Zeytin Endüstri Filmi

Zeytin Filmi (Türkçe)

[youtube id=”GP1kq4VFpDo” width=”600″ height=”350″]

2013 – 2014 Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Açıklandı…

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinasyonunda rekolte tahmin çalışması yürüten heyetin tespit ettiği veriler açıklandı. Ege İhracatçı Birlikleri, Zeytincilik Araştırma İstasyonu, Akhisar ve Aydın Ticaret Borsaları, İzmir Ticaret Odası, Marmarabirlik ve Zeytindostu Derneğinin katıldığı çalışmada Ege-Marmara, Güney bölgeleri ve diğer illerde çalışma yürütüldü.

İzmir Ticaret Borsası Tarihi Meclis Salonunda gerçekleştirilen basın toplantısı ile açıklanan zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminine göre 2013-2014 sezonunda 134 milyon 30 bin 193 meyve veren zeytin ağacından 1 milyon 84 bin ton zeytin elde edilecek.  Bu tonajın 391 bin  744 tonunun ise sofralığa ayrılması öngörülüyor.
Zeytin yağında ise yağlığa ayrılacak 690 bin ton zeytinden 140 bin ton zeytinyağı elde edileceği tahmin ediliyor. Ağaç başına zeytin verimi ise 8,1 kg olarak tahmin edilirken, Ege-Marmara Bölgesinde 644 bin ton zeytin, 69 bin ton zeytinyağı, Güney’de ise 323 bin ton zeytin, 56 bin ton zeytinyağı elde edileceğinin beklendiği açıklandı.

RAKAM NE İFADE EDİYOR!
Borsa Meclis Salonunda İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, İTB Yönetim Kurulu Üyesi Erol Avni Bozkurt, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Zeytindostu Derneği Başkanı Mustafa Alhat ve diğer kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıda açıklanan  zeytin ve zeytinyağı rekoltesi tahmini geçtiğimiz sezon Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin açıkladığı rekolte tahmine göre düşüş öngörüyor.
Borsa Başkanı Kestelli de bu duruma işaret ederek, “Rakamlar zeytin üretiminin 455 bin tondan 391 bin tona, zeytinyağı rekoltesinin ise 201 bin tondan 141 bin tona  düştüğünü ortaya koyuyor” diye konuştu. Kestelli ayrıca “yaptığımız çalışmalar piyasa için bir referans kaynağı oluşturuyor” dedi.

“UZMANLARA MÜDAHALE ETMEDİK”
Zeytinyağı İhracatçılarının Başkanı Ali Nedim Güreli ise rekolte tespit çalışmalarını gerçekleştiren uzmanların tespit ettiği rakamlara asla müdahalede bulunmadıklarını vurguladı. Güreli, “Tamamen bilimsel yöntemler uygulanarak çalışıldı.Uzmanların rakamlarına ‘bu az ya da çok sen buna biraz ilave et’ şeklinde yönlendirmeler yapmadık” dedi.
Güreli ayrıca, 11 aydır rekor kıran zeytinyağı ihracatının bu yıl yine düşüşe geçeceğini iddia etti. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithalat izni taleplerinin ise sürdüğünü belirtti.

İşte Zeytin Dostu’nun Yeni Başkanı

DERNEĞİN İLK AKADEMİSYEN BAŞKANI

Yeni Başkan Abidin Tatlı Zeytindostu Derneği’nin ilk akademisyen başkanı olarak dernek tarihine geçerken aynı zamanda son dönemde yapı içindeki etkinliğiyle de öne çıkıyordu. Mustafa Alhat’ın Başkanlığa gelmesinin ardından yönetim kurulu ve dernek içinde etkinliği biraz daha artan güney ve güneydoğu firmalarının yanısıra, yine o bölgeden derneğin başına geçen ilk isim olan Tatlı’nın kariyerinden bazı satırbaşları ise şunlar:
– 1966 yılında Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde doğdu.
– İlköğretimi Andırın ’da, ortaokul ve lise eğitimini ise Kahramanmaraş’ta tamamladı.
– 1988 yılında Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü’nü bitirdi.
– 1997 yılına kadar Adıyaman ve Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüklerinde ”Meyve ve Bağ Konu Sorumlusu’’ olarak çalıştı.
– 2002 yılına kadar Bağ ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde kurucu müdür yardımcılığı ve enstitü müdürü olarak görev yaptı.
2004 yılına kadar Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yine zeytin konusundaki çalışmalarına devam etti.
– 2010 yılına kadar Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünde Fitopatoloji Şubesinde çalışmalarına devam etti.
-2010 yılında görevinden istifa ederek ZER GROUP’ta Yönetici olarak çalışmalarına devam etmektedir.
-YABİTED I. Bitkisel Yağ Kongresi, III. Zeytin ve Zeytinyağı Öğrenci Kongresi, IV. Zeytin ve Zeytinyağı Öğrenci Kongresi Türkiye II. Zeytin ve Zeytinyağı Kongresi, 11. Euro Fed Lipid Kongresi Düzenleme Kurulunda görev almıştır.
-Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi ( 1 dönem),
-Türkiye Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği (YABİTED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreterlik Görevini,
-Zeytindostu Derneği Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantıları Koordinatörlüğünü,
-Zeytin ve Zeytinyağı Akdeniz Kültürü Dergisi, İmtiyaz sahibi ve Yayın yönetmeni olarak ulusal yayın sorumluluğunu sürdürmektedir.
-Basımı yapılmış 20 adet broşürü,
-Alanıyla ilgili yayında 14 olmak üzere 26 kitap, 103 ulusal ve uluslar asın dergilerde makale ve 70 ulusal ve uluslararası sempozyum ile kongrelerde özet olarak basılan bildiri olmak üzere yaklaşık iki yüz civarında yayını mevcuttur.

1.Altınözü Hasat Şenliği Hatayda Yapıldı…

1.-ortak-akıl-daetiye-son-1024x723

Hatay ve Altınözü’nün zeytin ve zeytinyağı potansiyelini tanıtmak, Zeytin ve zeytinyağı sektöründe mevcut olan sorunlara ortak akıl ile çözüm yolları bulmak ve sektörde bir güç birliği oluşturarak çözüm yollarını hayata geçirmek için  1. Altınözü Hasat Şenliği ve Zeytindostu 14. Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantısı Altınözü Kaymakamlığı ve Zeytindostu Derneği’nin ortak çalışmalarıyla gerçekleştirildi.
Adalet Bakanı Sadullah ERGİN, ilk olarak burada zeytin fidanı dikti. Ardından yılın ilk zeytin hasadını yaparak işçilerle birlikte zeytin topladı. Zeytin hasat şenliğinde zeytincilik hakkında bilgiler alan Bakan Ergin, daha sonra Altınözü İmam Hatim Lisesi bahçesinde ilçeye bağlı köy muhtarlıkları tarafından kurulan zeytin stantlarını dolaşarak yöresel yemeklerden tattı. Etkinlikler çerçevesinde düzenlenen Zeytindostu 14. Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantısınada katılan Bakan Sadullah ERGİN, burada Hatay’a ve Altınözü’ne yapılan yatırımlar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Hatay’da kurulan Türkiye’nin ikinci zeytincilik araştırma istasyonu, Enek Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi ile Zeytin Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarının en kısa sürede tamamlanacağını belirtti.
Toplantıda İl Müdürü Aydın TÜFEKÇİ, yaptığı sunumda; “İlimizde 495.087 da alanda zeytin yetiştiriciliği yapılmakta olup, mevcut alandan 178.750 ton ürün elde edildiğini kaydetti. İlimizin bu üretim miktarı ile Türkiye zeytin üretiminde 4. sırada olduğumuzu belirten İl Müdürümüz, Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında 2011 yılında 1.225 da alanda 101 adet bahçe,  2012 yılında ise 586 da alanda 63 adet zeytin bahçesi kurulmuştur.
Ayrıca İl genelinde mevcut 3.670 da organik zeytincilik alanına ek olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 27 üretici ile 715 da alanda Organik Zeytincilik Projesi uygulanmaya başlanmıştır. Zeytin yetiştiriciliğinde rekabet şartlarını güçlendirmek, kalite ve verimliliği artırmak için 217 adet zeytin hasat makinesi için 461.300 TL hibe verilmiştir. Zeytin ve zeytinyağında tarıma dayalı sanayiyi güçlendirmek için 27 adet projeye %50 hibe desteği olarak 5.489.000 TL verilmiştir. İlimiz Altınözü, Hassa ve Yayladağı ilçelerinde zeytin hastalık ve zararlıları ile etkin ve toplu mücadele gerçekleştirmek için 3 adet erken uyarı sistemi kurulmuştur. Hasadın erken tamamlanması ve hasat edilen zeytinlerin en kısa süre içinde sıkım ünitelerine kasalarda nakli için çiftçilere 5.500 adet plastik kasa dağıtıldı.” dedi.
Yapılan panelde  EZZİB Başkanı Ali Nedim GÜRELİ, Zeytin Dostu Derneği Başkanı Abidin TATLI, Zeytin Dostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa ALHAT, İTÜ Kim. Met. Fak. Dekanı Prof. Dr. Berat ÖZÇELİK, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkan V. Davut ER tarafından zeytinyağı üreticilerinin soru ve sorunları tartışıldı. Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sorunlarının çözümüne ve zeytinyağı ihracatının geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri sunuldu.
Toplantıya Adalet Bakanı Sadullah ERGİN, Vali Yardımcısı Ahmet Ertan YÜCEL, MKÜ Rektörü Pof. Dr. Hüsnü Salih GÜDER, Altınözü Kaymakamı Ali ARSLANTAŞ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın TÜFEKÇİ, Altınözü Belediye Başkanı M. Cavit KALKAN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür V. Mehmet ÖZKALAYCI, İl ve İlçe Müdürlüğü personellerimiz ile köy muhtarları ve zeytin üreticileri katıldı.