için katılım sağlıyor.

Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği ve gelenekselleşen Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması’nın bu yıl 8.’si düzenleniyor. Pek çok zeytinyağı markasının pazarlama faaliyetlerinde kalitelerine referans olarak gösterdiği yarışmaya başvurular 30 Mart 2015 tarihine kadar, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne yapılabilecek.

ÖDÜL GECESİYLE OSKARLAR SAHİPLERİNİ BULACAK

Temel kalite ve saflık analizleri alanlarında akretide olan Bursa Gıda Yem İl Kontrol Laboratuarında analizleri yapılan numuneler, kimyasal analizlerde  başarılı olmaları halinde duyusal analize tabi tutulacaklar.  Yarışmaya katılan markaların numunelerinin değerlendirmesi; yöre, zeytin çeşitlerine ve organik sertifikalarına göre kategorilere ayrılarak yapılacak. Duyusal analiz sonucu tespit edilen değerlere göre meyvemsilik bakımından hafif (LIGHT), orta (MEDIUM) ve yoğun (INTENSE) olarak alt kategorilerde değerlendirme yapılacak.

Yarışma şartnamesine göre, yöre ve zeytin çeşidi dikkate alınarak duyusal ve kimyasal analiz sonuçlarına göre kusursuz numuneler altın, gümüş, bronz şeklinde ödüllendirilecek.  Yarışma sonunda kalitesi tescillenen markalar, ilerleyen günlerde yeri ve tarihi duyurulacak görkemli bir gecede ödüllerini alacaklar.

“REFERANS OLDUK”

Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Yarışması’nın kalitesini tescilletmek isteyen markalar için bir fırsat olduğunu dile getiren Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, kalitesine güvenen tüm zeytinyağı firmalarını yarışmaya katılmaya çağırdı. İlk yarışmadan bugüne kadar hem coğrafi anlamda hem de nicelik açısından katılımın arttığını vurgulayan Tatlı, “Bu yarışmadan ödül alan markalarımızın hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaptıkları pazarlama faaliyetlerinde ve tanıtımlarda Zeytindostu Derneği’nin yarışmasından kalite ödüllü olduklarını referans olarak kullandıklarına şahit oluyoruz. Bu hem numune alma, hem değerlendirme hem de bandrol verme süreçlerinde titiz ve akredite kurumlarla yaptığımız ciddi çalışmanın sonucunda gelen bir başarıdır. Ülkemizde kuzeyden, güneye, batıdan doğuya kadar çok kaliteli zeytinyağları üretiliyor. Önceki yıllarda ödüllerin dağılımına baktığımızda zaten bölgesel bir çeşitlilik kendini gösteriyor” diye konuştu.

Yarışma ile detaylı bilgi zeytindostu.org.tr web sitesinden edinilebilir.